Ангелите на маркиза

Парижките улици осъмват с тебеширени рисунки на френския моден ас маркиз Дьо Кастелбажак, който стана баща на 70

Краси Генова 23 July 2021

Снимка: личен архив

Докато за целия свят 2020-а се превърна в истинско изпитание с хаштаг коронавирус, в живота на френския моден дизайнер тя остава като годината на голямото благоденствие. През пролетта й настъпиха сериозни промени в личния и в професионалния му свят – раждането на третото му дете, дъщеря на име Южени, и поканата да влезе в ролята на творчески директор на модния гигант Benetton. Истинската причина за случилото се в живота на 70-годишния дизайнер е поетесата Полин де Друа, която заема най-важното място не само в романтичния свят на своята половинка, но и в едно от професионалните му предизвикателства – собствената му модна линия, на която Полин е творчески директор.

В живота на Кастелбажак всичко изглежда и звучи като симфония, неслучайно в дома му се слуша основно класическа музика… когато не се слуша хип-хоп. Красотата присъства дори в най-дребните на пръв поглед детайли – като ръчно изрисуваните салфетки за вечерите с приятели и портретите на всеки един от гостите, сложени върху столовете, така че всеки да знае точното си място. Тя е и в нахвърляните сякаш на един дъх думи, които оформят дневната доза поезия, и в еклектичните дрехи, към които и Полин, и Жан-Шарл имат огромна слабост.

Именно благодарение на смелостта да комбинира стилове и цветове дизайнерът успя да върне Benetton в А-отбора, както и да грабне сърцето на своята красива Полин. Според мълвата двамата се запознали на афтърпарти по време на традиционната модна седмица в Париж. Полин била запленена от артистичното му излъчване и чувство за хумор, а той – хипнотизиран от сините й очи и снежнобялата кожа. Естет до краен предел, Кастелбажак търси красотата през целия си живот и, изглежда, след няколко неуспешни романтични опита (един от които с бившата Мис Франция Марева Галанте) е намерил истински диамант.

На 21 септември 2019-а младата поетеса става официално мадам Кастелбажак, а на 28 февруари 2020-а го въздига до небесата с раждането на малката Южени. Жан-Шарл става баща за трети път (има двама синове от първия си брак с американския модел Катрин Лий Чамбърс) и в един от постовете си в Инстаграм споделя, че появата на дъщеря му действа като най-добрия възможен крем за регенериране на кожата и душата. По всичко личи, че този еликсир продължава да действа, защото оттогава досега вдъхновението му е като пълноводна река. Ако не рисува върху салфетки и картички у дома, остава артистичния си отпечатък по стените на парижките сгради (освен модна академия Кастелбажак е завършил академия по дизайн в Лондон и арт училище във Виена). В джоба му винаги има бял тебешир, защото често музата го връхлита, когато разхожда Южени в бебешкия слинг. Съпругата му Полин е уловила интересни кадри, които го показват в действие. Най-често рисува поетични лица с красиви очи и устни.

Почеркът му е силно разпознаваем, с характерен наивистичен акцент. Нарича своите творения „Ангелите на Париж“ и е категоричен, че сега се справя много по-добре, отколкото преди 20 години. „Тогава започнах неуверено и по-скоро провокиран от рисунките на децата си и близкия контакт с арт легендата Кийт Харинг, но сега се усещам воден от крилете на любовта и това се усеща, нали.Обикновено рисувам ангели, които замениха слабостта ми към войниците, когато бях дете. Нежната и сякаш направлявана от небето сила на тези крехки създания ми напомня едновременно колко нежен и в същото време колко мощен може да бъде животът.

Ако за вас разходката по улицата е обикновено преживяване, за мен е свързана с моя таен разговор с мястото. Белият тебешир е сякаш общият ни магичен език и се радвам, че и другите хора се наслаждават на мимолетния ни разговор!“, разказва за артистичното си хоби в интервю за списание „Експрес“ дизайнерът. „Вярвам, че това, което имаш в ръцете си като дарба, най-напред се ражда в сърцето. Всъщност всичко се ражда винаги и само в сърцето, затова обичам да рисувам сърца!“

Ангели и сърца – небесната лекота, открита от един артист, който призовава: „Не копирайте, а се вдъхновявайте!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР