Безкръвно лято

Адриана Попова 30 June 2017

Здравейте, скоро заминавам на пътешествие по Средиземно море и точно тогава се пада да съм в цикъл. Моля, кажете ми какви хапчета да си взема за спиране на цикъла.

Под този пост в един от популярните сайтове има най-различни съвети – вземи оргаметрил, вземи примолут-нор, вземи дуфастон, но внимавай, защото ужасно разбъркват цикъла, не са никак безвредни, може да получиш големи усложнения. Лично на мен след оргаметрил започнаха да ми омекват колената, ако не се тъпча със сладко. Опичай си акъла, за да не съжаляваш после, и т.н., и т.н.

В Мрежата могат да се срещнат и други мнения: че менструацията сама по себе си не носи никакви ползи, тя е вторичен продукт на репродуктивния цикъл и ако я „отменим“ заради отпуска на море, изкачване на Еверест, сватба, състезание, травма, свързана с ограничена подвижност, не вървим срещу природата и върху главите ни няма да се стоварят гръм и мълнии. Жените имат право и на този вид независимост.

За ориентация в казуса потърсихме д-р Динчо Георгиев, акушер-гинеколог с 35- годишен стаж, над 25 от тях във водещи центрове за борба с безплодието и лечение на жени с хормонални смущения, който постоянно следи и новостите в специалността.

Не е престъпление да се спре цикълът, с уговорката, че не е добре да се прави всеки месец или през месец. Има два начина – и двата са с помощта на медикаменти, и за двата препоръчвам консултация със специалист. Единият начин, за по-млади жени, е да се вземат противозачатъчни. Контрацептивите се приемат 21 дена, почива се 7 дни, в които идва оскъдна и кратка менструация. Но за зла участ точно в този период приятелят ви се връща от чужбина и – докторе, помогнете. Решението е простичко – не се прави 7-дневна пауза между приемите на контрацептива, директно се започва следващият блистер. Пак подчертавам – не е добре да се прекалява. Два-три пъти в годината максимум, но повече не е добре.

Вторият вариант е за жени, които не приемат контрацептиви. Тогава действаме с друг вид хормонални средства – гестагени, които съдържат естествения женски хормон прогестерон. Най-популярен е оргаметрилът, който се взема по 1 хапче за периода, в който жената не желае да има кървене. Дозата може да бъде вдигната на 2 пъти по 1 таблетка на 12 часа, ако се появи зацапване или прокървяване. Важно е да се знае, че приемът трябва да започне преди идването на цикъла. Когато свърши периодът, в който жената не желае да има цикъл, хапчетата се спират и менструацията идва. Тя може да бъде малко по-обилна от обичайното. Нищо тревожно няма, все пак всяко удоволствие има цена.

Другият възможен прогестеронов медикамент е дуфастон, по-малко използвани са примолут-нор и утрогестан. Това са четирите възможни медикамента в нашите аптеки. Оргаметрил и дуфастон са най-удачни за подобни корекции.

Не бих препоръчал спондж гел, ефектът му е локален и изключително несигурен. По-добре е да се действа чрез централната регулация на хормоните. Искам да отворя скоби за употребата на контрацептиви. В България не е толкова известно, но те са изключително неподходящи за млади жени пушачки и за жени с проблеми във венозната система – флебити, тромбози, емболии. Противозачатъчните, независимо от марката, увеличават съсирваемостта на кръвта, а при пушачки комбинацията им с никотина прави проблема по-голям. Има множество доказани случаи, в които съвсем млади жени стигат до инфаркт – съсирек в кръвоносен съд към сърцето. Не случайно в упътването на всяко противозачатъчно пише, че жената, която взема такива хапчета, е най-добре да не пуши, или ако пуши – до 5 цигари на ден. Използването на контрацептиви се препоръчва до 40-годишна възраст – точно с оглед на съсирваемостта на кръвта. В световната гинекология се обсъжда сериозно въпросът тази граница да се смъкне до 35 г.

За хормонофобията – действително много жени се страхуват от приема на хормони, от напълняване, окосмяване, от „разбутване“ на цикъла и т.н. Както знаете, при менструацията се изхвърля не толкова кръв, колкото лигавица на кухината на матката, която пораства при всеки цикъл с идеята там да се захване оплодена яйцеклетка. И когато нямаме такова събитие, идва менструация. Отлагането на цикъла – с противозачатъчни или с прогестеронови препарати, не създава проблеми, защото в момента, в който се спрат лекарствата, менструацията идва. Лигавицата пак се изхвърля.

За съжаление тази хормонофобия се подклажда от колеги, които нямат достатъчни познания и практически опит. Малко от тях са наясно как действат хормоните, защото това е граничен проблем между гинекологията и ендокринологията. Процесите се командват на ниво главен мозък. Много млади момичета смятат, че противозачатъчните действат на матката. Не, те действат директно в мозъка. Там се блокират процесите на овулация, там се произвеждат хормоните, които управляват матката и яйчниците. Затова не бива да се пият сляпо и без консултация с лекар. Страхът от окосмяване и напълняване при младите жени, които използват орални противозачатъчни, важи за медикаменти от старото поколение. Искам да подчертая обаче, че идеално лекарство няма. Най-обикновеният аспирин, ако човек не го пие в разумни дози, може да предизвика язва и кръвозагуба, от която да се умре. Всяко лекарство има показания и противопоказания.

1 КОМЕНТАР
1
Силвия
27 September 2021, 13:45

Момичета,
Аз лично съм пила Примолут Нор 5мг по 1 таблетка сутрин и вечер за отлагане на цикъл и нямах проблеми до някъде 7-8 ден на отлагането (броени от деня, в който се очакваше цикъл). Повече от това организмът може, но не бива да понася.
Последния път докторката ми даде Дуфастон 10мг, но ми се видя силно (прочетох и коментари, че дава доста странични ефекти) и затова пих по половин таблетка сутрин и вечер (започвайки 4 дни преди цикъла). Имаше необходимия ефект и отложих цикъла с цели 5 дни.
Моля ви винаги имайте впредвид, че лекарствата се правят и тестват на жени с тегло 75-80 кг.
При хормоните теглото е от значение, но някакси лекарите това не го спазват изобщо. Предозирането води до сериозни проблеми. В случая важи, колкото по-малко, толкова по-добре.

ТВОЯТ КОМЕНТАР