Умен дом - роботът като приятел

23 November 2021

Снимка: личен архив

Напоследък все по-актуална става темата как смарт технологиите могат да улеснят ежедневието ни. Често обаче жените се страхуват дали ще се справят с тях. За предимствата на високотехнологичните уреди в дома разговаряме с Деяна Сотирова, маркетинг мениджър в Цертус Меркатус БГ, официален вносител на iRobot за България.

Г-жо Сотирова, напоследък все по-актуална става темата за „умните домове“ и как смарт технологиите могат да улеснят ежедневието ни. Но все още жените изпитват известно чувство на страх да се справят с тях. Сложно ли е да се живее в „умен дом“ и има ли причина жените да се страхуват от високотехнологичните уреди за дома?

Всеки търси начини да си освободи време за почивка, спорт, хобита, за хората, които обича. Всички ние се опитваме да открием разковничето, което ще направи живота ни по-лесен и приятен, ще се погрижи за чистотата в домовете ни вместо нас и ще ни помогне да живеем наистина човешки. Нашите роботи iRobot са създадени с мисълта да помагат и улесняват ежедневието. Те са много интуитивни, научават навиците в домакинството и се адаптират спрямо начина ни на живот. С тях се борави толкова лесно, че не би трябвало да имате и най-малки притеснения. Давам за пример функцията „Start when I leave home“ (Почисти, докато ме няма). Когато активирате тази функция през мобилното приложение iRobot Home с технологията Genius, апликацията разбира, че домът ви е свободен за почистване и подава сигнал към Roomba®, която започва почистващ цикъл.

Защо роботите на iRobot чистят по-добре от хората и в този контекст могат ли роботите да изместят човека в определени дейности?

Роботите на американската компания iRobot отдавна са изместили хората в ефективното почистване на подовете в дома и това може само да ни радва. То е сигнал за еволюцията на човешкото въображение и интелект. През последните няколко години наблюдаваме подем в хармоничните взаимоотношения между роботите и хората, за да могат вторите да имат повече време да развиват себе си и да живеят човешки.

iRobot е пионер в разработването на домашни роботи за почистване. Това са повече от 30 години опит, в които компанията създава продукти в помощ и за улеснение на домакинствата. iRobot дава решения на специфични проблеми. За цялото това време роботите еволюират благодарение на човешкото въображение, технологичния опит и ентусиазъм, много ентусиазъм от страна на екипа на iRobot, за да можем днес да кажем, че роботите на iRobot чистят по-добре от хората.

Кои са най-популярните модели сред прахосмукачките-роботи Roomba® и за какъв тип домове са подходящи според квадратурата, пространството, обзавеждането?

Всяка прахосмукачка-робот Roomba® съществува, за да е в помощ на хората и да бъде решение на съществуващ проблем. Ето няколко примера: Почиства ли роботът всички видове твърди подови настилки? Коя Roomba® e подходяща, ако имам жилище от 60 кв. м със смесени подови настилки и бих искал роботът да се включва да чисти сам, когато аз изляза? Кой модел е за мен, ако имам голям апартамент и искам роботът да има самопочистваща се база, за да не се занимавам с изхвърлянето на боклука? За колко време Roomba® или Braava® ще почиства само всекидневната?

iRobot има над 1500 патента, като един от тях са двата гумени екстрактора при прахосмукачките-роботи. Това е голямо предимство пред конкурентните продукти, които разполагат само с една четка. Благодарение на двата срещуположно въртящи се гумени екстрактора в Roomba® космите и козината на домашните любимци се обира и засмуква директно в контейнера за боклук. Това подобрение почти елиминира нуждата от поддръжка. Роботите Roomba® са изключително подходящи за домове с домашни любимци. Технологията Dirt Detect® пък във всяка Roomba® засича по-натоварените участъци в домовете и автоматично им отделя повече време. Не спира, докато не ги изчисти.

Когато потенциален наш клиент се свърже с екипа, правим всичко възможно, за да предложим не просто модел Roomba® или Braava jet®, а решение на специфичен проблем.

Можем ли от дистанция да управляваме почистването на дома и как става това?

Всичко се контролира чрез мобилната апликация, само с натискане на един бутон Clean. Много бих искала да предложим българска версия на мобилното приложение iRobot Home с Genius. Надявам се, че в най-близко бъдеще ще реализираме тази наша цел, защото клиентите на iRobot растат с всеки изминал ден и това много ще улесни работата с апликацията.

Новите модели прахосмукачки-роботи се самообучават не само за спецификата на жилището ви, но и за вашите навици, а мобилното приложение iRobot Home с Genius ви предлага персонални графици за почистване – като например по-често почистване в сезона на алергиите или при смяна на козината на домашния любимец.

Знаем колко е скъпо свободното време на всяка жена. Инвестицията в почистващ робот дава ли „добавена стойност“ на личното ни време, което да отделим за почивка и забавления със семейството? Какво е вашето впечатление като потребител на Roomba® и Braava jet®?

Аз съм работеща майка с две деца, за мен няма нищо по-важно от споделеното време с децата и мъжа ми, особено сега, когато децата са малки и имат най-голяма нужда от мен. Живея с графици и планери. Всяка свободна минута е за семейството ми. В същото време вярвам, че чрез личен пример можем да научим децата си да се грижат за себе си. Само така ще могат да се погрижат и за всичко около тях, а това е важно умение. Затова спортувам поне два пъти в седмицата и се виждам с приятели, когато имам такава възможност. Старая се да намирам време за себе си. Отделно от това имам притеснения с Covid ситуацията в България и не бих рискувала с домашна помощница, освен ако не е робот. Преди няколко години, когато ми предложиха да се присъединя към екипа, не знаех какво е прахосмукачка-робот, не бях чувала за iRobot. А днес свързаните в мобилното приложение Roomba® и Braava jet® се включват да чистят в определен ден и час от седмицата, за да мога аз и семейството ми да живеем човешки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР