Джейми Лий Къртис - свирепо създание

На кинофестивала във Венеция през септември тя ще получи "Златен лъв" за цялостно творчество. „Аз съм буржоазка, принцеса от Лос Анджелис, никога не съм работила нищо сериозно и един ден“ – казва Джейми, дъщерята на холивудските икони Тони Къртис от „Някои го предпочитат горещо“ и Джанет Лий от „Психо“. И ни печели завинаги

Ирина Иванова 28 July 2021

Джейми Лий Къртис в кадър от фотосесия, препращаща към първия й голям успех в киното – „Хелоуин“, заедно с пъкленото създание Майкъл Майерс, превърнал се в един от класическите хорър герои

Снимка: getty images/guliver

Твърдите фенове на класическите американски хорър филми от 70-те винаги ще виждат в Джейми Лий Къртис една от своите кралици – преди всичко заради ролите й в страшни филми като „Хелоуин“ и „Мъглата“ на Джон Карпентър. За нас, които далеч-далеч не сме най-твърдите почитатели на киното на ужасите, тя ще е Джейми Лий Къртис от ексцентричните комедии „Риба, наречена Уанда“ и „Свирепи създания“ – толкова различна от всички холивудски пепеляшки, секссимволи, блондинки по професия и брюнетки по рождение, амбициозни, трескави, блестящи, с номинации, статуетки и скандали…

„Аз съм буржоазка, принцеса от Лос Анджелис, никога не съм работила нищо сериозно и един ден“ – казва Джейми, дъщерята на холивудските икони Тони Къртис от „Някои го предпочитат горещо“ и Джанет Лий от „Психо“. И ни печели завинаги.

На 30 септември 2010 г. Тони Къртис, една от големите холивудски звезди на 50-те, останал в историята на киното с вечната комедия „Някои го предпочитат горещо“ (в компанията на Джак Лемън и Мерилин Монро), си отива от масивен инфаркт на 85-годишна възраст. В последните му часове до него в дома му близо до Лас Вегас е само последната му, шеста поред, съпруга – Джил Вандерберг, по-млада с 45 години (и по-висока с поне 10 см). И нито едно от шестте му деца, при все че всички са наясно със сериозните здравословни проблеми, които притискат баща им през последните години.

Докато пътува към Лас Вегас за погребението, първородната дъщеря на Тони и също актриса и звезда – Джейми Лий Къртис, репетира краткото слово, което има намерение да произнесе пред опечалените. Странно, че се изразява така: „…пред опечалените“. Все едно тя, собствената му дъщеря, не е една от тях.

Не било истина, разбира се – Джейми обичала баща си, просто не се разбирала с него. Пък и той с лекота можел да отблъсне задълго всеки и често го правел, като внимавал как се държи само с партньорите си на екрана, в секса или в запоите, гарнирани с кокаин – алкохолът за тялото, кокаинът – за душата. Уважавал добрите си партньори в тези три дейности. Затова и Джил се задържала най-дълго до него – дори в интервюта Къртис разправял колко е секси и прочие. Навремето – когато самата Джейми се дрогирала заедно с него, за да му покаже до каква степен е дъщеря на баща си – той уважавал и нея. Дори понякога й се струвало, че я обича.

Лас Вегас посрещнал Джейми Лий Къртис необичайно разгорещен за началото на октомври, а плътната черна блуза с дълъг ръкав, която набързо облякла в хотела, след като си взела скоростен душ, допълнително я задушавала. Представила си морето от черни рокли и костюми на предстоящото погребение и й станало още по-зле. За пореден път трябвало да дели баща си с цяла тълпа хора. Този път щяло да му е за последно обаче. Да, чувството за хумор – черно та черно на моменти – често спасявало актрисата. То също било наследство от баща й. Както по-късно щяла да разбере, единственото наследство.

На погребението изтърпяла всичко, дори леещите се като река сълзи на Джил Вандерберг, останала вдовица на 40 години. Тя отказала да произнесе реч – не можела да спре да плаче – и Джейми трябвало да влезе в роля. Започнала и всички погледи се спрели върху нея: „Във всички нас, които сме тук, живее и ще остане да живее нещо от него. Някои от вас може би ще запомнят очите му. Други – смеха му. У мен, както виждате, е останала вечната му жажда да е център на вниманието.“ Тълпата се разсмяла.

След погребението Джейми Лий и останалите деца на Тони научили, че цялото движимо и недвижимо имущество на баща им, включително и костюми от знаменитите му филми с висока аукционна стойност, включително и всичките му пари, оставали за разплаканата Джил. В завещанието на звездата изрично било упоменато, че Тони Къртис сам, в добро здраве и напълно съзнателно лишава децата си от наследство. Защо обаче, не ставало ясно.

Джейми никога не е коментирала този факт, въпреки че е от звездите, които говорят за личния си живот откровено и свободно. Познавала добре баща си – момче от еврейско семейство, израснало по улиците на Бронкс в изключителна бедност. Баща му бил портиер в мизерен хотел, майка му – камериерка. Имал двама братя, които били дадени в държавна институция, защото родителите не успявали да осигурят прехрана за всички. По-късно майка му развила шизофрения, а още по-късно – и единият от братята му. Другият му брат бил блъснат от камион и загинал на място. С подобна биография, към която с годините се натрупали и служба в морската пехота по време на Втората световна война, и борба за оцеляване в Холивуд, и след това – невероятния успех в киното, славата, опиянението, дрогата, жените… та с подобна биография е трудно да си приятен и мил човек. В онзи ден – денят, когато се сбогувала с него за последен път – Джейми отдавна била простила всичко на баща си и вярвала, че и той й е простил.

Джейми Лий Къртис е една от най-необикновените холивудски звезди. Никога не е била красавицата от романтичните комедии, нито секси котенцето, никога не е флиртувала с т.нар. фестивално кино. Никога не е била истинска холивудска дива. Винаги си е падала по жанровото кино, включително екшъните (помните ли „Истински лъжи“ с Шварценегер и Джейми?).

Става суперизвестна в края на 70-те с класически хоръри като „Хелоуин“ и „Мъглата“ на майстора Джон Карпентър, а след това с ексцентрични комедии като „Риба, наречена Уанда“ и „Свирепи създания“, където си партнира с шантавите и невероятно талантливи Майкъл Пейлин, Джон Клийз (и двамата от култовата британска комедийна група „Монти Пайтън“) и Келвин Клайн. Това си остават най-известните й филми. „Джейми Лий Къртис и Джон Карпентър промениха киното на ужасите с филма „Хелоуин“ – подобни заглавия ще срещнете дори в издания като „Гардиън“.

Достъпът до кралете

И тъй като случайността е другото име на съдбата, Къртис всъщност има от кого да е наследила таланта си за „ужаси“. Все пак майка й е самата Джанет Лий – актрисата от филма „Психо“ на Алфред Хичкок, чието ужасено пищящо лице в едър план в прословутата сцена с убийството в банята все още е една от емблемите на творчеството на стария Хич, на страшните филми и дори изобщо на Холивуд през 50-те. Джанет Лий и Тони Къртис тогава са златната двойка на Холивуд. Джанет, израснала също в бедност като мъжа си, е първата му жена, а за нея той е съпруг номер три.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР