Джесика Частейн и Оскар Айзък в „Сцени от един семеен живот“

Любовен хорър за двама души, които се обичат, разкъсват, презират, нараняват, почти се убиват един друг, а после се лекуват, променят, преоткриват

Ирина Иванова 19 January 2022

Снимка: HBO

Минисериалът на HBO „Сцени от един семеен живот“ на реж. Хагай Леви, създаден по едноименния шведски телевизионен сериал на Ингмар Бергман от 1973 г., прилича на любовен хорър – двама души, които се обичат, разкъсват, презират, нараняват, почти се убиват един друг, а после се лекуват, променят, преоткриват. Джесика Частейн (Мира) и Оскар Айзък (Джонатан) са съвършената актьорска комбина. Дължим им този двоен биографичен щрих.

Джесика Частейн - момичето от никъде, което стана звезда

Родена е в бедно семейство, в малък град в Северна Калифорния. Майка й е едва на 16, когато забременява от рокмузиканта Майкъл Монастерио, а две години след Джесика се ражда и втората им дъщеря Джулия. Рокаджията скоро ги напуска и майката тийнейджърка трябва да се справя сама. Детството на Джесика Частейн (тя носи фамилията на майка си) не е никак розово – няколко пъти ги гонят от квартирите, тъй като не могат да си платят наема или сметките, понякога дори са принудени да крадат от кварталните магазини, за да има какво да ядат. Едва когато майка й се омъжва втори път – за пожарникаря Майкъл Хейсти, – Джесика разбира значението на думата „семейство“.

Учи в прочутия колеж „Джулиард“ със стипендия, давана лично от актьора Робин Уилямс. Само три дни преди да се дипломира обаче, семейството й е сполетяно от голяма трагедия – по-малката й сестра Джулиет, 24-годишна, се самоубива. Години наред Джулиет се бори със зависимостта си от наркотиците и с депресията. Смъртта на сестра й променя завинаги Джесика Частейн. „След това вече нищо нямаше кой знае какво значение – филми, награди, рокли…“. Сега, когато вече е звезда, актрисата подпомага няколко организации, подкрепящи хора с различни форми на депресия.

През 2011 г. на фестивала в Кан всички научават името Джесика Частейн. Единият филм с нейно участие – „Дървото на живота“ на Терънс Малик, печели „Златна палма“, а другият – Take Shelter на Джеф Никълс – Гранпри. В следващите две години тя е номинирана за „Оскар“ – за „Южнячки“ и „Zero Dark Thirty“. Денят, в който разбира за първата номинация, се превръща в един от най-щастливите в живота й, защото точно тогава е поканена на модно шоу на луксозната италианска марка Moncler, където се запознава с бъдещия си съпруг Джан Лука Паси де Препосуло. Той е изпълнителен директор на марката и е по-млад от Джесика с шест години. Двамата сключват брак през 2017 г. и спускат плътна завеса над личния си живот. Година по-късно чрез сурогатна майка се ражда дъщеря им Джулия, кръстена на сестрата на Джесика, а през 2020 г. при напълно неясни обстоятелства двойката се сдобива с второ дете.

Джесика Частейн е известна като актриса с характер. В договорите й задължително присъстват две клаузи. Първата – да получава същото заплащане като партньора си мъж (ако ролята му в проекта и актьорският му опит са съпоставими с нейните), и втората – ако тя снима голи сцени, той също трябва да снима такива, при това точно със същата степен на разголване на тялото. Така се обяснява и леко шокиращата поява на фронтално заснетото голо тяло на Оскар Айзък в сцена от филма. (Благодарим ти, Джесика!)

Оскар Айзък, знаеш ли, че имаш страшни очи!

Вярно е, че Оскар Айзък отдавна играе главни роли тук и там. Гледали сме го във великолепни филми като „Истинският Люин Дейвис“ на братя Коен или „Еx Machina: Бог от машината“ на Алекс Гарланд, както и в мегапродукции като няколко епизода на сагата „Междузвездни войни“, където играе пилота По Дамерън, или в „X-мен: Апокалипсис“. Гледали сме го, но наистина го видяхме едва сега – в „Сцени от един семеен живот“, последван много скоро от „Дюн“ на Дени Вилньов.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР