Да отворим широко очи!

eva 28 September 2022

Снимка: Иван Коловос

Десетото издание на „Говори с EVA“ бе с наслов „Промени картинката“, като събра макар и в условията на небивал порой в столицата любопитни и чувствителни към каузата за опазването на околната среда гости. Сякаш метеорологичното време потвърди думите на един от световните трендсетъри, описващи новите тенденции в света – Мариан Залцман: „Природата е бясна и има защо“.

От микро до макропромените, от личния принос до корпоративната отговорност – темите на дискусията бяха интересно представени от участниците, които споделиха искрено своя опит.

В панела участваха Поля Александрова, ръководител отдел Корпоративни комуникации на Филип Морис България, Адрияна Събева, основател на Imp-Act Agency, Нели Ангелова, комуникационен мениджър на Нестле за Югоизточна Европа и Галина Парментер, експерт по устойчив бизнес и старши съветник в Yettel.

Модератор бе известният журналист Михаил Дюзев, водещ на публицистичното предаване Пресечна точка“ по Нова тв и на сутрешния блок на Дарик Радио“.

Откъде да тръгнем, за да променим картинката, в която виждаме навсякъде около нас захвърлени фасове на цигари, за които малцина знаят, че се разграждат изключително трудно в рамките на повече от 15 години, изобилие от найлонови торбички, замърсяване от неправилно изхвърлени автомобилни гуми и много други неща, на които като че ли не обръщаме достатъчно внимание?

Участниците в дискусията бяха категорични, че екологичното мислене е въпрос на възпитание – и то първо в семейството.

Не искам синът ми и аз да живеем, заринати почти до задушаване в найлонови торбички. Вкъщи събираме разделно боклука и аз държа на това“ – сподели Нели Ангелова.

Прави промяната, която искаш да видиш в света“, цитира думите на Махатма Ганди Галина Парментер.

Адрияна Събева прикова вниманието с разказа за инициативата „Най-ценният улов“, когато по Черноморието ни са извадени 7 тона пластмасови отпадъци, т.нар. „призрачен улов“.

Темата за почистването на неправилно изхвърлен боклук бе засегната и от Поля Александрова, която разказа повече за доброволческите инициативи на информационната кампания #ПромениКартинката. „Вярвам, че промяната зависи от всеки от нас. Замърсяването на околната среда е проблем, с който трябва да се справим заедно като общество. Затова беше и много вдъхновяващо да видим всички онези доброволци на #ПромениКартинката, които доказаха, че всеки малък и смислен жест е важен.“

Представени бяха и действията, които големите корпорации предприемат за ограничаване на замърсяването на планетата и популяризирането на инициативи, които могат да ни накарат да се замислим и да се опитаме да променим картинката.

Обсъдено бе и дали санкциите и регулациите са необходими?

Нели Ангелова сподели как в Швейцария, ако хвърлиш нещо на неподходящото място, веднага изниква човек, който налага глоба, а Михаил Дюзев разказа как при гостуването си в Южна Италия е видял как хората стриктно изхвърлят разделно: в понеделник – стъкло, във вторник пластмаса и т.н., и приемат това за норма на поведение.

Участниците в дискусията се обединиха, че глобата не е решението, защото отделният индивид у нас не се интересува от регулациите и няма страх от закона.

В разговорите изскочиха въпросите защо у нас няма еко инфлуенсъри, които да въздействат с примера и влиянието си, или защо не се появяват социални предприемачи, които да правят екологичен бизнес чрез рециклиране.

От дизайна на продуктите до дизайна на отношенията – разговорите повдигнаха много въпроси, на които всички търсим и ще продължаваме да търсим отговори. Затова е добре всеки да обърне поглед първо към себе си, семейството си и своя дом, ако иска да промени картинката. Големите компании са поели инициативата и призовават да отворим широко очи!

Събитието „Говори с EVA – Промени картинката“ се осъществи с любезното съдействие на „Филип Морис България“.

Цялата дискусия може да проследите в специален подкаст на eva.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР