Тарт татен с червен лук и фенел

Десислава Георгиева 21 November 2021

Снимка: Стоян Георгиев

Деси и Стоян Георгиеви са добре познати на кулинарната публика у нас със своето онлайн място за хубав живот и добра храна - Goodlife.bg. Този път ще ни потопят в своя вкусен свят с една изключително красива и полезна книга. В „Готви умно“ ще откриете 150 рецепти, приготвени с помощта на високите технологии в съчетание с класически готварски техники. Нека това не ви плаши. Грабнете книгата, сгответе умно и се насладете на живота. А ето и една рецепта от нея, предоставена специално за EVA:

ТАРТ ТАТЕН С ЧЕРВЕН ЛУК И ФЕНЕЛ

Порции 6-8: 1 лист бутертесто, 50 г настърган пармезан, 2-3 клонки мащерка, 60 г захар,

За карамелизираните зеленчуци: 2 средно големи глави червен лук, 2 глави фенел (резене), 100 мл зехтин, 2 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. счукани семена, кориандър, сол и черен пипер на вкус

За сервиране: прясна мащерка

Загрейте фурната до 200 градуса. Обелете лука и го нарежете на дебели шайби. Почистете фенела и го нарежете на клиновидни парчета, като отстраните сърцевината. Сложете лука и фенела в тава за печене и ги полейте със зехтина и балсамовия оцет. Поръсете със счуканите семена кориандър, посолете и подправете с прясно смлян черен пипер. Печете 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат и започнат да се карамелизират. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят. Разстелете тестото на кухненския плот и изрежете кръг с размера на тигана, в който ще печете тарта. Приберете тестото в хладилника, за да остане студено.

За печенето на тарта изберете тиган, подходящ за фурна. Сложете в него захарта и добавете 3 супени лъжици студена вода. Загрейте на средно силен огън и оставете захарта да се карамелизира. Свалете съда от котлона и подредете фенела и лука, като имате предвид, че тартът се сервира обърнат. Поръсете с листенца мащерка и настъргания пармезан. Извадете тестото от хладилника и покрийте зеленчуците. Подпъхнете крайчетата навътре и надупчете с остър нож, за да може парата да излиза. Печете 30-35 минути на 200 градуса, докато тестото стане златисто и хрупкаво. Извадете тарта от фурната и го оставете да се охлади за 3-4 минути. Поставете отгоре подходяща чиния и внимателно го обърнете. Преди сервиране поръсете с листенца прясна мащерка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР