Назаем от природата

6 за подсказване

Адриана Попова 07 March 2022

В училище за подсказване може и да пишеха единица, но когато става дума за козметика, а в ролята на подсказващ е природата, оценката не може да е различа от „отличен“. Скаути с ботанически познания обикалят света, за да издирват растения с полезни свойства, които да обогатят козметичния арсенал в борбата за красота и младост.

Авапухи – звучи толкова екзотично неслучайно, този див джинджифил, както е по-прозаичното му название, идва от Хавай. От столетия коренните жители на Хавайските острови използвали ароматния сок от авапухи за овлажняване на кожата и косата си. Впечатлени от удивително красивите им и здрави коси, през 1980 г. американците Джон Пол деДжория и Пол Мичъл основават в Хавай ферма за устойчиво отглеждане на авапухи, който се влага в козметиката за коса на Paul Mitchell.  

Пъпки от топола – екстрактът от тях забавя стареенето, регенерира, хидратира и успокоява кожата. Ще срещнете тази съставка в кремовете за зряла кожа на козметичната линия Sea Stars, разработена от учени от Българската академия на науките.

Гваяково (или гуаяково) дърво – расте в тропическите части на Америка, в Колумбия, Венецуела, Куба, Хаити. Една четвърт от състава на дървесината му са сапонини, ароматни масла и лековити смоли. Съдържа толкова много лечебни вещества, че го наричат Дървото на живота. Гваяковото масло има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Вложено в кремове и лосиони, оказва подмладяващ и стягащ ефект върху кожата. Влиза в състава на мехлеми за бързо зарастване на рани. Излъчва фин, леко опушен аромат на рози с нотки на виолетка и се използва често в парфюмерията (Cool Water Champion на Davidoff). Има славата на афродизиак. От изключително плътната му и трудно гниеща дървесина изработват гребени.

Персийско копринено дърво (албиция) – както подсказва името му, идва от изток, от Персия и Китай, но може да се види и в България, особено край морето, където често наднича от дворовете със своите подобни на четки за пудра розови цветове. Екстрактът от него – също разработен в БАН, възстановява и защитава протеиновите структури на кожата, оптимизира енергийния синтез на клетките, укрепва капилярната мрежа и възстановява ритъма на стресираните клетки. Има лифтинг ефект.

Магданоз – тук на красивите умове определено не им е трябвало да предприемат дълги пътешествия. Но знаете старото правило – което е в чинията, това и на лицето. Екстрактът от магданоз  хидратира, тонизира и успокоява кожата. Предпазва я от бръчки, отстранява тъмните кръгове и подпухналостта под очите. Действа противовъзпалително, избелващо и антиакне.

Черен кимион – подхранва, ревитализира, хидратира, омекотява и успокоява кожата, повишава жизнеността и еластичността й. Забавя появата на бръчки и „запълва“ вече образувалите се. Има антивирусно, антибактериално и заздравяващо действие. Използва се в кремове с лифтинг ефект.

1 КОМЕНТАР
1
baracuda
04 April 2022, 13:03

Етеричните масла са страхотни. Използвам от лавандула, лимон, жожоба и чаено дърво, което има чудесно антибактериално действие. Понякога ги смесвам и с базово масло. Много съм доволна от тези: https://makeup.bg/categorys/436129/

ТВОЯТ КОМЕНТАР