На днешния ден преди 40 години – сватбата на Чарлз и Даяна

eva.bg 29 July 2021

Снимка: getty images/guliver

На 29 юли 1981 година принц Чарлз и Даяна Спенсър сключват брак на приказна церемония, за която се пише и говори и до днес. Много кралски сватби са се случили след това, но тази на Чарлз и Даяна ще си остане в историята с много неща. Неслучайно я определят като сватбата на века.

- 20-годишната Даяна се омъжва за 33-годишния Чарлз в катедралата Свети Павел, в която има повече места, отколкото в Уестминстърското абатство, което обикновено се ползва за кралските бракове.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marty McFly (@80svintagevisions)

- Церемонията е гледана от рекорден брой хора по телевизията– 750 милиона. Близо два милиона души пък са свидетели на живо на процесията от Clarence House до катедралата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by F. Paul Driscoll (@fpd8652)

- 4000 души охраняват сватбата, освен това са ангажирани 2 200 военни за да контролират тълпите по улиците.

- Пред олтара, Даяна случайно размества първите две имена на Чарлз, наричайки го Филип Чарлз Артър Джордж (вместо Чарлз Филип).

- Сватбата започва в 11:20 преди обяд, английско време.

- Роклята на Даяна е оценена на £9000 и има 25 фута (7,60m) дълъг шлейф и най-фина дантела. Създадена е от двамата британски стилисти Дейвид и Елизабет Еманюел с буфан ръкави, бродирани с перли и пайети. С дължината си от близо 8 метра тя е най-дългата в историята на Короната.

- По заповед на кралицата са направени два сходни сватбени букета от Дейвид Лонгман, които съдържат гардения, стефанотис, орхидея, момина сълза, рози, фрезия, вероника, бръшлян, мирта и традесканция“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by woman&home (@womanandhome)

- Брачните халки на двойката са изработени от уелско злато от рудника Clogau St David в Bontddu. Традицията да се използва уелско злато в брачните халки на кралското семейство датира от 1923 г.

- След брака Даяна автоматично придобива титлата принцеса на Уелс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР