5 целувки, с които започна всичко

Знаете ли кои са най-известните целувки в историята?

eva.bg 12 February 2022

Вдъхновени от Свети Валентин и една по-нестандартна Instagram кампания, споделяме с вас селекцията на петте най-известни и разпознаваеми целувки в света. Защото в началото на почти всяка история – любовна или изобщо такава, която светът ще помни дълго, стои именно една целувка. Целувка жадувана, дочакана, открадната, нарисувана, преживяна.

В месеца на влюбените със серия колажи Surecheck отправят своето послание: че тестът с тяхната марка е точен по всяко време. За старт са избрали „Целувката“ на Густав Климт – най-емблематичната картина на австрийския художник символист.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Surecheck (@surecheck)

Творбата изобразява сцена с прегърнати мъж и жена, а целувката е по бузата. Тази своя картина Климт рисува след скандала с Виенския университет. Стенописите за тавана на голямата зала в университета, създадени от него, били обявени за порнографски заради голите фигури. „Целувката“ обаче е продадена веднага, дори преди да е напълно завършена. Купувачът е Дворецът Белведере във Виена. Смята се, че изобразените мъж и жена са самият Климт и музата му Емили Луиз Фльоге.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Surecheck (@surecheck)

Продължаваме с Банкси и стрийт арт. Творбите на този артист привличат всеки път внимание и провокират размисли и разговори, а често той влиза дори в ролята на пророк. „Целуващите се полицаи“ се появяват през 2004 г. на стената на кръчмата „Принц Албърт“ в Брайтън, Великобритания. Изборът на място за този графит не е случаен, защото Брайтън е приеман като ЛГБТИ столица на Обединеното кралство. Именно тази общност позволи на „Целуващите се полицаи“ да се превърнат в културен елемент на града.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Surecheck (@surecheck)

Снимката, запечатала през 1979 г. целувката между 72-годишния Леонид Брежнев и 67-годишния ръководител на ГДР Ерих Хонекер, е един от символите на епохата, когато светът бе разделен на две. По-късно, по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена, московският художник Дмитрий Врубел рисува върху самата стена тази сцена и озаглавява творбата си „Господи, помогни ми да оцелея след тази смъртоносна любов“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Surecheck (@surecheck)

„Целувката на Юда“ е дело на флорентинския художник Джото Ди Бондоне. Този стенопис, направен по библейски сюжет, се счита за едно от най-добрите произведения на Джото. В него той се проявява не само като талантлив художник, но и като новатор, който променя изкуството. Преди това всичко е статично и някак лишено от емоционалност, а Джото успява да постигне наситена изразителност, обем и усещане за пространство.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Surecheck (@surecheck)

Въпреки негативните конотации, с които беше натоварена тази фотография в последните години, защото е запечатала целувка между войник и напълно непознато момиче на площада, можем да кажем, че кадърът е истинско произведение на фотографското изкуство. „Целувката от Таймс Скуеър“ е една от най-разпознаваемите в съвременната история. Снимката с оригинално име „Капитулация без уговорки“, направена на 14 август 1945 г. от Алфред Айзенщат и публикувана на корицата на списание Life, се приема като символ на американската победа във Втората световна война. Героите, които стават такива съвсем неволно, са моряк и медицинска сестра.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР