Един канадец в София

eva.bg 26 September 2021

Закари Логан е съвременен канадски артист (роден 1980), в чиито произведения специално място е отделено на връзката между човека и природата.

Художникът осъществява интересни преплитания между ренесансовото изкуство (няма как да не се сетим за Арчимболдо и неговите портрети, съставени от плодове и зеленчуци), научната илюстрация, съвременни теми, предания за фантастични същества, между реалното и въображаемото. В произведенията на Закари Логан растения и животни се преплитат,

създавайки човешки фигури. Човекът общува с птици, които не проявяват страх. Ликът на художника, без следа от погнуса или уплаха, е обсипан с насекоми, тялото му е покрито с пеперуди, неговите устни, брада, коса, пенис, очи, крайници се превръщат в естествено местообитание за цветя и птици или се трансформират в част от растенията и животните.

До края на септември можем да видим изложбата му Bodies of Land, която включва 14 произведения, в софийската галерия "Little Bird Place" (ул. "11 август" 7). Някои от тях са създадени специално за това първо представяне на Логан в България. Художникът нарисува и серия изображения върху стените на галерията.

Изложбата е съпътствана от каталог. В него освен представените в експозицията творби са включени и някои по-ранни, ключови за творчеството на Закари Логан произведения. Куратор е Любен Домозетски.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР