Зимни еликсири

eva.bg 11 January 2019

В зимните месеци ни наляга онази неопределена тъга, причинена от скуката или грипа. И в двата случая незаменимият лечител са топлите алкохолни напитки. Тяхното родно място е Европа, у нас те са малко познати, с изключение на "вълшебната" греяна ракия. Светските партита обаче не залагат на нея, тя е "битово" удоволствие. Топлите напитки - пунш или грог, придават повече стил на зимния купон. 

По въпроса как и кога в "затопленото вино" попадат карамфилът и други подправки, историята мълчи. Почти въздушният винен пунш е безобидна смес на всичко, което ви попадне под ръка. Поднася се в съд от дебело стъкло и се сервира според правилата със стъклен черпак. Времената на черно-бялата кинематография дадоха блясък на това питие. Стана ясно, че пуншът е подходящата напитка за всяко събитие.

Грогът пък е най-мъжката от всички топли алкохолни напитки. Той е изобретение на един стиснат английски адмирал, който преди триста години наредил да се разрежда с вода ежедневната доза ром за моряците. Добавянето на мед, ябълки и лимон в това питие също се смята за компромис, като в пиперливите казармени вицове, разказвани пред дами, където ключовата дума е заменена с евфемизъм.

Може ли да се приготвя грог или пунш за дами - това е тема за дисертация по протокол и етикет. Но е полезно да се знае, че всички лимонови, медени и ябълкови добавки са напълно подходящи за използване за мирни цели. Както и за прелъстяване, укротяване и опитомяване на най-аскетичните, най-спортуващите и най-непиещите мъже.

Правила на етикета: приятелските срещи около купата с пунш предполагат, че броят на гостите е ограничен и се знае предварително. Ако напитката свърши, преди да е приключила вечерта - това е нормално. На чаша пунш се кани в ранните часове на вечерта, докато грог се сервира късно, като последно изпитано средство срещу студа. Тези напитки не са от категория лонг дринк - пият се бързо, преди да са се охладили. Ако питието е изстинало в купата, в която е приготвено, домакинята може да го притопли незабелязано от гостите. Изстиналите в чашите порции не са годни за консумация. Да се напиеш с тези топли напитки е почти невъзможно, но не е добре да го проверявате на практика. Както и с всички спиртни напитки, последната чаша обикновено е излишна.

Пунш Бостън - безобидна смес от всичко, което ви е под ръка. Малко вино, малко плодове, щипка карамфил, малко захар. Затопляте, без да кипне, и сервирате в чаши от плътно стъкло.

Коктейл "Вилхелм Тел" - за една порция смесете 150 г бяло сухо вино, 30 г крушова ракия и захар на вкус. Затоплете на огъня, без да кипне. Пуснете вътре парченце ябълка и украсете с ябълкови резенчета.

Грог - за една порция в 150 г ром добавете 20 г гореща вода, захар на вкус и 100 г лимонов сок. Нагрейте, без да кипне. Добавете малко канела и настъргано индийско орехче.

Лимонов пунш - за една порция в 150 г бяло десертно вино бавно сипете 20 г изцеден лимонов сок и захар на вкус. Затоплете на огъня, без да кипне. Добавете 50 г гореща вода. Сложете малко канела и настъргано индийско орехче. Сервирайте в затоплени чаши от дебело стъкло.

Коктейл "Синьо кадифе" - за една порция в шейкър смесете 50 г мартини росо, 15 г гренадин, 15 г златен ром, 15 г кюрасо и захар на вкус. Разбъркайте сместа, затоплете я на бавен огън за около 15 минути в съд под похлупак. Не бива да кипне. Налейте в затоплена чаша за пунш, добавете няколко капки лимонов сок. Украсете с резенче лимон, стръкче мента и мандарина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР