За колагена с разбиране

За колагена слушаме постоянно, но сякаш всеки път научаваме нови неща за тази естествена съставка в човешкия организъм. В крайна сметка той е полезен за кости и стави, коса и нокти, кожа и… дори за самочувствието ни. Oтново се заровихме в информацията за колагена с цел да открием най-новата.

Люба Вангелова 07 August 2021

Снимка: getty images/guliver

Що е то колаген?

Протеинът колаген е сред ключовите компоненти на кости, хрущяли, сухожилия, мускули и други видове съединителна тъкан в тялото. Като „строителен материал“ той отговаря за силата на скелета, за еластичността на кръвоносните съдове, за младостта на кожата и много други. Откриваме го в тъканите не само на хората, но и на всички представители на сухоземната фауна, включително и насекомите. Най-простите организми – гъбички и растения – са лишени от него, а това, което наричаме „растителен колаген“, всъщност е протеин, синтезиран в лаборатория, наподобяващ по структура оригинала.

За производството на колаген в организма са отговорни специални клетки – фибробласти. Те също така унищожават отпадъчния колаген 4–5 седмици след производството – приблизително колкото е жизненият цикъл на този протеин. С напредването на възрастта производството на колаген намалява постоянно. След 40-те години спада с около път и половина в сравнение с това, което сме имали на двайсетгодишна възраст. А в менопаузата жените страдат от особено драстичен спад. Наричат го и „протеин на младостта“, тъй като състоянието на кожата ни зависи от него, както и от още един протеин – еластин. С възрастта колагеново-еластиновата структура постепенно се влошава, влакната (наподобяващи плитки) стават по-тънки, кожата изтънява, губи тонуса си и става лесно ранима. Подобна картина се наблюдава и в други съединителни тъкани, поради което се налагат различни манипулации, насочени към вътрешно и външно подмладяване – от „вълшебни“ кремове до хранителни добавки и инжекции. Всички имат една цел – да увеличат производството на колаген.  

Откъде си го набавяме?

Първите успехи, увенчали опитите за разбиране на структурата на колагена, идват едва в средата на 30-те години на 20. век. През 90-те все още излизат публикации със заглавия „Колаген, защо си толкова сложен?“ Процесът на производството му от организма днес е напълно изяснен.

Самите фибробласти участват в доста сложен колагенов синтез, събирайки го от аминокиселини, които получаваме от храната – предимно протеини. Но за синтеза на колаген са нужни и някои микроелементи: витамини А, С и К, както и желязо, цинк. Следователно начинът ни на хранене е ключов за производството на колаген в организма. И ако поради някаква причина не е възможно да си осигурим здравословно меню, експертите настоятелно препоръчват допълването на диетата с витамини и минерали под формата на добавки. По същата причина е добре да приемате допълнително аскорбинова киселина или друга форма на витамин С. Той помага за по-бързото възстановяване на съединителната тъкан и за зарастване на рани. Така че ако сте прекалили във фитнеса и дори не можете да си вдигнете пръста без болка, старата добра аскорбинова киселина ще ви помогне да се почувствате отново нормално.
Тютюнопушенето, стресът и големите количества въглехидрати са вредни за колагена – забавят неговия синтез, а съществуващите му влакна стават крехки и губят еластичност. Това се отразява не само на състоянието и външния вид на кожата (гликирането е един от ключовите фактори за стареенето), но и върху цялостното здраве. Колагенът не харесва навика ни да се печем дълго на слънце и живота ни в големите градове – и в двете ситуации оксидативният стрес оказва негативно влияние на неговите влакна.

Да разчитаме ли на добавките?

Зависи какво точно е включено в състава им. Учените изолират хидролизиран колаген, известен още като колагенови пептиди – по-къси вериги аминокиселини, които изграждат молекулата на колагена. Организмът ги усвоява изцяло и ги допуска да образуват нов колаген. И тук идват добрите новини – добавките с пептиден колаген действително действат. Приемът им в комбинация със силови тренировки може да подобри значително състоянието на мускулите. Що се отнася до трудната материя на подмладяването, пептидният колаген също се представя добре – подобрява еластичността на кожата, възстановява плътността ѝ, намалява бръчките и повишава хидратацията. Но има един задължителен елемент – трябва да се настроим за дългосрочна връзка с тези добавки. За да постигнат обещания ефект, най-вероятно ще трябва да станат наш спътник в живота, докато науката не измисли нещо по-ефективно.

Не става само с крем

Действително една от най-популярните съставки в козметиката е колагенът. Уви, биохимията обаче е нещо сложно и трудно, мазането на кожата с крем би увеличило количеството му в слоевете й. Всъщност колагенът в състава на козметичните продукти се използва най-вече като влагозадържащ компонент – задачата му е да предотврати изпаряването на влагата и да я задържи в кожата възможно най-дълго. Днес в козметиката е забранено използването на животински колаген. Затова тази съставка се получава главно от рибена кожа или биотехнологично се синтезира от растителни протеини. Така че колагенът в крема е добър, но само за поддържане на водния баланс на кожата и за приятната й гладка повърхност.

Все пак има компоненти, които стимулират производството на колаген в кожата, въздействайки на самите фибробласти. Сред най-популярните такива са ретиноидите – продуктите с ретинол, които „заличават“ бръчките от лицето. Популярните активни съставки, които имат положителен ефект върху производството на колаген в кожата, са също AHA и BHA (алфахидрокси и бетахидрокси киселини), като особено се отличават гликоловата, витамин С, някои пептиди, бакухиол и доброто старо алое вера. Така че етикетите не лъжат, когато „твърдят“, че може да подобрят ситуацията с вашия колаген в кожата. Просто трикът е тя да бъде накарана да работи за производството на този протеин на младостта, вместо да ѝ се доставя отвън.

Ефектът от инжектирането

Колагеновата терапия (процедура чрез инжектиране) има различни цели и от това зависи и скоростта на настъпване на ефекта. Ако целта е подмладяване, инжекциите с колаген могат да увеличат количеството на този протеин в кожата – тя става по-еластична, а бръчките намаляват. Броят и честотата на процедурите зависят от първоначалното състояние. Колагенът с висока плътност се използва и като средство за увеличаване на устни. И накрая, инжекциите с колаген действат добре върху белези, включително акне и стрии. Стимулиране на кожата за производство на нов колаген може да стане и чрез метода на нагряването – с помощта на апаратни процедури: с фокусиран ултразвук, с радиовълни, с широкоспектърна светлина. Тези технологии унищожават старите колагенови влакна в кожата и помагат за уплътняването на новите. А фибробластите получават сигнал да започнат да произвеждат колаген.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР