Терин с три вида месо
Десислава Георгиева 28 November 2021
Деси и Стоян Георгиеви са добре познати на кулинарната публика у нас със своето онлайн място за хубав живот и добра храна - Goodlife.bg. Този път ще ни потопят в своя вкусен свят с една изключително красива и полезна книга. В „Готви умно“ ще откриете 150 рецепти, приготвени с помощта на високите технологии в съчетание с класически готварски техники. Нека това не ви плаши. Грабнете книгата, сгответе умно и се насладете на живота. А ето и една рецепта от нея, предоставена специално за EVA:
ТЕРИН С ТРИ ВИДА МЕСО
Порции 8-10
2 патешки гърди
2 пилешки гърди
750 г свинска кайма
24-26 ленти бекон
150 мл пълномаслена сметана
3 с.л. бренди
сол и черен пипер на вкус
90 г шамфъстък
90 г сушени череши
Отделете две ленти бекон, а с останалите покрийте дъното и стените на форма за печене с размери приблизително 10/21 см, като ги застъпите една с друга. Направете разрез в патешките и пилешките гърди, без да срязвате докрай, и ги разтворете като книга. В купа смесете каймата, сметаната, брендито и черния пипер. Посолете на вкус и омесете добре. На дъното на съда за печене сложете пласт от половината кайма. Отгоре подредете пилешките гърди и разпределете половината шамфъстък и череши.
Сложете патешките гърди, останалите череши и шамфъстък и покрийте с кайма. Отгоре подредете отделените две ленти бекон по дължина и ги притиснете с ръка. Завийте с лентите бекон, които сте поставили на дъното. Теринът трябва да е добре покрит с бекона. Сложете в загрята до 180 градуса фурна и печете 1 час. Извадете терина от фурната, оставете го за кратко да се охлади и излейте отделената мазнина и сокове. Изрежете парче картон, което да приляга плътно към терина, увийте го с фолио за свежо съхранение и го поставете върху терина.
Поставете отгоре консервни кутии, за да може теринът да се пресова и да има плътна структура. Оставете го да се охлади до стайна температура и приберете в хладилник за една нощ. Нарежете го на филии с дебелина около 2 см и сервирайте с карамелизиран лук, дижонска горчица, корнишони, маринован лук, препечен хляб или салата.