Кой иска да живее вечно?

Биохакингът се появява като почти апокрифно движение в началото на новото хилядолетие, а днес е ежедневие за милиони хора по света. Просто казано, това е нещо като „направи си сам здраве“.

Люба Вангелова 30 December 2021

Когато Фреди Меркюри изпя прочутата песен на Queen “Who wants to live forever”, едва ли е имал предвид биохакинга. Думата биохакинг означава буквално да хакнем биологията си, т.е. с леки „хакове“ да въздействаме позитивно върху физиологията и психиката си, така че да удължим живота си, както и качеството му. Никой не иска с напредването на възрастта да боледува често и да няма сили да се наслаждава пълноценно на дните си.

Живот до 180 години

За да практикуваме биохакинг, трябва да променим лайфстайла си. Вероятно вече сте се „хакнали“ сами – например, изключвайки глутена от менюто си, или като гладувате, медитирате периодично, като използвате суперхрани и т.н. Има и такива, които са превърнали телата си в лаборатории за здраве. Пример за това е Дейв Аспрей, определян за баща на биохакинга. През 2010 година той буквално се блъска в стената на медицината: „На 30 години тежах 136 кг и страдах от редица заболявания – артрит, преддиабетно състояние, мозъчна мъгла, имах висок риск от инфаркт, изпитвах хронична умора и т.н., въпреки че се хранех здравословно и спортувах шест дни в седмицата. Когато загубих надежда за промяна, разбрах, че трябва да хакна собствената си биология“. Днес Аспрей е на 48 години и приема между 100 и 150 добавки на ден, като целта му е да доживее до 180 години.



Качеството на живота ни се определя на 90% от биологията и само на 10% от обстоятелствата. Денят на Дейв Аспрей изглежда, меко казано, странен. Веднага след събуждането си той проверява с помощта на технологично устройство качеството на съня си, следва кафе Bulletproof (bulletproof.com, негово откритие – кафе, миксирано с масло от свободно отглеждана крава и кокосово масло, което го прави богато на мазнини и протеини и замества закуската), 15 минути медитация, последвани от 45-минутни технологични биохакове – криотерапия, терапия с LED светлина, както и подобряване работата на мозъка с помощта на друго изобретение на Аспрей 40 Years Of Zen (40yearsofzen.com) – капсула за неврофийдбек преживяване, чрез мозъчни тренировки с вълни като Алфа, Тета, Гама и Делта. Освен това Аспрей не се храни преди 12 ч. и вечеря най-късно в 17 ч., като в този период приема само определен вид храни.

Хаковете на Дейв

Хормонален баланс: Трябва да се съобразяваме със своята биоиндивидуалност и да приемаме храни и добавки, съобразени с нуждите ни. Например стевията балансира производството на инсулин в панкреаса. Вечерната иглика оказва благотворно влияние върху менструалния цикъл.

Лесно заспиване: Биохак е консумирането на орехи и чай от лавандула, медитацията преди сън, използването на дифузия с етерични масла, които увеличават ефективността на съня.

Формула 90/20: За хората е трудно да се концентрират и да работят ефективно над 90 минути – необходима е 20-минутна почивка, която да прекъсва 90-минутния работен цикъл. Този хак поддържа мозъка в синхрон с ултрадианните ритми (кратки ритми в денонощието като сърдечния ритъм, регулирането на телесната температура или дишането) и така се намалява умората.
Фаст: Гладуването в продължение на 24–30 часа подобрява здравето на червата и балансира нивата на инсулин в кръвта. Според аюрведа гладуването е традиционен „хак“ за изчистване на стари стволови клетки и заместването им с нови. Разбира се, консултацията с лекар преди периоди на гладуване за повече от 24 часа е задължителна.

Хак за хранене: Според Аспрей привидно здравословни храни като чушки, картофи, домати, патладжан могат да причинят болки в ставите и артрит. Вместо тях той препоръчва целина, копър, морков, броколи, зеле. Освен това предлага основните мазнини като масла от семена с Омега 6 (рапица, царевица, зеленчуци, соя, шафран, слънчоглед) да бъдат заменени с масло ги или с кокосово масло. Аспрей отдава предпочитание на белия ориз пред пълнозърнестите храни, тъй като според него обвивката им може да причини увеличаване на теглото, кожни възпаления и да блокира усвояването на минерали от организма.

Физически хак: Биохакингът за много хора не е стремеж да се подобри състоянието на тялото след болест, а търсене на начин да се разширят границите на физическите и психическите ни възможности. За тази цел се използват различни хакове като ледена вана, иглотерапия, електроенцефалографски слушалки за влияние върху мозъчните неврони, терапия с LED светлини и др.



Много традиционни терапевти са съгласни, че биохакингът е начин да се подобри здравето, но предупреждават да не се преминава границата на разумното. Лесно може да се увлечем от манията за съвършенство, която парадоксално може да доведе до появата на сериозни проблеми със самочувствието и липса на самоприемане. Всеки обаче може да използва основни хакове за подобряване на гликемичната променливост, за превенция срещу възпаления, за възстановяването на съня и на мозъчната функция. Аспрей казва: „Ние познаваме биохакинга от древни времена – аюрведа е именно такава система, която позволява да контролираме собствената си биология. Просто сега имаме по-добри инструменти за наблюдение.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР