Флоренция - красивият „капан“ на Ренесанса

Градът и жителите му, за щастие, ревниво пазят културното и архитектурното си наследство, защото, както флорентинците се шегуват: „тук дори графитите са древни“.

Елка Влаховска 20 September 2021

Снимка: lionard

Градът на река Арно, люлката на Италианския ренесанс, претворява вековното си наследство в духа на новото време. Днес Флоренция търси съвременно общуване, за да предложи отново магичното докосване до сърцето, душата и енергията на Тоскана. Градът и жителите му, за щастие, ревниво пазят културното и архитектурното си наследство, защото, както флорентинците се шегуват: „тук дори графитите са древни“.

В началото на следващата година започва реконструкцията на един от най-важните ренесансови дворци във Флоренция, принадлежал на знатното семейство Серистори, верни съюзници на Медичите. Великолепният Палацо Серистори с площ от 5500 квадратни метра и градина от приблизително 3000 квадратни метра след дълги години на пустеене и забрава най-накрая ще бъде напълно възстановен. Това е една от историческите ренесансови сгради във Флоренция, разположена на брега на реката, близо до Понте Векио.

С основната реконструкция на двореца се заема базираната в Тайван хотелиерска верига LDC (абревиатура на Luxury Dream Culture), която вече обновява друга сграда с огромна историческа стойност във Флоренция – Палацо Портинари-Салвиати.

Богатите хора от цял свят ще могат да се почувстват като представители на аристокрацията. След реставрацията Палацо Серистори  ще предлага ултралуксозни апартаменти, чиято цена ще варира от 2 до 7 милиона евро. Изключителното право за продажба на тези апартаменти принадлежи на Lionard Luxury Real Estate.

Дълга и противоречива е историята на този дом. Още през Средновековието благородническият род Серистори придобива голямо влияние и в началото на 16. век, благодарение на връзките и съюзите с Медичите, вече се радва на огромно богатство и мощ. Лоренцо Серистори решава да си направи луксозна резиденция на брега на Арно, на мястото на разположения там преди ловен дом. В архивите на семейството са намерени документи, според които архитектите, проектирали оригиналната част на сградата, са известните Джулиано и Антонио да Сангало и Бенедето да Майано, които вече са създали Палацо Строци във Флоренция и вила „Медичи“ в Поджо-а-Каяно.

По-късно по нареждане на Аверардо Серистори, дипломатически представител на Козимо I Медичи, приятел и почитател на великия скулптор Микеланджело (на чиято ръка и мисъл според някои изследователи принадлежи запазената вита стълба с необикновена красота, свързваща приземието с горния етаж), край двореца, на левия речен бряг, е създадена най-голямата градина в италиански стил в цяла Флоренция, която, макар и запустяла, все още съществува.

По онова време с цената на огромни за времето си парични средства се проектира и зашеметяващата бална зала с фрески, изрисувани от известни за епохата си италиански художници.

През вековете в този дворец са живели исторически  фигури като папа Лъв X от фамилията Медичи, чийто герб от 16. век, изваян в тоскански пясъчник, е запазен в главния атриум. Тук до смъртта си в наложено изгнаничество се приютява със семейството си братът на Наполеон – Жозеф Бонапарт, крал на Испания и Неапол, а в по-късни времена – и руските благородници Демидови.

Дворецът е бил домакин на известни композитори и поети от епохата на романтизма – Джакомо Пучини, Джоакино Росини, Байрон и Пърси Биш Шели, Рихард Щраус и Рихард Вагнер. И макар че през годините сменя собствениците си, той запазва историческия си облик и душа. Все още съществуват например тайните проходи под земята, осигуряващи бърз изход от двореца.

Вековете и променящата се мода не са докоснали необикновените оригинални елементи на сградата. Великолепната бална зала със стенописи, на 250 квадратни метра и висока 12,5 метра, е най-голямата и най-впечатляващата в цяла Флоренция. В нея са запазени непокътнати двата оригинални полилея от муранско стъкло от началото на 18. век, които все още са в употреба, както и автентичните дървени подове.

Дворецът е съхранил т.нар. Зала с венецианските огледала, камините от скъп мрамор с герба на семейство Серистори, както и уникалната теракотена печка от фабриката на Гинори (в света е останал само още един подобен оригинален екземпляр).

След реставрацията на двореца обитателите на всеки от украсените със старинни стенописи апартаменти ще имат достъп до общите части: балната зала с историческите фрески, впечатляващата градина с басейн и спа център.

Дали и дефилетата на висшата италианска или световна мода няма да открият подходящия мизансцен в Палацо Серистори през следващите години – предстои да видим. Бъдещето пред двореца изглежда като миналото му – вълнуващо и бляскаво.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР