Революция в червено

В културата ни никога не е било „удобно“ да се говори за менструацията – сякаш е нещо лошо за здравето ни. Но нещата се променят и най-голяма роля за това изиграха социалните мрежи

Люба Вангелова 27 October 2021

В културата ни никога не е било „удобно“ да се говори за менструацията – сякаш е нещо лошо за здравето ни. Но нещата се променят и най-голяма роля за това изиграха социалните мрежи. „Разговорът“ се разви през последните няколко години, като сред пионерите е акушер-гинеколожката от Колумбия в щата Джорджия (САЩ) Харис Чеймбърс, която активно поддържа информационния профил в Инстаграм @ThePeriodDoctor. Факт, гинеколозите се превърнаха в инфлуенсъри и мрежата бе залята от видеа под хаштага #PeriodTok.

Петият жизнен показател

Говоренето открито за менструацията е световно движение, което стартира преди няколко години. Целта му е да повиши грамотността в обществото, включително и на мъжете, относно тази функция на тялото. Идеята е, че говоренето за телата ни е потенциално животоспасяващо. Наричат менструацията „петият жизнен показател“ и нарушенията там се следят внимателно, включително при небинарни жени или транссексуални хора.

Познаваме, разбира се, опцията за контрол на менструацията с помощта на лекарствени средства, за която е доказано, че не уврежда плодовитостта. Все пак винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете да приемате подобни лекарства. Промяна настъпи и в схващането, че болката в предменструалния период, повръщането, смущаването на ежедневието са нормални симптоми. Те може да са знаци за различни състояния, включително за ендометриоза – разстройство, при което ендометриалната тъкан расте извън матката и се установява по други органи в областта на таза. Това може да причини не само болки, но и безплодие. Ако имате смущения, но лекарят ви не ви „чува“, отидете при друг.

Свидетели сме на ново отношение към менструацията и по отношение на стреса и динамиката в ежедневието – причинно-следствената връзка между тях е доказана. Затова скокът на тревожност и депресии в съвременното общество е една от причините за увеличените случаи на трудности в забременяването.

Бедността и менструацията

Все повече са и организациите с нестопанска цел в света, които помагат с продукти за менструална хигиена на нуждаещи се. Това са месечни разходи, които жените в много от бедните страни не могат да си позволят. Което означава, че буквално са изправени пред избора храна или дамски превръзки.

Според данните на Period (американска организация с нестопанска цел) около 25% от тийнейджърките в Сейнт Луис са отсъствали от училище заради липса на достъп до хигиенни продукти за менструалния цикъл. Това поставя началото на инициативи за даряване на консумативи за училища, приюти и държавни организации. С такава първоначална цел именно е създадена менструалната чашка – силиконова чашка за менструация за многократна употреба.

ИНОВАЦИИ

МЕНСТРУАЛНА ЧАШКА – вместо да абсорбира кръвта, я събира. Не е ново откритие, но благодарение на ергономичния си дизайн и екологичност този продукт е с изключителна популярност. Съвет: избирайте внимателно размера на чашката, за да е максимално ефективна и комфортна. За щастие, на българския пазар има добър избор.



ШОРТИ ЗА МЕНСТРУАЦИЯ – има такива (макар и търсенето ми в Google да се увенча с резултати предимно за шорти за кучета и котки). Thinx Cycle Shorts е бранд, който предлага клинове с кройка на велосипедни шорти, които задържат в текстурата си количеството кръв в рамките на един ден. Това ги прави идеални за носене, докато тренирате или дори у дома, просто за да се отпуснете и да не мислите за евентуален фал.



МЕНСТРУАЛНИЯТ ДИСК е нещо като чаша за еднократна употреба, но се поставя по-високо от тампона. Това означава, че с този диск може да правите секс, да спортувате или просто да спите до 12 часа, без да се притеснявате от протичане. Премахва се лесно – просто се издърпва. Предлага го Flex Disc Starter Kit – сет за един месец.



ЛЕПЕНКИ ЗА ЦИКЪЛ – помагат да се избавите от главоболието и мускулните крампи. The Good Patch Cycle предлагат такива – залепват се върху корема за период от 12 часа, докато усещате крампите. Пластирите са напоени с ментол и черен кохош за дозирано облекчение.



ЗАГРЯВАЩИ ПОДЛОЖКИ – те се залепят върху кожата ви под бельото, използват не топлина, а нежни електрически импулси, които спират подаването на сигнал за болка към мозъка. Такива подложки предлага Ovira. Съществуват и големи пачове Undu The Original Heat Pack, които се залепят също под бельото, но не използват никаква технология, а само термогел, разположен по определен начин върху пачовете. Единствено благодарение на дизайна те регулират температурата на зоната от тялото, върху която са залепени, и така облекчават менструалните болки.



ШОКОЛАДЪТ е еликсир за менструални болки, но Phasey Period Chocolate предлага шоколад с 30 мг CBD и специална формула за облекчаване на менструални болки.



АБСОРБИРАЩО БЕЛЬО за многократна употреба – предлага го The Period Company, компанията на Карл Уелч, стилиста на Джъстин Бийбър. Марката предлага общо шест модела бельо за жени, тийнейджърки и трансджендъри. Брандът активно се застъпва за открито обсъждане на менструацията. Слоганът на компанията е: „Благодарим ви, че имате цикъл“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР