Евелина Бибова от филма „Чума“: Най-трудно ми бе да запазя търпение, докато дойде моят момент

Днес приключват снимките на новия български игрален филм „Чума“ на режисьора Иван Владимиров по сценарий на проф. Боян Биолчев, създаден по мотиви от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков. Продукцията на „Мирамар филм“ ("Дзифт", Love.net, "Вездесъщият", сериалът "Порталът") е насрочена за реализация още преди три години, но ковид пандемията пренарежда плановете като в същото време обаче прави филма още по-актуален.

Ирина Иванова 15 July 2022

Снимка: Никола Ончев

Филмът е заснет за 25 дни в района на село Каменица и във впечатляващия римски декор в Ню Бояна Филм Студиос. Действието се развива в началото на 19 век. Двамата главни герои – Чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов в ролята) и неговият син Йоно (Матей Меичев), се връщат от Божи гроб, но заварват чумата да върлува из родната земя и на прага на тяхното село. Именно смъртоносната зараза се превръща в лакмус за морала и ценностната система на всеки от героите, както и на цялото общество.

Филмите, чието действие се разгръща в епоха, различна от съвременната, винаги са предизвикателство от финансова, но и от творческа гледна точка. Художници на продукцията са Георги Димитров, съдружник в „Мирамар филм“ и художник на всички продукции на компанията, и Владимир Шишков – един от основните двигатели на проекта още от зародиша на идеята. В „Чума“ има и множество сцени с коне и каскади, поверени на дългогодишния професионалист в киното Йордан Захариев и неговия екип.

фотография: Мирамар филм 

Продуцентите от „Мирамар филм“ са заложили едновременно на популярни актьорски лица и на непрофесионални (все още) актьори. Освен Свежен Младенов, в „Чума“ ще видите Велислав Павлов („Вездесъщият“, „Порталът“), певицата и актриса Людмила Сланева – Локо, а също така Добрин Досев, Станислав Пеев, Любомир Бъчваров. Две от централните роли – на Йоно и годеницата му Елица - се изпълняват от дебютантите Матей Мичев, който е първокурсник в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, и Евелина Бибова, която е все още ученичка и тепърва й предстои кандидатстване в Академията и която ви представяме в интервюто по-долу.  

фотограф: Никола Ончев

Евелина е крехка, русокоса, все още много плаха, прилича на елф. Това е първата й роля изобщо. Тренирала е и все още тренира художествена гимнастика, но вече е взела може би първото важно решение в живота си – да кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. И макар че от три години посещава школата по актьорско майсторство на Башар Рахал и Зафир Раджаб, филмът „Чума“ със сигурност изиграва  огромна роля при вземането на това решение.

Премиерата на филма се очаква през пролетта на 2023 г.

Как се запали по актьорството, Евелина?  

Занимавам се с актьорско майсторство от три години, като от малка с годините интересът ми нарастваше постепенно, докато не се превърна съвсем неочаквано за мен в страст и нещото, за което най-много горя. В семейството ми никой не се занимава с изкуство, но родителите ми са много харизматични и емоционални хора и мисля, че съм наследила тези качества, които ми помагат в актьорското.

Как попадна в школата на Башар Рахал? Родителите ти как реагираха на твоя интерес към актьорството?  

Майка ми ме насочи към школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб, като в началото си мислех, че няма да премина кастинга за прием.Родителите ми винаги са вярвали в мен, но никога не са се намесвали в изборите ми. Сама избирам пътя си и съм много благодарна за това.

фотография: Никола Ончев

 

Как художествената гимнастика, т.е. спортът, ти помогна на снимачната площадка?

Художестената гимнастика беше нещото, което ме насочи към актьорството.Никога не съм била от децата с изявени качества, но това, което ме движеше напред и благодарение на което постигах успехи, беше артистизма ми на килима и качеството да вкарвам емоция във всяко движение.Това ме накара да се замисля кое е моето нещо и така се насочих към киното и театралното изкуство.Художествената гимнастика ме научи на дисциплина, търпение, физическа култура и много други уроци, които прилагам в актьорството и в живота.

Коя беше най-трудната ти задача на кастинга?

За мен кастинга премина много спокойно и приятно.Може би ми беше трудно да си партнирам с човек, който никога не бях виждала, защото не ми се бе случвало преди, но най-трудната част всъщност се оказа чакането за обратна връзка след това.

Имаше ли предстартова треска при снимките?

Преди началото на снимките се вълнувах много и до последно се съмнявах дали това ми се случва и дали е реалност.Когато започнаха снимките обаче всичките ми притеснения се изпариха, а режисьорът Иван Владимиров и актрисата Людмила Сланева- Локо, която играе майка ми във филма, бяха хората, които най-много ми помогнаха да вярвам в себе си.

фотограф: Никола Ончев

Казват, че за хората от твоето поколение е трудно да разберат и възприемат и езика, и темите и проблемите от творбите на Йовков и другите класици на българската литература – Иван Вазов, Елин Пелин, Димитър Талев и т.н. Как усети и прие разказа „През чумавото“, по който е написан сценария на филма?

На мен също ми се е случвало да не разбирам някоя творба от българските класики, но точно заради това литературата ми е любим предмет - защото мога да изследвам и да разчитам дадено произведение по различни начини.Йовков е най-добрият автор на разкази и ми е много любим писател.“През Чумавото” ме накара да настръхна и истината е, че ме просълзи.

Имаше ли специални разговори със сценариста проф. Боян Биолчев?

Не съм имала личен разговор с проф. Боян Биолчев, но много често го слушах отстрани и попивах всяка една негова дума.Когато той говори, човек може само да мълчи.

Как се превъплъти в момиче от 19 век? Направи ли си твои собствени проучвания?

За мен беше лесно да се превъплътя в персонаж от това време, защото ценностната ми система се препокрива с женските възгледи през 19-ти век. Вярвам, че любовта и семейството са най-хубавите неща в живота. За да почувствамтогавашната атмосфера, гледах български класически филми и четох разкази на Йовков, разбира се.

фотограф: Никола Ончев

Режисьорът Иван Владимиров (на снимката горе - б.р.)как те насочи?

Изключително съм благодарна, че Иван повярва в мен и ми се довери.С него заедно открихме общите неща между мен и героинята, често ме насочваше, когато се чувствах изгубена и ми даваше съвети от неговия личен живот.

Каква, според теб, е връзката между времето, когато се развива действието във филма, и съвременността?

Определено можем да направим асоциация с днешното време и пандемията.Много хора забравиха да живеят и да обичат и мисля, че “Чума” може да накара някои да се замислят над въпроса: “Живея или оцелявам?”.

Разбрах, че си ходила на уроци по конна езда? Трудно ли ти беше, хареса ли ти, запали ли се?

Конната езда беше един от най-вълнуващите компоненти, засягащи подготовката ми за филма.Много обичам конете и нямам страх от тях, определено обмислям конната езда като начинание, на което да посветя част от времето си в бъдещето.

фотография: Мирамар филм

Това е първата ти роля в киното. Имаше ли разминавания между очакване и реалност?

Да, имаше такива разминавания, но откъм позитивната страна.Не съм и очаквала да попадна в среда на толкова позитивни, будни и трудолюбиви хора.

Кое най-много ти хареса от работата на снимачната площадка? Кое ти се стори най-трудно?

Най-много ми хареса да наблюдавам другите актьори и да се уча от тях.Най-трудно ми се стори да оставам търпелива, докато не дойде моят момент.

Какви филми обичаш да гледаш ти самата? Кои са най-любимите ти?

Обичам да гледам всякакви филми и мисля, че всеки филм си заслужава и те учи на нещо, но най-вече харесвам историческите. Имам много любими филми, но тези, които са повлияли на личностното ми развитие са “Животът е прекрасен“(1946), “Догвил” и“Джоджо Заека”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР