Следобедната дрямка – кога, по колко и защо

И не, тя не значи мързел, а грижа за собственото ни здраве

eva.bg 05 September 2023

Да се свиеш на кравайче за малко на дивана, завит с топло одеяло в напрегнат ден. На тези от нас, които обичат да си подремват без излишно чувство за вина или неудобство, звучи познато, а и приятно, нали?

Всички знаем, че сънят играе жизненоважна роля за цялостното ни здраве. Клетките ни се обновяват, докато преминаваме през различните фази на съня. Няма да е преувеличено, ако кажем, че сънят всъщност лекува.

Лишаването от сън с течение на времето може да промени имунната функция на организма. Пълноценният и достатъчен сън подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, намалява раздразнителността, влияе положително на метаболизма и теглото.

Набавянето на правилното количество сън ни помага да функционираме много по-ефективно в ежедневието. И ако не получаваме достатъчно сън през нощта, разполагаме с план Б – дрямката през деня.

Кога точно да спим и защо това има значение?

Всичко зависи от това какви сте според вашия биоритъм – дали сте „чучулиги“ или „сови“ (ранобудни или нощни птици).

Ако сте „чучулига“, е най-добре да си подремвате около 13:00 ч. В случай че определяте себе си като „сова“, подходящото време за вас е около 15:00 ч.

Имайте предвид обаче, че трябва да избягвате да спите много след 16:00 ч.-16:30 ч., защото иначе рискувате да имате проблеми със заспиването вечерта.

Редовната дрямка се свързва с намаляване на общия стрес при някои хора, като по този начин може също да редуцира риска от сърдечен удар/сърдечно заболяване, инсулт, прекомерно наддаване на тегло и др.

Колко дълга да е дрямката?

Има няколко опции за оптимална продължителност на съня през деня в зависимост от времето, с което разполагате, и желания резултат.

Ако се чувствате леко лениви следобед и се нуждаете от бързо ободряване, 10-20 минути са вашата цел. Моментално презареждане, което ще ви помогне да приключите по-лесно след това с последните задачи за деня на свежа глава.

Чувствате се разочаровани, стресирани или имате нужда да запомните някаква нова информация? 60-минутната дрямка помага за намаляване на тревожността и фрустрацията, същевременно има благоприятно въздействие върху когнитивната памет. Някои изследвания показват, че малко количество сън може потенциално да помогне за затвърждаване на научения материал.

Претоварени и изтощени сте и имате нужда от пълен рестарт? Вашият оптимален вариант в тази ситуация са 90-те минути, защото това време позволява пълен цикъл на съня. Дрямка с такава продължителност е способна да повиши креативността и да подобри емоционалната и процедурната памет.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР