Гранати от Бохемия

Чешкото стъкло и кристал са световноизвестни, те са украсявали домовете на короновани особи

Адриана Попова 12 April 2022

Чешкото стъкло и кристал са световноизвестни, те са украсявали домовете на короновани особи. По-малко популярен у нас е чешкият гранат. Това е минерал с фантастична прозрачност и твърдост и малък размер, като големина и цвят напомня зрънцата на нара.

Наричат го камък на любовта и страстта, приписват му вълшебни качества – възобновява силата и жизнената енергия, съхранява приятелството, влияе положително на сърцето и кръвообращението. Личният ви лекар ще се зарадва да разбере, че имате ново лекарство и срещу висока температура, главоболие, безсъние и нервно напрежение.

Внимавайте само с предозирането, защото камъкът е доста лукав и може да разкрие емоции и страстни желания, за които не бихте искали околните да знаят. Впрочем напълно сме убедени, че гранатът помага срещу униние, забелязали сме това качество и у други скъпоценни камъни – при допир с тях очите често заблестяват и приятна руменина плъзва по страните на човека.  

Големи почитатели на чешкия гранат са били императорите Рудолф Втори и Мария Терезия, в днешно време бижута с чешки гранати притежават Елизабет Втора, принц Чарлз, Мишел Обама...

Чешкият гранат е любим обект на фалшификаторите и трябва да сте много внимателни, докато обикаляте магазинчета за сувенири в Прага, за да не си тръгнете с обикновено оцветено стъкло вместо с красивия минерал, с който в средните векове рицарите обичали да украсяват броните и мечовете си, защото вярвали, че ги прави по-храбри и предпазва от рани.

За по-сигурно искайте сертификат, който в случая трябва да е отпечатан върху розова хартия. Оригиналните чешки гранати са с марката Granat Turnov. Дизайнът обикновено е нежен, с отчетлив винтидж ефект.

Сребърна бижутерия с гранати може да намерите и в Чешкия център в София.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР