Да! Отворени сме

21 October 2022

Снимка: Алекс Прагер/lavazza

"Да! Отворени сме" - това е мотото и посланието на новия календар на Lavazza за 2023 г. Италианската компания, която продава по 30 милиарда чаши кафе годишно в 140 страни вече години наред (30 – за да сме точни) превръща всеки свой календар в събитие.

За този календар през годините са работили най-големите легенди във фотографията – Хелмут Нютън, Стив Маккъри, Дейвид Лашапел, Елен фон Унверт…

Изкуство, култура, мода, социална ангажираност – всички тези аспекти могат да бъдат намерени в концепцията и на новия календар.

„Да! Отворени сме“ е прекрасно послание след две години пандемия, която затвори света, във време на войни и напрежение, когато нетърпимостта към различните и към различното мнение стигна до немислими граници.

Посланието ни приканва да приемем различията помежду си, да потърсим общите неща и общите идеи, независимо от културните и геополитически различия.

Кое е онова място, на което можем да отворим сърцата си и да го постигнем, да срещнем хора, различни от представите и очакванията ни? Ето кое: барът или кафенето, най-демократичното място на света. Там всички сме равни, там етикетите и различията нямат значение, там ни събира желанието за по-добър живот. Там се развиват и 12-те истории на календара, изпъстрени с лек хумор, топли и човечни, бъбриви, неочаквани и пълни с енергия.

Снимани са от талантливата американка Алекс Прагер, самоук фотограф, но с награди и изложби в много страни в света, с награда Emmy за серия кратки филми. Нейни фотографии има в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк МоМА.

Посланието „Да! Отворени сме“ продължава една десетгодишна традиция на социална ангажираност на Lavazza към световната тенденция за устойчивост. Какво означава тази тенденция? Означава социална отговорност от всеки към нашата планета – единственият ни дом, екологическо мислене, градивност в отношението ни към околната среда, толерантност към различията, модерност в най-добрия смисъл. Компанията отделя огромни средства за опазване на нашата планета, инвестира в големи социални проекти, подкрепя проекти в областта на изкуството и културата.

Представянето на емблематичния календар е още едно събитие, което привлича вниманието към тези теми и проекти. То се случи по време на Триенале Милано в присъствието на италиански и чуждестранни журналисти, с артистичното участие на звездата на италианската музика Леванте, която се появява и в календара.

По време на представянето на календара беше презентирана и книгата на Фабио Новембре „ДА! ОТВОРЕНИ сме“. Тя е едно любопитно околосветско пътешествие под формата на книга, фокусирано върху ценностите, които винаги са ръководили Lavazza и специалните й проекти от десет години насам, свързани с устойчивостта и опазването на околната среда.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР