Махнете ги веднага

Мъртвите клетки нямат място по кожата

Люба Вангелова 21 October 2022

Почистване и връщане на светлината в кожата е задачата на ексфолиращите продукти за лице. Но какви са съвременните им формули, които позволяват да бъдат нанасяни по всяко време на годината и денонощието? Как да ги избираме и как да ги ползваме?

Кожата ни се състои от три слоя – хиподерма (подкожни мастни клетки), дерма и епидермис (повърхностен слой). От своя страна епидермисът се състои от пет слоя – най-горният е роговият. Той представлява сбор от клетките, които са осъществили целия си жизнен цикъл и се намират в стадий на умиране.

Живота на кожните клетки можем да сравним с движение по кариерната стълбица – от долу нагоре. Образуването им започва в най-долните слоеве на дермата, а в процеса на своето „израстване“ се придвижват към върха на роговия слой. На този етап клетките на кожата представляват кератинови капсули, които изпълняват важната задача на първа бариера, предпазваща кожата от замърсявания, слънчеви лъчи, микроби и всички чужди тела, които, попадайки в организма ни, могат да му навредят.

В един идеален случай, веднъж приключили със задачата си, „празните“ клетки просто отпадат от играта и съответно от повърхността на кожата, давайки път на младите си заместници. Отчасти това се случва. Но заради особеностите на живота в 21. век роговият слой се уплътнява, клетките с все по-голяма неохота напускат мястото си, а кожата става сива, неравна, вяла и сякаш лишена от сила. Изгорели газове, градски смог, промишлен дим, тютюнопушене, битов отпадък, прах, слънчеви лъчи, синя светлина – всичко това влияе на обменните процеси, причинява сухота или нарушава секрецията на кожния себум. Тогава клетките в роговия слой се подреждат неравномерно, кожата започва да се лющи или се появяват микровъзпаления.

Роговият слой е видим. По него съдим за състоянието на кожата. Ето защо редовното и правилно ексфолиране е толкова важно. Това е главната задача на екс-
фолиращите продукти – да отстранят вроговените клетки и да стимулират клетъчното обновяване. Освен това именно върху подготвена кожа козметиката работи най-добре.

РАЗНООБРАЗНИ ФОРМИ ЗА ПОЛИРАНЕ
Ексфолиантите се крият под различни определения и форми – скраб, пудра, пилинг, ексфолиант, кислородна маска и други. Общо погледнато, те са механични, при които ексфолирането се случва чрез микрочастици в текстурата, и химически, разграждащи връзките между мъртвите клетки, които се отделят от кожата и оставят след себе си свежи „наследници“.

Скрабът се отнася към механичните ексфолианти – към кремообразна основа са добавени ексфолиращи нежни частици. Те може да са с натурален произход – кафе, прасковени костилки, семена, кварц. А може да бъдат и синтетични, за които се счита, че са по-малко травмиращи кожата. Интересен вариант за ексфолиране е пудрата. Съвсем малко количество от праха ѝ се смесва с вода до образуването на еднородна смес, която се нанася върху кожата на лицето с масажни движения. Често в състава ѝ има полиращи кожата частици и ензими.

Пилингът може да бъде представен и във вид на крем, както и в по-течна форма като серум или гел тоник. Но главната разлика е действащото вещество: това са киселините. Гликоловата киселина е незаменима за антиейдж грижата, тъй като е способна да проникне в дълбоките слоеве на кожата. Пилингите с нея стимулират обновяването – кожата става по-свежа, с еднороден цвят и сияйна. Бадемовата киселина помага при пигментация и пилинг продуктите с нея може да бъдат използвани и за чувствителна кожа. Салициловата киселина е подходяща за мазна кожа, тъй като се явява разтворител на мастните клетки – прониква дълбоко в порите и ги почиства отлично. А продукти с млечна киселина е добре да избират тези, които ги безпокои сивкавият тен на лицето.

Още един вид ексфолианти са ензимните, на основата на плодовите ензими като папаин, получен от папая, или бромелаин, производен на ананас. Действието им е подобно на пилингите с киселини – разтварят излишното и обновяват кожата.  

Общата тенденция показва, че най-предпочитаните са химичните пилинги за домашна употреба с киселини и ензими. Дори притежателите на чувствителна кожа могат да открият сред тях нежна и деликатна формула. Механичните ексфолианти засега като че ли са изпаднали в немилост, тъй като при тях рискът от микротравми по кожата е факт, а това може да доведе до възпаления и инфекции. Но все пак съвременните скрабове съдържат изключително добре обработени натурални частици и много допълнителни полезни за кожата съставки. Така че е въпрос на вкус – колкото и да се стараем да причислим кожата си към определен тип, няма две еднакви жени и две еднакви истории. Всяко нещо е добре да се пробва.

ОТ ТЕОРИЯ КЪМ ПРАКТИКА
• Започнете с един път седмично за чувствителна и нормална кожа до три пъти в седмицата за мазна и зряла кожа. Ако сте избрали химични или ензимни пилинги, може постепенно да преминете на режим „през ден“, но при условие че кожата ви откликва добре на този вид продукти и липсва реакция.

• Ако за първи път тествате домашни киселинни пилинги, започнете с такива, предназначени за чувствителна кожа, и ги нанасяйте 1–2 пъти в седмицата. Ако кожата ви не реагира с дразнене или зачервяване, с времето може да преминете на по-силни концентрации.

• След ексфолиране трябва добре да овлажните кожата. Действайте на принципа „наслояване“ – след отмиването на пилинга нанесете овлажняващ тоник, след което овлажняващ серум и запечатайте с овлажняващ крем.

• Не забравяйте за слънцезащитата, независимо от сезона. Слънчевите лъчи са способни да умножат всяка пигментация и да провокират нова. Особено след като сте използвали химически пилинг.

• Кожата може да реагира различно на ексфолиантите (и на грижата изобщо) в зависимост от деня от менструалния цикъл и хормоналния статус или заради стрес и недостатъчно сън. Ако забележите, че е раздразнена, увеличете периода между използването на пилинг продуктите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР