Стокхолм - красива енигма за разгадаване

Господарка на група острови, където голямо езеро се среща с Балтийско море, шведската столица е фотогенична без усилие и от всеки ъгъл. Наричан Венеция на Севера, най-населеният град на Скандинавския полуостров е известен с пейзажите си, с изключителния съвременен дизайн и гастрономичните си постижения.

Любомир Василев 16 February 2022

Господарка на група острови, където голямо езеро се среща с Балтийско море, шведската столица е фотогенична без усилие и от всеки ъгъл. Наричан Венеция на Севера, най-населеният град на Скандинавския полуостров е известен с пейзажите си, с изключителния съвременен дизайн и гастрономичните си постижения.

С безбройните си атракции, красивите водни канали и зелените площи, с разнообразните квартали и атрактивните си музеи, с приветливите си жители, Стокхолм е град, в който веднага ти се приисква да заживееш.

Разположен е върху архипелаг от 14 острова, всеки със своята уникална атмосфера. Старият град с цветните сгради и калдъръмените улички е мястото, откъдето можете да се качите на ферибот и да се озовете в различен свят в околностите на столицата. Само не забравяйте да отделите време за „фика“ – толкова важната за шведите почивка за кафе и сладкиши, за да се насладите на живота, както го правят тук.

Стокхолм е градът, олицетворяващ скандинавската концепция за добър живот със стилните си хотели, уникалната си местна храна и с една от най-динамичните кулинарни сцени в Европа. Тук има както редица ресторанти със звезди „Мишлен“, така и в Bib Gourmand класацията за отлично и достъпно хранене. Не липсват уникални европейски, азиатски и американски ресторанти, но международните ценители на хубавата храна са привлечени най-вече от местните шведски класики.

Особено актуална е тенденцията за гурме приключение, но в непринудена и достъпна обстановка. Местната кухня е повлияна силно от климата и местоположението, където дългите и студени зими допринасят за изобилието от морски и сурови ястия – мариновани меса и осолени риби, тежки протеинови блюда, които са характерни за Скандинавието. Шведската храна отдавна е приветствана заради здравословните си качества. Висококачествената сьомга с високо съдържание на Омега 3, постните кюфтенца и овесеното мляко са само част от тях. С избухването на вегански и вегетариански ресторанти изборът къде да се яде в Стокхолм е безкрайна и непрекъснато нарастваща с трудността си задача.

С две звезди „Мишлен“, Gastrologik е известен с иновативната си представа за скандинавската кухня. Както се очаква, интериорът е категорично минималистичен, със студени и неутрални тонове, а пъстрите и смели цветове са оставени да бъдат приоритет на ястията. Екипът се ангажира да работи с местни производители и да използва само сезонни съставки. Тук всеки детайл е прецизен и всяко посещение е уникално.

Скрит зад непретенциозна фасада, Frantzén е сред най-добрите ресторанти в Стокхолм и притежава една от най-иновативните кухни в цяла Скандинавия. Храненето в ресторант с три звезди „Мишлен“ очаквано е повече от обикновена вечеря. Водени от философията за непринудена елегантност, тук се съчетават скандинавски и японски ястия, базирани на местни сезонни съставки. Всяко ястие, което излиза от кухнята, е произведение на изкуството.

Както подсказва името на Agrikultur, тук акцентът се поставя върху източника на продуктите, както и върху начина на производството им. Ресторантът се гордее с работата си с най-добрите и устойчиви шведски ферми и мандри. В съответствие с екологичното съзнание менюто е наситено със зеленчуци и е с по-малък акцент върху месото. Ресторантът е един от пионерите на екологично чистото и изискано хранене.

Sushi Sho е първият азиатски ресторант в Швеция със звезда  „Мишлен“. Този интимен, вдъхновен от Токио суши бар, е оказал огромно влияние върху хранителната сцена в Стокхолм. Шеф-готвачът и собственикКарл Ишизаки ще ви предложи да опитате 15 ястия на едно сядане чрез менюто си за сезонна дегустация.

Откритият огън е фокусът на Мишлензвездния Еkstеdt. Неговият собственик – знаменитият готвач Никлас Екщедт, съживява традиционни скандинавски кулинарни техники, черпейки вдъхновение от бавно приготвените ястия от детството си, прекарано в малко планинско градче в Северна Швеция. Резултатът е най-ексклузивната нова скандинавска кухня в шведската столица. Всичко е приготвено без газ, електричество или микровълнови печки, само на дърва. Тук е рай за любителите на скандинавския дизайн с компактните дървени маси, мрежите по тавана и селския каменен бар. Хитове в менюто са дивата патица, поднесена с фенел, и сладкишът с йерусалимски артишок.

Харесвам Стокхолм дори през зимата, когато денят е три пъти по-къс, херингата още по-осолена, а греяното вино – още по-горещо. Бих се връщал отново и отново и няма как да не го направя, защото стокхолмският синдром е вече в мен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР