Остин Бътлър - първият Елвис на 21. век

Твърде е възможно дори да не сте чували името на актьора, който ще се превъплъти в ролята на Краля. Как ще се отрази короната на Остин Бътлър?

Лилия Илиева 22 March 2022

Снимка: getty images/guliver

През 2022 г. ни очаква цунами от биографични музикални филми (всеки от които мечтае за съдбата на мегахита „Бохемска рапсодия“ от 2018 г., направил боксофис от над 900 милиона долара) – за Арита Франклин с Дженифър Хъдсън, за Боб Дилън с Тимоти Шаламе и може би най-очакваният – за Елвис Пресли с Остин Бътлър в ролята на Краля на рока. Най-очакваният, защото Елвис – една от иконите на 20. век – като всяка истинска звезда продължава да бъде загадка и защото режисьор е Баз Лурман, създал култови филми като „Ромео+Жулиета“ и „Мулен Руж“. Премиерата на филма, който все още няма официално заглавие, е на 24 юни 2022 г., а ЕVA ви запознава с 30-годишния актьор на прага на славата в пет важни подробности за живота, творчеството и сините му очи.

1. Бътлър съвсем не е някакъв холивудски дебютант. Той е в играта още от тийнейджърска възраст, когато се подвизава в „Дисни“ хитове („Хана Монтана“). По-късно относителна известност му носят сериали като „Дневниците на Кари“ (за живота на Кари Брадшоу от „Сексът и градът“, преди да стане Кари Брадшоу, тоест 20-те й години, когато тъкмо пристига в джунглата на Ню Йорк). В А-листата го изпращат два забележителни филма – „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино и „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш, при все че в тях Остин е в по-периферни роли. Може би най-значимият момент в кариерата му до този момент си остава изненадващият за мнозина факт, че успя да се пребори за ролята на Елвис с истински звезди като Арън Тейлър-Джонсън, Хари Стайлс и Ансел Елгорт.

2. „Новият Елвис“, роден и израснал в Калифорния, e естествен блондин, но за ролята на Краля боядисва косата си черна. От дете се занимава с музика – взима уроци по цигулка, китара и пиано, но китарата си остава любимият му инструмент и понякога така се увлича, че свири по осем часа на ден, докато родителите му със скандал не го принуждават да спре.

3. Баз Лурман забелязва Остин на театралната сцена. Той е поразен от изключителната роля, която актьорът прави срещу Дензъл Уошингтън в бродуейската постановка The Iceman Cometh – от таланта, енергията и най-вече от вълнението и тръпката, с които играе и които според режисьора вече са рядко срещани при професионалните актьори. „Знаех, че не бих могъл да направя филма, ако не открия най-точния за ролята актьор, който да може естествено да възпроизведе легендарния сценичен образ на Краля на рока, движенията му, неповторимия му глас дори, но най-вече дълбоката му вътрешна уязвимост“ – казва Лурман в интервю за The Hollywood Reporter.

4. Проектът за биографичен филм за Елвис Пресли извървява дълъг път и сякаш просто чака Остин Бътлър да се появи, за да започне да се случва. Върху идеята се работи от 2014 г., а когато снимките започват – чак през 2019 г., – актьорът Том Ханкс, който изпълнява ролята на прочутия мениджър на Елвис Том Паркър, се оказва заразен с COVID-19 и процесът е замразен в продължение на месеци. Филмът се фокусира върху началния етап от кариерата на Елвис, раждането на легендата и най-вече върху отношенията му с неговия мениджър, определян от всички като злия гений на живота му.

5. В личния живот на Остин Бътлър цари нещо като пълна неразбория. През 2020 г. той се раздели с най-сериозното си гадже до този момент – актрисата Ванеса Хъджинс от High School Musical, с която са заедно от 2011 г. След като стана ясно, че Тимоти Шаламе се е разделил с дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради Лили-Роуз Деп, сега таблоидите се кълнат, че Остин и Лили-Роуз са новата любовна двойка на Холивуд. По-интересното е, че същите тези таблоиди сочат като едно от бившите гаджета на актьора актрисата Оливия Дежонг, която ще изиграе ролята на Присила Пресли във филма на Баз Лурман.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР