Студио Хикс

Кръщелницата на принц Чарлз Индия Хикс е двигател на благотворителна мисия за Украйна

Краси Генова 05 November 2022

Снимка: личен архив Индия Хикс

С фигура на топмодел и пронизващи сини очи, наследство от прочутите ѝ родители – лейди Памела Маунтбатън (братовчедка на кралица Елизабет по майчина линия и братовчедка на покойния принц Филип по бащина линия) и легендарния интериорен дизайнер Дейвид Хикс, Индия Хикс се откроява от разстояние на полско-украинската граница.

54-годишната аристократка, която живее на Бахамските острови от десетилетия, е един от двигателите на благотворителна мисия в полза на бежанците от Украйна, които пристигат ежедневно на границата с Полша.

С екипа си Индия е организирала купуването и превозването на пакети с храна и санитарни принадлежности от Лондон. С традиции в организирането на благородни инициативи в Англия и на Бахамските острови, с разразяването на войната в Украйна Индия заявява на своя съпруг Дейвид и петте им деца, че ще отсъства от дома известно време, за да последва сърцето си – да помага на другите.  

Индия е истински бунтар. Наследява това безценно качество от дядо си Луис Маунтбатън (роден като Луис Батенберг, по-малкия брат на Александър Батенберг и любим правнук на кралица Виктория), който пък го предава на майка ѝ, невероятната лейди Памела. Тя е на 92 години, но не пропуска ежеседмичната си фризура и разходките с Индия в имението им на Бахамските острови, нито пък ритуалното пиене на чай в 5 всеки следобед, като участва редовно и в подкастовете на дъщеря си, радващи се на голям интерес.

„Майка ми е изключителен човек, който живее, следвайки единствено своите правила. Когато синът ми Конрад беше бебе, я помолих веднъж да се грижи за него, за да свърша някаква работа. Когато тръгвах, бях оставила спящия Конрад в люлка в градината, а майка ми четеше книга под сянката на едно дърво. „Не се тревожи, скъпа, всичко ще бъде наред!“, каза ми тя. Излязох спокойна и когато се върнах няколко часа по-късно, заварих ревящо бебе и спокойна Памела, която продължаваше да си чете. „Мамо, бебето плаче!“, викнах аз, докато тичах към люлката. Отговорът ѝ беше: „Така ли?! А аз си мислех, че някъде в градината има яребица в размножителен период!“.

Майка ми е забележителна жена и успя да предаде това качество на трите си деца. Брат ми Ашли е един от най-добрите графични и интериорни дизайнери, вероятно наследил таланта на баща ни Дейвид. Сестра ми Едуина се занимава с текстилен дизайн, а аз пиша книги за изкуството да се живее красиво, отглеждам петте си деца и когато има нужда от баланс на силите на доброто и злото, се включвам винаги на страната на единствения възможен победител – доброто!“, заявява в интервю за списание Tatler жената, която събира всички погледи на сбирките на кралското семейство с елегантното си облекло и зашеметяващо присъствие. Всъщност именно един от членовете на това семейство изиграва особено важна роля в решението ѝ да избере благотворителните каузи за своя мисия.

Нейният кръстник, принц Чарлз, е голям пример в тази посока и в началото Индия се записва като доброволец в неговата благотворителна асоциация Prince Charles Trust. Принцът я създава през 1976 г., за да подпомогне младите хора в по-бързото и адекватно намиране на работа и добро образование. „Той е забележителен човек, от когото съм научила толкова много. Понякога дори си мисля, че не получава признанието, което заслужава. Движи толкова много благотворителни проекти и инициативи през последните 30–40 години. Да не говорим, че е един от първите в световен мащаб, които заговарят на висок глас за необходимостта от опазване на планетата Земя, за спешната нужда от мерки, свързани с климатичните промени. Чарлз е първият пионер на зелената вълна.

Усърдие, упоритост и съзнателно решение да стои в сянка е неговият избор, който зарази много хора в близкото му обкръжение като мен. Може би заради него и светлия пример, който ми даде, се впускам във всяка благородна инициатива и кауза. Повикът на сърцето ме доведе и в Полша, където срещнах толкова смели жени. Украинките, които пристигаха от страната, в която този ад продължава, са невероятни. Не се предават, винаги с усмивка на лицето помагат на новопристигналите. Вдъхновяващи жени, които ще нося дълго в сърцето си!“

Вече завърнала се на Бахамските острови, Индия се впуска в обичайните си активности. „Най-креативното ми време от деня е рано сутрин. Обичам да се събуждам към 6 сутринта, пия чай и отговарям на всеки имейл, който съм получила. Справям се, доколкото мога с ролята си на съпруга и майка, все пак съм внучка на генерал, който е управлявал цял флот, така че съм наследила нещо от неговия организационен талант (Индия е кръстена на страната, в която дядо ѝ лорд Маунтбатън е бил първи генерал губернатор, б.ред.). Не се оплаквам, никога, при никаква ситуация – това съм научила от майка си, която е живяла къде ли не по целия свят и се е справяла сама с всичко.“

Със семейната дарба да се живее над нещата, но винаги в центъра на важните събития, Индия и съпругът ѝ Дейвид вземат решение да осиновят сина на своята домашна помощница, която напуска този свят след кратка битка с коварна болест. Уесли е петото дете в семейството и една от причините Индия да се впуска във всички възможни инициативи, свързани с ранното диагностициране на рака на гърдата. „Не е плът от плътта ми, но е сърцето ми! Завинаги мое дете!“, е коментарът на кръщелницата на принц Чарлз.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР