За протокола по време на Платинения юбилей

Разговаряме с Кристина Крънчева - международен консултант по корпоративен етикет и протокол

31 May 2022

Кристина Крънчева - международен консултант по корпоративен етикет и протокол

Снимка: личен архив

Военен парад в центъра на Лондон с 1400 военни, празничен обяд на маси половин километър в Уиндзор - извънградската резиденция на Елизабет II, с повече от 1600 гости от всички обществени прослойки, празнична литургия в катедралата „Свети Павел“ и концерт със звезди от шоубизнеса от цял свят в Бъкингамския дворец – тържествата за 70-ата годишнина от качването на трона на кралица Елизабет II ще бъдат пищни. Участието в тях, особено ако е в отговор на покана, изисква съобразяване с определени правила и изисквания за етикет.

Какви са те, попитахме Кристина Крънчева - международен консултант по корпоративен етикет и протокол, завършила швейцарското училище за етикет и международен протокол Institut Villa Pierrefeu, лицензирана за консултант по корпоративен етикет и международен протокол от The Protocol School of Washington, САЩ, и за имидж консултант от London Image Institute. Кристина Крънчева е работила като експерт по корпоративен етикет и протокол в Министерски съвет през 2013 г. и е автор на книгата „Бизнес етикет“ (ИК „Изток-Запад“).

Госпожо Крънчева, ако си представим, че някой е поканен за гост на тържествата за юбилея на трона на английската кралица, дали би следвало да носи подарък и какъв подарък би бил подходящ?

Изборът на подарък винаги е свързан с повода за поканата. Ако е подходящо да занесете подарък, редно е да се изпрати предварително. Не се очаква да се явите с него в ръце на тържеството. Същото се отнася и за цветята. Обикновено в поканата има и допълнителни инструкции къде да бъдат изпращани.

Как една жена да планира облеклото, обувките, чантата и бижутата си, ако е поканена да присъства на военния парад в Лондон и на празничната литургия в катедралата „Свети Павел“?

Официална дневна рокля със или без сако, шапка, обувки със затворени пръсти, малка чанта и ограничен брой бижута (обици, колие, пръстен и евентуално брошка) биха били подходящи. По етикет през деня се носят малки бижута и не се прекалява с тях. Знаем, че кралица Елизабет II винаги носи перли и брошки.

Дали същите изисквания са в сила за празничния обяд в извънградската резиденция Уиндзор? И какво е подходящо за бала на 5 юни вечерта в 19 ч.?

На поканата за обяда във всички случаи ще пише с какво облекло се очаква да бъдат гостите. На поканите обикновено е написан дрескодът за мъжете, а жените трябва да „знаят“ какво е подходящо. За обяда официална дневна рокля отново би била уместна.

На поканата за бала със сигурност ще е написано дали от мъжете се очаква да бъдат Black tie (смокинг) или White tie (фрак). По протокол облеклото за бал винаги е смокинг. Когато кралицата дава вечеря, е фрак. За жените и в двата случая се очаква дълга рокля, за която се избягва да е черна. Бижутата вечер могат да бъдат по-големи, но да не се прекалява с броя им.

Кои са най-подходящите материи, цветове, кройки за дрехите за тези събития? Кройките на дрехите трябва да са съобразени с фигурата. Избягват се вталени рокли, дълбоки деколтета и прозрачни материи. Цветовете могат да са всякакви, стига да ви отиват.

Какъв е подходящият грим, прическа, маникюр?

За дневните събития гримът трябва да е дневен, т. е. много лек. За вечерните събития е по-силен. Маникюрът е добре да бъде в подходящ цвят и без декорации. Няма изисквания за прическата при дневните събития. За вечерните като бала е препоръчително косата да бъде прибрана и оформена в кок.

Има ли етикет по отношение на съчетанието на дрехите на двойка – мъж и жена, ако са поканени да присъстват заедно?

Не. Изискването е да бъдат облечени подходящо за събитието.

Какви са подходящите теми за разговор на обяда и на бала?

Избягват се теми за политика, за религия. На такива мероприятия хората се запознават и е добре да говорят за страната, от която идват, да водят „светски“ разговори.

Какво е важно да знаем за храненето, пиенето на алкохол по време на обяда и на бала?

За маниерите на маса е хубаво да знаем, че сядаме на стола винаги от дясната страна, изчакваме поне 4-5-ма души да са взели салфетката от масата и тогава и ние взимаме нашата, слагаме я внимателно на скута и тогава я разгъваме. Домакинът дава знак кога да започне храненето. Приборите за хранене се използват от вън навътре. Чашите ни винаги са поставени от дясно, чинията ни за хляб - от ляво на чинията за основно хранене. Храним се с малки хапки. Не е задължително да изядем всичко. Отпиваме, като предварително сме почистили устата си със салфетката.

Дали е подходящо човек да се здрависва с членове на кралското семейство?

Макар и да се надяваме, че пандемията е към края си, все още живеем в нея. Не допускам, че здрависването е добре дошло. Подходящ поздрав с членовете на кралското семейство, а и с всички гости, би бил леко кимване с глава и усмивка или друг по-подходящ начин.

Ако към поканата има и посрещане на летището и трансфер, какво трябва да съобразим за облеклото си за пътуването до Лондон?

Чудесен въпрос! Избягваме дънки. Обличаме се с ежедневно бизнес облекло.

До колко часа е допустимо и възпитано да остане на дадено събитие?

Домакинът е този, който дава знак, че е приключило, в момента, в който си тръгне. Етикетът изисква в рамките на половин час след това и гостите да си тръгнат.

Има ли етикет за сбогуване при напускане на събитие и за поздравяване при пристигане?

На събития от такъв характер би било почти невъзможно да се сбогувате с домакините, тъй като присъстват голям брой гости. Същото важи и за поздрав при пристигането.

Какво е подходящото отношение към мобилния ни телефон?

Телефоните са или изключени, или на режим вибрации. Изобщо не се вадят от чантата или от джоба. Би било признак на много лош вкус, ако се пише, говори или чете нещо от тях.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР