Вдъхновението следва път напред

Трансформацията е навсякъде около нас, налага я светът, в който живеем, налага я прогресът. Променяме домовете си, променяме офис средата, графика си, променяме себе си, за да сме по-успешни в професионален план и по-щастливи в личен.

02 December 2021

Снимка: Мира Дерменджиева

Трансформацията е мащабна промяна, която понякога се налага неусетно от външните фактори и тенденции, а друг път е добре планирана цел. Именно за динамиката на промяната във всеки аспект на живота имахме шанса да поговорим с Мария Маринова, ръководител на правния отдел във „Филип Морис България“, която от над 3 години се грижи да бъде онази толкова важна връзка между закона, вътрешните правила и бизнеса на компанията. По време на професионалния си път Мария работи активно за успешното осъществяване на трансформацията на международната компания в изпълнение на мисията за постигане на бъдеще без дим. „Живеем в изключително динамични и интересни времена. Футуролозите предвиждат, че след 10-20 години светът ще се е променил толкова, че много от работните ни навици може вече да са съвсем променени“, споделя тя, докато си говорим за бъдещето на офис средата, за вдъхновението да дава най-доброто и за уроците, които е научила като част от екипа на „Филип Морис България“ – компанията, призната за 5-та поредна година за водещ работодател – “Top employer”, от международната организация Top Employer Institute и за най-добър работодател в страната според тазгодишното издание на престижните награди Career Show Awards.

Кога за първи път се срещна с правото и как реши, че това е нещото, с което искаш да се занимаваш?

Интересното е, че преди години не исках да се занимавам с право, а да бъда актриса и да се занимавам с театър. Когато бях в гимназията, участвах в театрална трупа. Годините бяха изключително тежки от политическа гледна точка. В този момент, спомням си, много хора нямаха възможност да задоволят базовите си битови нужди, какво да говорим за това да се вълнуват от култура. Това беше и една от причините родителите ми да твърдят, че актьорството не е професия, която трябва да преследвам, че трябва да се занимавам с нещо друго. Брат ми ме насочи към правото. Реших да кандидатствам в НАТФИЗ, но и да се подготвя за кандидатстване за специалност право. На изпитите в НАТФИЗ стигнах до трети кръг и родителите ми наистина се притесниха, че ще ме приемат. (Смее се.) Скъсаха ме обаче. Така тръгнах по пътя на правото в УНСС.

Как попадна във „Филип Морис България“?

След УНСС кандидатствах в топ 5 на правните университети в САЩ и ме приеха магистратура по международни правни въпроси в университета „Джорджтаун“ във Вашингтон, САЩ. След като завърших през 2008 г. и трябваше да се развивам професионално, в Щатите започна финансовата криза, която направи всичко изключително трудно, и взех решение да се върна в България. Преди да се прибера през 2009 г., пътувах из Европа и света – решение, което ме обогати духовно, зареди ме с положителни емоции и ме накара да поискам още по-силно да се върна в България и да се развивам тук. От 2010 г. насам работя за големи международни компании като юрист, в две от тях, включително „Филип Морис България“, съм управлявала и сега управлявам правния отдел. „Филип Морис България“ е част от „Филип Морис Интернешънъл“ – водеща международна компания с над 170-годишна история на успешен традиционен бизнес, която през последните години взе драстичното решение да се трансформира в изпълнение на  впечатляващата мисия за изграждане на бъдеще без дим. Започнах тук през 2018 г., само няколко месеца след като компанията вече беше започнала процеса на мащабната промяна – от такава, която се е занимавала в миналото основно с продажба и дистрибуция на своите бързооборотни продукти, към технологичен и научен иноватор в индустрията, който предлага по-добри алтернативи без дим в сравнение с продължителното пушене, уповавайки се на науката и технологиите. С колегите ми продължаваме да работим за вътрешната трансформация в организацията, положихме основите на практики в много аспекти на бизнеса. За мен вече повече от 3 години е истинско вдъхновение да работя за изпълнението на мисията за изграждане на бъдеще без дим.

Кои са професионалните качества, които разви, откакто си част от екипа на „Филип Морис България“?

Във „Филип Морис България“ се научих да заставам от страната на бизнеса и активно да участвам във вземането на решения. Тук аз не съм обикновен юрист, който чете и интерпретира закона, аз съм в непрекъснат контакт и дискусия с бизнеса, разбирам нуждите му – каква е мисията, какви са целите, какви решения са нужни за потребителите, какви са възможностите. Моята роля не е просто да казвам какво е възможно или не, а да предоставям решения за постигане на  целите в изпълнение на глобалната визия при оптимално управление на риска. И така заедно с бизнеса намираме правилните решения.

Има ли послание, което ти се иска да предадеш на своите колеги в компанията и на всички други хора?

Мечтайте нашироко и имайте смелостта да осъществите страхотните си идеи. Живейте в настоящето и се наслаждавайте на неповторимите моменти. Вярвам, че трябва да живеем в този даден момент, но с мисъл за бъдещето.

Има глобални тенденции в областта на човешките ресурси, които разкриват все по-ясно, че успехът на една компания зависи от това тя да поставя индивидуалните нужди на служителите си на преден план.
Кои са твоите правила за успех в професионален, а и в личен план?

На първо място – да бъдеш добре организиран. Вярвам, че доброто планиране е предпоставка за успех. Да бъдеш любопитен и любознателен, да се вълнуваш и да търсиш, да обръщаш поглед към хората, с които работиш, какво им дава енергия, от какво се интересуват. Така си сверяваш часовника. Критичното мислене според мен също е основа за успех. Никога не трябва да приемаме една информация за даденост, а да проверяваме фактите и да се уповаваме на данните. За да си успешен, трябва да си в час с това, което се случва около теб, да не се страхуваш от динамиката. Накрая, но не на последно място, за да си успешен, трябва да си отборен играч, динамиката около нас и на бизнес средата го изисква. Това е напълно задължително. А добрата комуникация е ключът към ефективната работа.

Новото нормално промени тотално представата ни за офисно пространство. Преобърна най-личното – дома ни, в офис, накара ни да гледаме на времето си по друг начин. Според теб какво е бъдещето на работните навици?

Има глобални тенденции в областта на човешките ресурси, които разкриват все по-ясно, че успехът на една компания зависи от това тя да поставя индивидуалните нужди на служителите си на преден план. Ако си по-продуктивен вечер, не би трябвало да е проблем да започваш работния си ден по-късно от активните ти сутрин колеги. Големите международни компании, които поставят фокуса върху грижата за служителите, каквато безспорно е „Филип Морис Интернешънъл“, обръщат внимание на техниките, които да позволяват на служителите да организират работното си време и да се разгърнат, за да бъдат истински ефективни. Във „Филип Морис България“ работим по така наречения подход SMART working, или хибриден начин на работа, който се грижи за баланса на служителите. Този подход дава възможност да работим в някои от дните от седмицата от дома си, а в други дни – в офиса, в зависимост от нуждите и потребностите на всеки служител и екип.

Живееш близо до Витоша. Радваш ли се повече на планината, откакто можеш да работиш у дома?

Когато искам да си почина за 15 минути в забързания ден, излизам на верандата, гледам планината и се зареждам на много нива. Този простичък пример е и една от причините да харесвам концепцията на домашния офис.

Кои са вдъхновенията, които ти помагат да се справиш с динамиката и отговорностите да си юрист в голяма и успешна корпорация?

Моето вдъхновение са децата ми, да виждам как растат, как се развиват и започват да възприемат света около себе си. Понякога е наивно, друг път ме изненадват с истински интересни заключения. По-големият ми син, който сега е в първи клас, ми сподели, че иска да стане океанолог. Подкрепям го във всички мечти. Не искам да ограничавам децата си, а искам да съм тяхната опора, да им дам сигурност, за да могат да мечтаят и да развият усет към живота. Искам да бъдат щастливи. Родителите дават корени и крила. Вярвам в това. Децата ме карат да ставам сутрин и да съм мотивирана да се справя с всяко предизвикателство.

Материалът се публикува с подкрепата на „Филип Морис България“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР