Да успееш да пуснеш контрола и да намериш баланса във всички житейски роли

„Единственият, с когото трябва да се сравняваш, е твоето вчерашно аз!“ - през обучителните програми на Краси Ангелова са преминали над 3 000 жени от цял свят

26 September 2022

През май 2022г. излезе от печат третата книга на Краси Ангелова - “Промяната”. В нея тя продължава да споделя убеждението, че човек може много повече, отколкото предполага. Както и в „Пътят към мечтите“ и „Дневник на благодарността“ ще открием категоричната вяра, че успехът се крие преди всичко в споделеното знание.

В “Промяната” основното послание е значението на нашият опит и вярвания за определяне на мислите и емоциите ни. Когато започнем да навигираме мислите си, всъщност ние избираме своите емоции. След като ги разпознаем, започваме да ги управляваме.

Сертифицирана по международните коучинг стандарти ICF, Краси Ангелова преминава Международно коучинг обучение от Международната федерация ITA, „Бизнес констелатор по европейския патентован метод DCS“, програми на Тони Робинс и Питър Сейдж и още над 40 разнообразни и надграждащи курсове и семинари.

Нейната мисия е, че всеки човек може да промени живота си и да изживее пълноценно най-смелите си мечти, стъпка по стъпка. Това е и основата нейните авторски обучителни програми, които развива изключително успешно през последните години.

В осмото издание на Годишните награди на b2bmedia Краси Ангелова бе отлича с приз  „Бизнес лидер на годината“.

Може ли лидерът да се класифицира на бизнес лидер и лидер в живота?

Всеки, човек който се занимава с бизнес знае какво е отговорност и действие. Това са две много свързани неща, които всеки лидер притежава. А относно лидерството в живота, там предпочитам да говорим за мекота и човешко взаимоотношение, защото бизнеса налага твърдост и на моменти безкомпромисност. В семейството за мен е важно да се показва любовта ни един към друг и взаимната подкрепа. Наградата за Бизнес Лидер на годината ми показва, че най-голямата сила в човека е неговото желание да прави и действа по сферите, които най-много го впечатляват и носят радост в живота, защото ежедневно съм в бизнес среда но преди всичко ние сме хора с емоции и чувства, които често ни пречат за да развием още повече себе си и бизнеса си. Благодарна съм за тази прекрасна награда, защото това ми дава още повече увереност да продължавам напред, наред с другите неща, които ме вдъхновяват. Като бизнес лидер ежедневно съм в бизнеса си под бранда ТехноАрена и  менторската ми работа в програмата ми  Бизнес Диаманд, където подкрепям други дами бизнес лидери в цяла Европа и България за развитието на техният бизнес и живот. Дамите, които преминават през моите обучения, често са търсещи промяна първо в живота си и след това като естествен процес се получава и положителна промяна и в техният бизнес. Често в преследването на големите бизнес цели, забравяме за себе си и своето лично свободно време и аз ги подкрепям за намирането на този важен баланс. Женското лидерство и баланса в живота това е темата на сърцето ми и работя в тази посока за подкрепа на дамите.

Освен ментор, ти си и успешен предприемач. Вече 18 години успешно управляваш със своя съпруг търговската верига Technoarena - 8 магазина и дистрибуционна мрежа в цялата страна, а и онлайн магазин. Майка си на три прекрасни деца и се радваш на всеки миг в живота. Как успяваш да съчетаваш всички тези роли?

С огромната подкрепа на моят съпруг, на семейството. Три деца, бизнес, личностно развитие … няма как да правя всичко това сама. Съпругът ми много ми помага, разпределяме си ролите кой ще вземе детето от градина, кой кога какво има възможност да направи в дадената ситуация. Ние сме отбор и подкрепата на семейството за мен е най-важна.

В менторската  си практика работя повече с жени, може би защото припознават себе си в мен, именно защото успявам да съчетавам ролите на жена, съпруга, майка на три деца, предприемач с успешени бизнеси. Насочвам вниманието си и към тях, защото мога да бъда много полезна.

Започнах да работя с жени като ментор преди около 3 години. Постепенно надграждах и своите умения. Предавайки това, което знам, предавам и помагам те да го приложат в живота и своите бизнеси.  Така стъпка по стъпка стигнах до момента, в който работя с над 50 дами. Консултациите са индивидуални.  Помагам им да развият свой собствен бизнес или своята кариера на поприще, на което са от години.  Жената е така поставена с света, че ѝ се налага да съчетава различните роли. Важното е да действа, така че след една година, когато се обърне назад да си каже ,,Уау! всичко, което направих дава резултати”. Защото ако не предприемаме никакви действия няма да има ефект. И това е моята роля.

Какво е необходимо на една жена, която е семейна, има деца, грижи се за домакинството и същевременно за своя професионален път, да се почувства добре – балансирана, пълноценна и щастлива?

Често чувам оправдания, но не и решения. Когато се фокусираме върху оправданията, а не върху това какво можем да направим - за да се усъвършенстваме личностно или в професионален план - въпросът е дали сме готови да вземем решения и да предприемем действия.

Често ме питат ,,Краси как успяваш да съчетаваш всички тези неща?”. Краткият отговор на този въпрос е - с огромно желание. Има ли желание има и начин, и няма ли желание оправдания хиляди. Това, което пречи, на повечето хора е, че не могат да намерят вътрешна мотивация и да предприемат действия. По-лесно е да не правиш нищо и да влезеш в спиралата на оправдания - как едно, второ, трето или някой друг е виновен.

Истината е, че ние не търсим само успех, ние търсим баланс. Това означава да си успешен в своя бизнес, но и в личен план и това, което правиш да ти носи истинско удоволствие. Достатъчно е да се запитаме ,,Това, което правя носи ли ми щастие?”. Ако отговорът е ,,Да” ще имаш огромно желание да продължаваш напред. Ако отговорът е ,,Не” намерете онова, което е необходимо да промените, за да може правейки бизнес или преправяйки професионалния си път, когато се обърнете да си кажете ,,Заслужаваше си”. Аз съм щастлива и чувствам удоволствие от това, което правя.

В стремежа си да регулираме баланса, да съчетаем успешно всички житейски роли, често ни спира неустоимото желание за контрол. А това всъщност е пагубно, нали ?! Ти как успя да го пуснеш, когато е трябвало да контролираш толкова много неща?

Контролът е много интересно състояние. Когато човек иска да държи юздите и да контролира всичко - означава че се страхува. Осъзнаваме, че не сме вечни и когато сме много контролиращи, всъщност нямаме вяра в себе си. Просто не се обръщаме към себе си и не си даваме времето, от което имаме нужда - личното време. За да намерим баланса между семейство, бизнес, собственото си развитие и личното свободно време е необходимо да делегираме. Когато искаме да контролираме, всъщност се страхуваме и сякаш не се доверяваме на себе си.

Аз бях точно такъв човек - контролираща всичко, неделегираща достатъчно, исках всичко да свърша сама. По този начин обаче, баланса се чупи, защото се превръщах в работохолик. Живеех, само за да работя. И в един момент изгорях -  бърнаут, депресия, паник атаки. Всички тези състояния, за които сега е много модерно да се говори, защото днес много хора изпитват такива състояния и емоции. И тогава започнах да търся начини да си помогна.

Но промяната може да е много трудна, а това е плашещо, нали?

Промяната е най-сигурното нещо в този живот. Ние всеки ден се променяме. Бизнесът се променя, хората се променят, светът се променя. И когато го осъзнаем, ние вътрешно започваме  сами да търсим промяната. Стремим се към своята собствена реализация и търсим начини да бъдем по-добри от вчерашния ден - за себе си. Тогава осъзнаваме колко е прекрасно всичко около нас, колко е прекрасен живота. Тогава промяната се случва естествено - отвътре навън. И сме готови за нея, тя идва в живота ни и във всичко това, което ни заобикаля. И тогава не се страхуваме, не искаме да контролираме, защото сме готови емоционално и психически. 

Как работиш като ментор и треньор по баланс?

Давам индивидуални консултации, основно онлайн. При мен идват хора от цял свят. Трансформацията е възможна дори и в онлайн пространството.

Не съм дипломиран психолог, но съм минала различни сертификационни и коучинг програми, които дават дълбокото разбиране за човека и за това какво е необходимо да предприемем, за да намерим себе си. Да намерим този баланс, от който имаме нужда. Защото - няма едно хапче за всички. Всеки има различен път, чувства нещата по различен начин.

Най-търсена и популярна е програмата „Бизнес диамант“ именно заради индивидуалния бизнес подход в нея. Работим по затвърждаване на умения за договаряне на сделки и привличане на нови клиенти, както цялостно върху конкретния бизнес и неговата експанзия. Изграждаме индивидуална стратегия за конкретния бизнес, независимо дали е на национално или международно ниво. Също така изготвяме стратегия за излизане на международния пазар и работа с желаните клиенти. За включване в програмата е необходимо провеждане на безплатен стратегически разговор, който организираме след попълване на заявка.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР