Ароматният свят на Primavеra

Или колко е важно качеството на арома продуктите, които ползваме у дома, в офиса или СПА студиото

17 September 2021

Едно ястие е толкова добро, колкото и съставките, които са използвани за направата му. Чували сме тази максима и това правило със сигурност не се отнася само до кулинарията, но и до производството на етерични масла и продукти за ароматерапия. Безспорно през последната година разнообразието и интересът към терапевтичната сила на етеричните масла се засилва, не само заради пандемичната обстановка по света.

Случвало ли ви се е да искате да пробвате ароматерапия у дома и да не знаете на кои производители да се доверите? Във вече богато населения на арома продукти пазар в България, понякога можем да се изгубим сред разнообразието от видове.

Но как да разпознаваме добрите продукти за ароматерапия? По какво се отличават и дали цената им определя тяхното качество?

Един специализиран магазин за ароматерапия и натурална козметика в Бургас, със сигурност може да ни помогне да се ориентираме в богатия ароматен свят.

Здравейте читатели на EVA, ние сме МаКаСа и за нас е удоволствие, като официални представители на PRIMAVERA за България, специално за вас да ви представим една от най-качествените компании за ароматерапия в света.

Силата на растенията за благополучие на тялото, ума и душата. Кои са PRIMAVERA и защо избрахме тях?

Под логото на италианската богиня на пролетта  Primavera, немската компания предлага над 400 ефективни, 100% натурални продукти, които се оценяват с неоспоримото си качество в повече от 32 страни по света. Ароматите на PRIMAVERA ни придружават през целия живот,  защото основните сили на растенията имат цялостен ефект върху тялото, ума и душата ни. Компанията има завидния 35 годишен опит в предлагането на ароматерапевтични продукти, истински пионер в богатия растителен свят.

В продължение на година усилено проучвахме производители на органични арома продукти, който да предложим на нашите клиенти в МаКаСа. Не беше лека задача, тъй като световният пазар предлага изключително голямо разнообразие. Компанията трябваше да се доближава най-вече и до нашата философия  да вдъхновява по-здравословен начин на живот, да бъде открита, честна и модерна, да допринася и за повече радост в живота на нашите клиенти. Primavera също ни проучваха и бяхме изключително изненадани, когато се спряха на нас. Просто не го очаквахме. Мислехме си, че са прекалено голяма хапка за нашия капацитет. Но бяхме прекалено впечатлени, за да не се гмурнем в дълбокото и ентусиазирано да започнем постепенното добавяне на продукти към нашето портфолио.



Опитахме се кратко да опишем, какво можете да намерите под логото на Primavеra:

140 различни видове етерични масла, абсолюти и екстракти - екзотики, като абсолю от тубероза, османтус, мимоза, сладкият екстракт от тонка боб, два вида жасмин, масло от розамарин с различни хемотипове, ветивер бурбон отлежал 30 години, тамян индийски и най-висококачествения арабски, различни видове камфорови масла  дърво хо, равинтсара, също и ниаули, манука. Няколко вида и разновидности лавандула… Списъкът е дълъг, но може да задоволи и най-взискателния нос.



12 вида арома блендове специално разработени за ароматизиране на помещения.  Случвало ли ви се е гостите да ви питат: „какъв ароматизатор използваш?“ Не, не е ароматизатор, бленд е и има различни видове  за концентрация, за по-добър сън, за добро настроение, за по-дълбоко и лесно дишане, медитация, хармония, за път, за хармония, баланс и медитация.



Висококачествени дифузери и арома камъни за пасивна дифузия – нещо, което напоследък е изключително актуално, но за съжаление не винаги можем да попаднем на качествен уред. Дифузерите на Primavera са различни по големина, различни по видове, различни според това, къде и как ще ги използваме. Ултразвукови с разнообразни функции, вентилаторни без нужда от добавяне на вода, дифузер тип Traveller  ултразвуков, безжичен за кола, а от скоро и най-новия мини дифузер Petit за дамската чанта – любимото ни бижу за моментно арома съживяване. Дифузери за всеки вкус, за всеки повод, за всяка стая, дори за деца с мелодии и мека светлина.

Серия Aroma Comfort масажни масла и рол-они - формули на базата на растителни масла, обогатени с етерични масла за мускули и стави, за женско здраве (облекчение при болезнен цикъл, горещи вълни), за по-добър сън, за по-лесно дишане.



20 вида базови масла – успокояващи, защитаващи, омекотяващи, всички в стъклени, защитени от вредните UV лъчи опаковки. Тяхната премиера за България, очаквайте през 2022 г.

Аромати за деца Primavera Kids – предназначени за деца от 3 до 12 години. PRIMAVERA Kids е натурален метод за нежна подкрепа на развитието на детето. Всички продукти от линията PRIMAVERA Kids са тествани за безопасност и се основават на растителната сила на 100% чисти, естествени етерични масла.  

Подбрана колекция от 7 флорални води – растителни еликсири, хидролати за лице и тяло. Мигновена свежест, формули, които могат да се обогатяват с етерични масла.  

Арома спрейове за стая.  Все още не толкова познати на българския пазар, но също толкова ефективни, за бързо ароматизиране на помещения, за настроение и арома преживяване без нужда от дифузер.

Серия Арома сауна.  Формули, специално разработени за ароматно преживяване в сауната или парната баня. Лична СПА колекция само от PRIMAVERA.

Арома козметика за лице и тяло. Тук богатството от видове, отново зашеметява, но тях сме оставили за десерт и ще бъдат налични в нашите магазини през 2022 година.

Не просто органично качество, а суровини от биодинамично земеделие под знака на Demeter

Освен етеричните масла, притежаващи сертификат NaTRUE, някой от тях, като фина лавандула, червен портокал, резене, безсмъртниче, лавандин, лимон, червена мандарина, лютива мента са под знака Demeter.

Demeter е най-старата асоциация за органично качество в Германия и бихме казали един от най-строгите сертификати в света на био производството, тъй като надхвърля изискванията на регламентите за органични продукти на Европейски съюз.

„Organic“ и „Bio“ са добре известни понятия на почти всеки един пазар, докато биодинамичното земеделие не е толкова популярна концепция, въпреки че нейната история се простира от почти деветдесет години. Биодинамичното земеделие е духовно-етично-екологичен подход към селското стопанство, първоначално разработен от австрийския учен д-р Рудолф Щайнер (1861-1925). Земеделските стопани Demeter обработват земите си по метода на биодинамично отглеждане още от далечната 1924 г.
Това е подход, който може да осигури много по-добри реколти в сравнение с конвенционалното химическо земеделие, като същевременно „лекува“ Земята. Понятието биодинамика се появява в отговор на индустриализацията на селското стопанство.

Партньорска мрежа за биологично отглеждане на суровини

Може би едно от качествaтa, което отличава PRIMAVERA и ни впечатли, е тяхната откритост, относно произхода на суровините. Как се добиват и как достигат до централата и лабораториите им в Германия, в областта на Алгойските Алпи. В описанието на някой от продуктите им се открива информация, като „събрано в естествената им среда“ (wild harvesting). Целият процес на създаване на продуктите, от земеделското или диво поле, до бутилката, е открит.

Неразделна част от корпоративната философия на PRIMAVERA, са честните отношения, принципите за справедлива търговия, поддържането на екологичния баланс и опазването на ресурсите, характерни за съответния регион. Личният им контакт с партньорите за биологично отглеждане от целия свят, им е приоритет.

Ето и земеделските партньори по света: Бутан  отглеждат и доставят лимонена трева; Камбоджа – каяпут; Франция/Корисика – безсмъртниче, розмарин, хамамелис; Непал  лимонена трева, палмароза, тулси; Перу – мирта, лимон вербена; Италия/Пиемонт  римска лайка, копър, лавандула, градиснки чай; Франция/Прованс – жълт кантарион, лавандула, салвия; Италия/Сицилия – мандарина, портокал, лимон; Турция – мирта, роза, турска мащерка.



Защо това е важно за нас? Защото лимонената трева от Бутан, е тази която се отглежда в естествената ѝ среда, като поддържа местното земеделие – развива и опазва местната култура. Същото се отнася и за Камбоджа и Непал. Някой суровини трябва да се използват бързо, за да не загубят своята сила. Например безсмъртничето от Корсика се дестилира на място, защото прясно нарязаните растения трябва да се обработят възможно най-скоро след прибиране на реколтата. От 1 тон безсмъртниче, се получава около 2 кг етерично масло и растителна вода.

Лабораторията на PRIMAVERA и строгия им качествен контрол

Първо етеричните масла преминават през сензорен анализ.  В сензорния анализ обучен екип оценява свойствата на всяко отделно етерично масло. Тестват се дали отговарят на изискванията на PRIMAVERA за оптимален аромат и визуален вид.

Следва физико-химичния анализ - всяка входяща доставка на суровина (партида) се освобождава само за по-нататъшна обработка след строг анализ от вътрешна и външна лаборатория по качеството Primavera. При поискване клиентите могат да получат и сертификати от тези анализи.

В допълнение, можем само да кажем, че всички етерични масла имат специална защита от окисляване – при бутилиране се покриват с благородния газ аргон. По този начин се гарантира оптималния срок на годност на продуктите. Маслата са със специална капачка, която предпазва от неволно отваряне.

И накрая, какво е важно да отбележим

Много бихме искали да споделим още толкова много за продуктите на Primavera, нo осъзнаваме, че няма да стигне нито времето, нито мястото за изцяло изчерпателна информация.  Съветът ни, към всички читатели при закупуването на ароматерапевтични продукти е простичък. Огледайте добре етикета или, ако нямате физически достъп до продукта, вижте описанието, което е поместено онлайн.

Висококачественото етерично масло, което ще намерите при надежден дистрибутор, обикновено съобщава много подробна информация на етикета си. Най-важната, която трябва да видите е: страна на произход на суровината, ботаническо име на растението, от което е дестилирано маслото, пълния състав (INCI), метод на извличане, част от растението, от което е получено маслото, място на производство, срок на годност след отваряне, инструкции за употреба и дозиране, инструкции за безопасност, лога на сертифициращите органи по качество.  Освен това, според българското законодателство, продуктите трябва да имат и етикет на български, с посочен дистрибутор и контакти.



Извличането на висококачествени етерични масла е голямо изкуство. Изкуство, на което можем да насладим по всяко време на деня – у дома, в офиса, на работното място вкъщи, в хотелската стая, в колата. Тъй като етеричните масла са силно концентрирани вещества, важно е да ги използваме в правилната дозировка за безопасна употреба. Знаем, че етеричните масла никога не трябва да се използват неразредени върху кожата. Затова, доверете се на арома професионалистите, на честните дистрибутори, на доказаните световни и български производители, които ще ви посъветват без да налагат агресивни маркетинг стратегии.

За читателите на EVA, магазин МаКаСа предоставя възможността да пазаруват с 5% отстъпка от онлайн магазин www.makasa.org с код EVA05.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР