Луксозна елегантност отвъд океана

Представяме ви интериор на къща в Маями, който предстои да бъде реализиран. Проектът е дело на EXTRAVAGANCE design, студио за интериорен дизайн, носител на престижни международни награди.

Елка Влаховска 25 November 2021

Може ли да бъде направен прецизен и стилен проект за вътрешно обзавеждане изцяло онлайн?

Как се осъществява подобна комуникация и как идеите достигат, преминавайки хиляди километри, за да се съгласува до най-малкия детайл сложен и екстравагантен проект? Отговори на тези въпроси получихме от Николета Кръстева, дизайнер и основател на EXTRAVAGANCE design.

В съвременния свят на улеснена комуникация е възможно да се проектира стилен, елегантен и уютен дом по задание на клиента, а общуването да бъде осъществено чрез различни средства за дигитална комуникация. За създаването на проекта не се е налагало дизайнерката Николета Кръстева или представител от екипа й да лети до Маями. Необходимата информация за обекта е изпратена от местен архитект, който прави заснемането и се ангажира с документалната част.

Цялата комуникация преминава дистанционно чрез телефонни разговори, кореспонденция по имейл и използване на платформи за видео срещи.

Всички възможни варианти за ефективна онлайн комуникация са приложени на практика.

Това е един модерен подход за излизане от рамките на общоприетата представа за взаимодействието между дизайнер и собственик, които обикновено провеждат множество лични срещи за съгласуване на творческите идеи, цялостната интериорна концепция, персоналните желания на клиента и избора на материали и обзавеждане.

Тук липсата на директен контакт по време на проектирането в никакъв случай не се отразява негативно върху работния процес и резултатите говорят сами за себе си. Проектът е одобрен от клиента и предстои да се премине към неговата реализация, по време на която вече ще са необходими посещения на място от екипа на EXTRAVAGANCE design.

Къщата в Маями е на две нива с обща площ от почти 1000 кв. м. На първия етаж са разположени зимна градина, стая за домашно кино, неформална фамилна стая, всекидневна, трапезария, кухня с килер и барбекю зона. Освен всичко това, на този етаж има домашен офис, библиотека, две тоалетни и една баня, гардеробна и помещение за обувки, както и перално помещение.

На втория етаж са разположени главната спалня със самостоятелна баня и дрешник, две детски стаи, всяка със собствена баня и дрешник, две стаи за гости и стая за помощен персонал. На това ниво е и т.нар. „зона за спорт“ с оборудван фитнес и обособен кът за игра на билярд.

Може би малцина знаят, че при проектирането на домовете в Маями има един много специфичен момент – съобразяването с климатичните особености на района. Ето защо и тук се налага да се намери правилният подход. Решението е всички стъкла на прозорците на къщата да бъдат устойчиви на ураганите, връхлитащи региона. Ако стъклата не са от такъв тип, обичайно се монтират метални жалузи, които затварят дома при необходимост.

Само по себе си това е доста трудоемко и не изглежда естетически добре, ето защо при проекта е избран вариантът със специални стъкла, които да не отнемат от елегантната визия на къщата, а същевременно да могат да я предпазят от неблагоприятните климатични явления.

В общата концепция на интериора при основния избор на материали се залага на естествен камък, паркет, дървени плоскости, гланцирани повърхности и златисти детайли, които създават модерна и елегантна визия, олицетворяваща напълно представите за луксозно обитаване на дома.

„Целта беше да създадем атмосфера, изпълнена с усещане за комфорт – казва Николета Кръстева. Използвахме светли тонове, много осветителни тела в различни конфигурации и огледални повърхности. Водени от желанията на клиента и с прецизност към детайлите, проектирахме свеж и елегантен интериор с много светлина и фино усещане за лукс.

Специално внимание е отделено на релефите, текстурите и вплитането на златни детайли. Някои от помещенията са с високи тавани, което позволява поставянето на пищни осветителни тела.

Нестандартни решения с индивидуален почерк стоят в центъра на дизайна. Във фамилната стая например e проектиран специален барелеф. В трапезарията пък на основната стена има ефектно изображение от италианска мозайка Sicis.

Не сме се ръководили от каквито и да било моментни трендове, тъй като винаги в работата си се стремим да създаваме интериори, които имат своята непреходност във времето и ще бъдат актуални във всеки един момент.

Затова интериорната концепция съчетава в себе си решения, пресъздаващи дизайн, който впечатлява още от пръв поглед и след време това усещане със сигурност ще се запази, независимо каква е актуалната тенденция.

В крайна сметка уютът, класата и стилът винаги ще са на мода и точно на тях заложихме в интериора на тази къща.“

Повече проекти на студиото за интериорен дизайн EXTRAVAGANCE design може да видите на www.extravagancedesign.com

Студиото е основано през 2009 г. и се нарежда сред най-динамично развиващите се български компании за интериорен дизайн. Посоката на работата му е свързана с пресъздаване на бутиков интериор, практични дизайнерски решения и иновативни концепции.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР