За „Голямото малко“ на Петя Данкова и музиката с послание

27 June 2022

„Да си добър вокалист е крайно недостатъчно, трябва да предаваш послание, когато създаваш музика – да участваш, да разбираш, да влагаш, да гориш. За щастие в момента имам много хора около себе си, с които ми е изключително приятно да работя – Александър Васев, Евден Димитров, Божидар Василев и други млади професионалисти, които обожавам“,казва Петя Данкова.

Тя е създател на първото по рода си музикално училище у нас – Voice Academy. Там тя и екипът й дават шанс на млади изпълнители да научат всичко свързано с кариерата на един артист – от създаването на музика, до бизнес средата, в която тя се продава. Освен платено образование, училището осигурява на част от учениците си стипендии, които да им позволят да се развиват с музикалната сфера, независимо от финансовите им възможности.

4 млади таланти могат да спечелят стипендия за единствената по рода си у нас професионална програма „Singer – Songwriter“, която подготвя изцяло завършени артист-изпълнители, които искат да превърнат музиката в своя професия и да умеят да създават и изпълняват авторска музика. Учебният план и съдържанието са адаптирани от бакалавърски програми на водещи висши музикални училища в САЩ и Европа. Предметите и подходът са разработени така, че учениците да имат възможност още в ранните си тийнейджърски години да започнат изучаването на основните музикални предмети, без които не биха могли да се превърнат в съвременни артисти и да създават авторска музика. Срокът за кандидатстване е 30.06.2022г. Повече подробности ще откриете тук.

Освен като музикален ментор, Петя Данкова е добре позната в музикалните среди от много години насам като изпълнител. Музикант по образование – с цигулка и класическо пеене, тя е певица и композитор по призвание. Още от малка свири на инструмент и пее, благодарение на майка си, която е музикален педагог и заражда любовта към музиката в нея.

Новият сингъл на Петя Данкова – “Голямото малко“ не изневерява на стила й, а точно обратното – подчертава го и го прави още по-отличителен. Певицата работи над втория си студиен албум, в който е събрала историята на живота си в последните няколко години. „Голямото малко“ е парче от тази история и разказва за специалните отношения с нейна ученичка – АнаСотирова, която в последствие става неизменна част от личния живот на Петя. Двете се срещат преди повече от 10 години, когато Ана е само на 4 годишна възраст. Самата Ана има вокално и инструментално участие в песента, която може да бъде чута във всички музикални платформи, а сантименталното видео към нея може да гледате в YouTube. Вторият албум на изпълнителката „Осъзната“ ще излезе през есента на тази година и ще бъде представен с концерт в София.

Това не е първият авторски проект на Петя Данкова, през 2016-а година на пазара излиза дебютният й албум „Sweet and Bitter”.

„Първият албум е моя сбъдната реализирана мечта, която постигнах с много труд. Тогава разбрах много неща за себе си, не по лек начин.“

За Петя не е трудно да пише музика с послание, защото животът постоянно я изправя пред различни предизвикателства. Малко след излизането на първия й албум, постепенно в рамките на няколко месеца певицата губи гласа си до такава степен, че дори не е било възможно да шепне.

„Загубих възможността да си върша работата, да говоря и да общувам с децата, които консултира ежедневно. В ужас от това да не загубя гласа си завинаги, започнах активно да търся решение на проблема.“

Така Петя Данкова започва своята метаморфоза - започва да се храни здравословно, сваля много килограми за две години и сега се завръща още по-решена от всякога да да бъде мотивация, вдъхновение и пример за всеки, който е готов да се посвети на музиката и да я направи неделима част от живота си.

„Ако не се занимавах с музика и образование, със сигурност щях да се занимавам с кулинария. Много обичам да готвя, да чета кулинарни книги и да колекционирам подправки от цял свят. Аз пътувам много и за мен това е едно от най-важните неща – да се запознавам с чужди култури.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР