За Нина Димитрова и театър „Кредо“ лятото не е време за почивка

През 2022 г. театърът празнува 30-годишен юбилей и вече подготвя новия си спектакъл.

eva.bg 24 July 2021

Нина Димитрова и Денис Хаят

Снимка: Николай Маринов

В очакване на своя 30-годишен юбилей, който ще се случи през 2022 г., театър „Кредо“ и неговата създателка и вдъхновителка, актрисата и режисьорка Нина Димитрова, подготвят поредица от събития.

През май тази година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ театърът стартира своята „Творческа Кредо Лаборатория“, част от едногодишния проект, озаглавен „кРЕдоСТАРТ“. Целта на тримесечната лаборатория, ръководена от Нина Димитрова и нейния асистент и бивш студент Денис Хаят (носител на „Икар“ за дебют за ролята си на Хлестаков в спектакъла на Димитрова „Ревизорът“ по Гогол), е да селектира и подготви актьорите за бъдещия спектакъл, с който театърът ще отпразнува юбилея си - в края на юли най-добре представилите се по време на лабораторията актьори ще бъдат поканени да участват в новото представление. Историята, която те ще ни разкажат, е история за приятелството и приключенията на група цветни млади хора на възраст около 25 години, които с помощта на своята изобретателност успяват да оцеляват в една твърде материална среда, без да губят умението да се радват на живота.

През есента по проект „кРЕдоСТАРТ“ продължава и юбилейното национално турне на театър „Кредо“ със спектакъла „Дневникът на един луд“, който продължава да се играе пета поредна година. На 25 септември спектакълът гостува на международния театрален фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, а на 12,13 и 14 октомври е в Бургас – на сцената на Бургаския куклен театър.

Един от култовите спектакли на театър „Кредо“ - „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Х. К. Андерсен – вече отпразнува 15-годишен юбилей. Една от инициативите за отбелязване на празника е по проекта „Все е хубаво“, също подкрепен от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. По този проект Нина Димитрова е създала 24 кратки филма с продължителност до 10 минути, в които чрез използването на архивен фото и видео материал, разказва историята на представлението и неговия световен триумф. Във филмите е представена и уникалната практика на театър „Кредо“ да играе своите спектакли на езика на страната, в която гостува (не само на руски и английски, но и на японски). Филмите ще бъдат качени на сайта на театър „Кредо“, както и във Фейсбук страницата на театъра.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР