Ще остана опаковка и в следващия си живот

Една кампания на dm за рециклиране на пластмасови опаковки

24 September 2021

Подарете нов живот на пластмасовите опаковки, заповядайте в дрогерия dm, ниво -2, Bulgaria Mall.

Ще започнем с един стряскаш факт: всяко парче пластмаса, произведено някога, съществува и днес, защото ще са му нужни още между 400 и 1000 години, за да се разгради. Живеем в свят, в който няма как да се лишим от употребата на пластмаса, защото тя е основен производствен ресурс в много сфери от живота ни. Това, което може да направим обаче, е да помогнем с рециклирането й.

Какво е общото между шампоана за коса, бебешко масло и перилния препарат? Всички те са опаковани в пластмасови опаковки. Няма как да ги закупим без тях, но веднъж взели и използвали продукта, може да се включим в кампанията на dm и да върнем празните пластмасови опаковки обратно в магазините.

Много пластмасови опаковки на продукти от dm марките вече се произвеждат с висок дял рециклиран материал (рециклирана пластмаса) и са проектирани така, че да могат да се рециклират отново. В момента това изобщо не е толкова лесно, защото рециклатът, рециклираният материал, който се предлага на пазара, е твърде недостатъчен или наличният не е достатъчно чист, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия. В тази връзка ще ви запознаем с един термин: „downcycling“ - пластмаси, които сa замърсeни или смесени, стават за градински пейки, но не могат да се ползват отново за опаковъчен материал за козметика. Затова dm иска да събере опаковките от продукти, които са използвани и да ги предаде за рециклиране.

Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove, например, вече са направени от 50% рециклиран материал, без капачките. Целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали! С пилотния проект за връщане на пластмасови опаковки dm цели не само да запази ценните опаковъчни материали в цикъла на употреба, но също така и да повиши осведомеността на клиентите за необходимостта от разделяне на отпадъците, както и да събуди личната отговорност на всеки един от тях. „Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира“, казва Цонка Иванова – Терзиева, ръководител на отдел „Маркетинг и снабдяване“ на dm България.

За да съберем заедно ценни материали за рециклиране, от началото на септември 2021 г. dm призовава своите клиенти да върнат празните си пластмасови опаковки в магазин dm в Bulgaria Mall!

Опаковките, които се събират, следва да са предимно бели или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба

HDPE (съкращение от High-density polyethylene)
PE (Polyethylen)
PP (Polypropylen) или
PET (Polyethylenterephthalat).

Допустими са и светли цветни опаковки с тези знаци в жълто и оранжево. Това са най-вече опаковки от душ-гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати. Няма значение на коя марка продукти са празните пластмасови опаковки, важно е да отговарят на горе посочените характеристики. Не се приемат опаковки от хранителни продукти, от бутилки от вода и напитки, без значение какви знаци има върху тях.

Събраните опаковки ще бъдат сортирани от Hamburger Recycling Bulgaria. След това се транспортират до Германия, където се извършва самото преобразуване на опаковките във висококачествен рециклат. За да бъде той вложен в производството на нови опаковки на продукти от dm марките.

Подарете нов живот на опаковката от шампоан и заповядайте в дрогерия dm, ниво -2, Bulgaria Mall.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР