Да влезеш в голямото кино ей-така

Лилия Или_Ева 01 February 2022

Филмовата компания Disney се готви да организира своя база у нас. Ще снима три филма до края на 2022 г. в партньорство с Ню Бояна Филм Студиос и според изпълнителния директор Ярив Лернер се обсъжда възможността и за четвърти.

Продукции от подобен мащаб не са снимани досега в България, уверява той. Това партньорство е плод на успешната работа на американската компания в студията на „Ню Бояна“ за продукцията The Princess през 2021 г. Резултат е и на въвеждането на промените в Закона за филмовата индустрия, според който продуцентите ще могат да си връщат до 25% от допустимите разходи, осъществени в България.

Предстоящите снимки на филма Crossing, одобрен от културната комисия за нововъведения механизъм за възстановяване на разходи започват през пролетта и за тази цел Центърът за професионално обучение на кадри за киноиндустрията, функциониращ към Ню Бояна Филм Студиос Film Forge възобновява дейността си.

От 14 до 18 февруари започват нови 5-дневни курсове за практическо обучение на асистенти на отделите „Камера“, „Грип“ и „Осветление“. Най-добре представилите се от 60-те приетище получат възможност за работа на снимачните площадки на международните продукции, снимани в България и в рекламните проекти на B2Y Productions. Цената на всеки курс ще е 150 лв. Предимството е, че всички учащи ще имат опит на терен.

За филма Crossing се очаква в България да работят продуцент, режисьор и звезди от най-високо ниво. След края на снимките през юни и юли ще започне работа по филма „Червената Соня“, проект на Лернер, Ню Бояна и Милениумот повече от 12 години. Режисьор ще бъде Ем Джей Басет. За главната роля се преговаряс актрисата Хана Джон Камен. Към страната ни като дестинация за изработване на филми се ориентират и други големи световни компании. Жана Караиванова и фондацията Българска филмова комисия водят разговори за потенциални продукции на Amazon Prime, Paramount Pictures. Интерес да снима в България имат и Netflix, и Lucasfilm, които произвеждат филмите от „Междузвездни войни“.

Само една от компаниите се готви да изразходи около 20 млн. лв. в България, което е само с 5 милиона по-малко от бюджета за българско кино.

За всички, които не се занимават с кино, но биха надникнали с интерес в Ню Бояна, и тази година ще има събития за 1 юни – Денят на детето, Хелоуин и Коледа. От Ню Бояна работят и върху обновяването на Летния йога фестивал, който се превърна в традиция в последните години преди 2019 г. и събираше у нас запалени по йогата и интересни учители от цял свят.

 

Записването за курсовете за оператори, осветители и грипаджии е на [email protected] или директно през формата на сайта filmforge.org

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР