Назаем от въздуха

Какво е кислородна козметика? И нужни ли са на кожата ни дихателни практики?

Люба Вангелова 05 January 2022

През изминалата година дихателните упражнения бяха признати официално като една от практиките за възстановяване след ковид. Това е добър повод да си припомним каква е ролята на кислорода не само за начина, по който се чувстваме, но и за това как изглеждаме. Какво е кислородна козметика? И нужни ли са на кожата ни дихателни практики?

Кожата получава известно количество кислород непосредствено от атмосферата – факт, доказан още в средата на 19. век от немския лекар Йозеф фон Герлах. Тогава се ражда и митът, че ако човешката кожа бъде покрита напълно, ще настъпи смърт. Тази легенда е интерпретирана и във филма „Голдфингър“ (1964 г.), в който момичето на Бонд умира, след като цялата й кожа е покрита със златна боя. Но всъщност кислород от въздуха получава само външният слой на кожата – в организма по този начин попада едва 0,4% от кислорода, нужен за функционирането му. Останалото количество осигуряват дробовете и кръвта. Без въздух обаче кожата няма да може да възобновява клетките си и да осъществява метаболизма си.

Клетъчно дишане

Научен термин ли е, или измислица на маркетолозите? Клетъчното дишане е симпатичен синоним на това, което научно се нарича газообмен, жизненоважен процес в клетките на целия организъм, включително и на кожата. Сама по себе си молекулата на кислорода не прониква през роговия слой. Епидермисът съществува в естествена за него хипоксия (недостиг на кислород). Излишъкът на кислород дори провокира окислителни реакции в кожата, т.е. токсичен е за нея. Именно тази е причината в състава на продуктите, които стимулират клетъчното дишане (т.нар. кислородна козметика), задължително да бъдат включени антиоксиданти.



Как действа?

Словосъчетанието „кислородна козметика“ се ражда не в научните лаборатории, а в ума на маркетинг хората, и глобално към нея можем да отнесем всеки козметичен продукт за грижа, който активира клетъчното дишане (например продукти с коензим Q10). В козметиката кислородът се приема и под други форми – в липозоми или нанокапсули. Такива продукти могат да бъдат дълбоко почистваща пяна за кожа с инкапсулиран кислород.

Също и маските за лице с мехурчета, при нанасянето на които (те съдържат водороден пероксид) се отделя кислород: той изпълнява разпенващата функция. Карбокситерапията (нехирургичен метод, при който се прилага подкожно въглероден диоксид, като едно от следствията е повишаване на кислорода в тъканите и подобряване вида на кожата) е ефективен начин за насищане на кожата с кислород, което е препоръчително за пушачите и за градските хора, чиято кожа е изложена ежедневно на замърсен въздух. Кислородната козметика може да образува защитна бариера срещу градския смог.

Полезни ли са дихателните упражнения за кожата?

Въздухът, който дишаме, влияе върху вида на кожата ни. Например въглеродният оксид в замърсения въздух се свързва с хемоглобина (заема мястото на кислорода) и причинява кислородна недостатъчност в тъканите. Видимите последствия са сив цвят на лицето, уморен вид, суха кожа и раздразнения.

Дихателните упражнения пряко влияят за контролиране на стреса, подобряват съня, увеличават капацитета на дробовете, а като следствие се подобрява и състоянието на кожата. Дори няколко минути дихателни практики на ден са от полза – след поне три седмици кожата ще изглежда по-свежа, еластична и с равен тен. Обърнете внимание, че дори преди началото на обикновена спа процедура специалистът препоръчва да се отпуснете и да дишате равномерно. Много козметични марки препоръчват собствени техники за нанасяне на продуктите им, но всички те включват спокойно дишане през носа. Така че целта ни е леко дишане и красив цвят на кожата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР