В памет на Върджил Абло

eva.bg 29 November 2021

На 41-годишна възраст почина дизайнерът Върджил Абло и модният подиум страшно опустя. Ще липсва оригиналният му почерк, страстта и мащабът, с които подхождаше към модата, визията му за бъдещето й.

„Комерсиалният връх не ми е интересен. Искам да отида по-далеч. Да създам лаборатория за идеи, аналитичен център за мода, предмети и пространства с нов вид учебна програма и подход към познатото. Защото въпросът, който остава, е: кога нашето поколение ще създаде нещо, което ще бъде ценност за следващите поколения?“

Това казваше Върджил Абло, който стои зад емблематичния бранд Off-White. Дизайнерът винаги е виждал подиума не просто като поле за модни творения, а като място, на което могат да се раждат и разгръщат нови идеи и светогледи.

Наричат го Джеф Кунс на модния свят. Определят го като мислител, феномен, мастър на социалните мрежи и стрийтстайла. А той самият твърди, че не създава нищо ново. Просто... ви дава друга гледна точка за всичко добре познато.

Израства в Чикаго, в семейството на емигранти от Гана и подобно на повечето деца на 90-те кара скейтборд, увлича се по хип-хопа и рокендрола (някаде тогава започва да експериментира и с диджейския пулт, който и до днес не изоставя).

„Живеех в американската мечта и си мислех, че всичко е прекрасно, само защото не съм в някоя страна от третия свят – припомня си Абло. – Харесвах всичко в модерния за времето си лайфстайл, дружах с бунтари и бях толкова лекомислен и безгрижен, че дори оставих баща ми да избере специалност в университета – инженерство. Учех и пусках музика в свободното си време, докато на петата година не попаднах на курс по история на изкуството. И това промени абсолютно всичко.“ Повече за живота му може да прочетете тук.

Върджил Абло почина след няколкогодишна битка с рака. Да го изпратим с аплодисменти!

Почивай в мир!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР