Жулиет Бинош: Не съм велика французойка

Ние пък сме готови да спорим с теб, Жулиет!

Десислава Найденова 31 July 2022

Жулиет Бинош в кадър от филма „Стълбището“

Снимка: instagram

На 58, Жулиет Бинош е жена, след която няма как да не се обърнеш. Класа, стил, деликатна меланхолия и в същото време енергия, в която се чете страстта към живота.

Родената в Париж актриса няма самочувствие до небето. Оказва се, че е безкрайно земен човек, което личи и в интервютата й. Отделно, едно от любимите й занимания е да си устройва разходки с метрото. 

Борбата с остаряването е безсмислена. Смятам, че в крайна сметка актрисите са отговорни за лицата, които даваме на жените.
Харизмата й на екрана и способността да се превъплъщава с лекота в коренно различни образи и сюжети ни дават пълното основание да я поставим в графата „велики французойки“, нищо че самата тя намира себе си за недостойна да застане до именити жени като Жорж Санд, Маргьорит Дюрас и Симон дьо Бовоар.

„Искам да правя филми, които са политически и социално ангажирани. Филми с послание или идея. Филми, които се осмеляват да задават въпроси.“

Последната й роля, в която лично ние я видяхме, е тази на Софи в минисериала „Стълбището“, вдъхновен от действителни събития. Изненада ни Жулиет Бинош с небоядисаните си коси и така се нареди до друга плеяда велики жени – звездите, които не се страхуват от остаряването, а го прегръщат. Самият сериал, в който видяхме и чудовищно доброто превъплъщение на любимия ни Колин Фърт, е тема за отделна статия.

Много се зарадвах, когато ме избраха за „Шоколад“, защото това е един от пороците ми.
Други актьори, с които си е партнирала през годините Жулиет Бинош, са Джони Деп (в „Шоколад“), Рейф Файнс (в „Брулени хълмове“ и „Английският пациент“), Джеръми Айрънс (във „Вреда“). Първата й роля на английски език е в „Непосилната лекота на битието“ (1988) по романа на Милан Кундера, където играе с Даниел Дей-Люис. Този филм поставя началото на международната й кариера.

„Да бъдеш известна актриса, може да ти дава усещане за значимост, но повярвайте ми, това е само илюзия.“

Сега излиза филмът „Paradise Highway“, в който Бинош е... шофьор на камион. Героинята й открива, че товарът, който трябва да транспортира, е... момиче (Хала Финли, 13 г.). В лентата участва и големият Морган Фрийман. Бинош казва, че за филма е карала истински камион – изживяване, което й е харесало заради мощността на машината.

Обичам непознатото. Мисля, че е защото носи страх, а да прегърнеш страха, е най-доброто чувство.
Животът на Жулиет Бинош невинаги в бил изпълнен с блясък и дефилиране по червения килим. Юношеството й е съпроводено с редица трудности за семейството. Родителите й – актриса и скулптор, се развеждат, когато е едва на 4. Тя и сестра й са изпратени да учат в пансион в провинцията. Ваканциите прекарват при баба си, а родителите си почти не виждат.

„Ако имате всичко, тогава няма да искате да се движите напред. Именно липсата те кара да търсиш нещо по-добро.“

Жулиет има затруднения в училище и трябва да полага много усилия, за да се справя. Със съзнанието, че не е добра в училище, тя решава да опита късмета си в театъра. Издържа себе си и сестра си в Париж, когато е още тийнейджър, защото има късмета да участва в няколко сценични продукции, включително на Луиджи Пирандело.

Моята амбиция е да имам красиви срещи, а не да печеля пари.
По-късно Бинош се записва във Френската национална академия за драматични изкуства. Не я завършва, защото е разочарована от другите студенти, но въпреки това продължава да преследва мечтата си – киното. С над 60 заглавия във филмографията си, „Оскар“ за поддържаща женска роля в „Английският пациент“ (1996), БАФТА за същия филм и още над 40 отличия, включително Кан, Купа Волпи и Сезар, Жулиет Бинош е пример за това, че с много хъс и страст мечтите се сбъдват.

„Майка ми и баба ми са се развели, може би затова дълбоко в себе си съм уплашена. Но и чувствам, че нямам истинска нужда. Защо трябва да се омъжвам? За да ме успокои някой? Не, нямам нужда от успокоение.“

Жулиет Бинош никога не се е омъжвала въпреки четирите предложения, които е получила в живота си. Майка е на две деца – Рафаел (1993) от професионалния гмуркач Андре Хале и Ана (1999) от френския актьор Беноа Магимел. Децата тя нарича „най-удивителното творение“, а раждането – „мистериозен миг“. Любовта определя като смисъла на живота.

Ще завършим с още няколко нейни думи. Велика си, Жулиет, велика си.

„Винаги живея в настоящето. Поемам този риск. Не отричам миналото, но то е прелистена страница.“

„Никога не съм смятала героините си за тъжни. Напротив, те са пълни с живот. Те не избират трагедията. Трагедията избира тях.“

„Това, от което се нуждая, е да изразя страстта си към живота... Това е движението, което ме интересува, животът в мен, животът в човечеството.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР