Райското езеро на Павел Койчев

Големият скулптор събра животни и хора край Осиковица

Адриана Попова 14 August 2021

Снимка: мария кисьова, адриана попова

"Да дойде световното изкуство и в нашия гьол“, коментира произведението си във видимо добро настроение Павел Койчев, който получи поздравления от президента Петър Стоянов, от Соломон Паси и поетично-писателското семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова, от проф. Михаил Неделчев и от десетки приятели и почитатели, които не спираха да пристигат с колите си през целия ден.
Езерцето не за първи път е обект на работата на Койчев. Преди няколко години, през 2009-а, той разположи там композицията „Водна паша“ – триметрова фигура на пастир с жълто наметало и шапка, който крачи по водата, следван от стадо овце. (И досега те чакат разрешение да се „заселят“ в Южния парк в София.)

В новата временна инсталация отново има овца, но също бивол, полегнал в тръстиките край брега, магаре и бял кон. Повече са двуизмерните фигури – голи тела, излезли от египетски фрески и прочути творби на Микеланджело, Ботичели, Гоя, Модилияни, Пикасо, Мане (а тези двете са на Буше, няма да го разпознаете, обясняваше на гостите съпругата на Павел Койчев Калина в ролята на доброволен целодневен гид). В безименното езерце е и жената на всички времена – Вилендорфската Венера, пищната прамайка и може би истинската Ева. Всъщност всички знаем, че райската градина ще да е била океанът, родилното отделение на живота на Земята.

А какво е езерото до Осиковица, ако не един малък, мътен, наш си океан, така подходящ за мащабите на България. Повечето фигури са женски, защото жените повече се къпят, обясни с присъщия си хумор Павел Койчев.

От езерцето утъпкан път води към постоянната експозиция с негови скулптури. Върху огромна изумруденозелена поляна са разположени 50 работи от периода след 1967 година до днес. Изложбата под открито небе се нарича „Оригиналите“, защото фигурите – някои от които стигат 4–5 м височина, са наистина оригиналните модели, по които се правят калъпите за отливането на бронз. Защитени са от атмосферните условия с помощта на специална технология.

В рамките на парка е и „Градежът“. Определян като скулптура за обитаване, той е с размерите на триетажна сграда. Направен е по проект на Койчев през 2008 година. Просторният приземен етаж е изграден от камък, надстройката – наподобяваща вигвам, построен от подпийнал индианец, е от кал, дърво, вар и пясък с цветни пана, напомнящи веселите сгради на Хундертвасер.

Павел Койчев казва, че изстисква вдъхновението си от живота. Изглежда, че успява да изстиска доста от него. С обемните си скулптури, с мъдростта на таланта си той вече се е превърнал в национално богатство.



Инфо: Артцентър „Оригиналите“ предлага къща за гости с три двойни стаи (спални), всяка с баня и тоалетна. „Градежът“ предлага настаняване на четирима души в две спални с обща баня и тоалетна. Могат да ви организират обеди и вечери или вие да си приготвяте храна – има удобства, включително външно барбекю, срещу минимална такса за отсервиране. Най-хубавите месеци за посещение са юли, август и септември, когато всичко наоколо тъне в зеленина, а от парка се открива разкошна планинска панорама.

Самият парк е отворен за разглеждане през лятото „от светло до светло“, по-точно от 9 до 18 ч. За информация: тел. 0888476102.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР