Всичко за парадонтита

За проблемите с венците и безобидни ли са те, разговаряме с д-р Бранимир Кирилов, създател и главен лекар в денталната клиника Medical Dent, която повече от 16 години помага на хора с пародонтални проблеми.

29 November 2021

Д-р Кирилов, какво представлява пародонтитът?

Това е възпалителен процес, който обхваща зъбодържащия апарат – пародонт. Оттам идва и името на заболяването. При пародонтита възпалението се получава от микробите, които се съдържат в биофилма, който от своя страна покрива зъбната повърхност.

За какви признаци да следим, които алармират, че може би имаме пародонтит?

Първият признак е кървенето на венците. Пародонтитът може да се диагностицира чрез преглед и рентгенова снимка. Ако възпалителният процес е засегнал костта, става дума за пародонтит. Ако възпалението е ангажирало само венеца - става дума за гингивит, при който също има кървене и венецът стои зачервен и подут.

Какъв специалист би могъл да диагностицира пародонтита?

Пародонтологът е специализираният зъболекар, който познава най-добре механизмите и протокола за лечение на заболяването. След преглед в зъболекарския кабинет той ще определи дали става дума за пародонтит или гингивит. Както и каква е правилната последваща грижа след лечението. Необходимо е продължителното наблюдение и профилактични прегледи, които е важно да се спазват с цел поддържане на постигнатите резултати.

Какво причинява пародонтозата?

Пародонтозата се причинява от микробния биофилм, който покрива зъбната повърхност. Основната цел на професионалната хигиена или почистването на зъбите е именно това – да бъдат премахнати пародонталните бактерии. Когато слоят бактерии, познат като плака, не бъде отстранен чрез редовно професионално почистване на зъбите, това може да доведе до възпаление на венците. С тази цел създадох Dental Care Center - място, в което се прави хигиена на зъбите по специален протокол. Не трябва да се пренебрегват качеството на почистване и начинът, по който се отстранява вредният биофилм. Специалистите по зъбна хигиена имат за цел не просто да махнат зъбния камък, а да разрушат механично този биофилм. Така се премахва голяма част от микробите в устата. Това дава възможност имунната ни система да се справя по-добре. Всички имунни дефицити и сривове на имунитета са предпоставка за поява на инфекциозни заболявания и в това число на пародонтит.

Може ли да доведе пародонтозата до загуба на зъб?

Най-често срещаната причина за загуба на зъб е пародонтитът. Вследствие на стопяване на костта зъбът се оголва, започва да се клати и пада. Другата основна причина за загуба на зъб е кариесът и неговите усложнения. Поддържането на огнище на възпаление в устата около зъби, които не могат да бъдат предпазени, е пречка пред справянето с пародонтита. Изолацията на болния зъб и липсата на контакт с другите зъби е важна част от лечението. Разбира се, борбата на специалиста е винаги да се запази зъба, дори и на пръв поглед при безнадеждни случаи.

Как се лекува това заболяване?

Основното усилие в лечението на пародонтита е контролът над инфекцията. Има три фази на лечение. Първата е инициална, когато се работи за намаляване на микробите в устата и се дава възможност на имунитета да спре възпалителния процес. Следващата фаза се нарича корективна - лекуват се кариесите, подменят се пломби или коронки в недобро състояние, загубените зъби (ако има такива) се възстановяват. При пародонтита е много важно да върнем механичната опора на захапката. Последната фаза е поддържащата – тя варира в зависимост от степента на пародонталното заболяване и включва 4 степени на поддръжка.

Когато има пародонтално заболяване, е важна корекцията на навика за хигиената на устата. Начинът, по който се почистват зъбите, е различен от този при здрави пациенти. Вашият пародонтолог трябва да ви обясни подробно всяка стъпка от поддържането на хигиената на зъбите, а ремотивацията, тоест припомнянето за това как е правилно да почистваме зъбите си, се извършва в центъра за дентална хигиена.

Какъв е съветът ви за превенция?

Това заболяване често се унаследява, затова е добре да се вземат навременни мерки. Такива са профилактичните прегледи и почистванията на зъбите и венците два пъти в годината, за да се следят показателите на здравния статус. Почиствания в специализиран за това център се извършват под професионален контрол и всеки признак за заболяване ще може да бъде отстранен много по-лесно и бързо в начална фаза. Стриктната хигиена е препоръчителна не само за тези, които знаят, че имат наследствена обремененост, но и за тези, които искат да запазят дълго зъбите си в добро състояние и без проблеми.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР