Кения - хакуна матата, голямата африканска петорка и училището на живота

Боряна Шехтова 30 June 2021

Снимка: Боряна Шехтова, Ана Шехтова

Много са красивите и луксозни дестинации, които всяка година изскачат като модерни и задължителни за любителите на пътешествия. Но едно от местата, които винаги си заслужават и не ви оставят безразлични, е Кения – земя, богата на история, културни забележителности и приключенски кътчета. В Кения синьото на небето контрастира с наситеночервената земя, за да се слее с тюркоаза на водите в Индийския океан. Това е родината на „Mal d’Afrique” – комбинация от носталгия и привличане, която ви принуждава да търсите и други хора, преживели Африка, на които няма нужда да обяснявате невъзможното за описание чувство. Напълно го осъзнах едва след като видях и преживях това.

Многолика Африка

Африка е много неща: зашеметяващи залези и изгреви, цветна и оживена природа, безкрайни пространства, спиращо дъха нощно небе, топли усмивки, слънчеви дни, мързеливи разговори и съзерцателен живот. Но Африка е и невъобразима бедност и мизерия, неравенство и примирение, болести, неграмотност и изолация.

Линията на Екватора минава през територията на Кения и с право е наричана Пъпа на земята. Необятните кенийски национални паркове разкриват пред погледа на туристите Голямата африканска петорка: слон, лъв, леопард, бивол и носорог (както и малки животинки като сурикатите).

Чест за опитните водолази е гмуркането към кораловите рифове на местния морски резерват Ватаму, разкриващ екзотичната фауна на Индийския океан. Разнообразният животински свят е сред най-ценните богатства на страната: зебри, газели, жирафи, щрауси и други. Сафари експедициите, или така наречените game drive, започват по изгрев-слънце, когато може да се видят повечето животни. Ние имахме изключителния късмет да попаднем в периода на чифтосване на лъвове. Да наблюдаваш тези величествени животни в момент на тяхната любовна игра е невероятно изживяване.

Kichwa tembo e една от тези лоджии с луксозни палатки в стил Хемингуей, засенчени от гъстия горски навес. Типичният интериор демонстрира просто и съвременно използване на местни материали като кожа, дърво, камък. Някои от тези палатки откриват частична панорама през горския балдахин, други са разположени в гората и предлагат звучната компания на птичия свят. Просторната баня (с вътрешен и с външен душ) дава усещане за сливане с природата.

Този романтичен лагер отразява атмосферата на кенийските сафарита от 20-те и 30-те години и се намира под живописната местност, където е заснета прочутата финална сцена на филма „Извън Африка“. Известно е кенийското гостоприемство – от топлото посрещане със специален местен танц и песни до персонализираните бутилки в палатките с името на всеки гост. Един от уникалните за нас моменти в резервата Масай Мара беше закуската сред природата, особено релаксираща след дългото пътуване, започнало по изгрев. Петзвезден хотел не може да предложи подобно изживяване. Водачът беше подготвил всичко необходимо, за да се потопим с всички сетива в света на кенийската савана.

Уатаму / Rock And Sea Resort

Нощ под звездното небе на националния парк Уатаму Мида Крийк в 5 Million Star Eco Lodge – това място е задължителна спирка. Стаите “Bubble Room” изглеждат като прозрачни балони, позволяващи на гостите да съзерцават природата, защитени от буболечки и дъжд. Релаксиращият поглед от първия ред към природната красота и впечатляващото нощно небе създават уникални спомени.

Подът е от пясък, което носи усещане за тотално единение с природата, а морето е само на няколко метра. Истинска мидена черупка служи за мивка, етажерките са от екзотично дърво, памучните балдахини са леки като облак – всичко е екологично, бяло, чисто и романтично.

Друга опция (различна от палатка) е Baobab King Suite. Разположен е пред гигантско вековно дърво баобаб, с иновативна външна вана, извита към ствола на дървото. Курортът е един от двата частни имота на плажа. Дотам може да стигнете с моторна лодка от континента – поредното незабравимо приключение. Ресторантът е рай за любителите на храната. Независимо дали е т.нар. няма чома (традиционно месо, печено върху въглени), поднесено с ugali (тортиля от царевично брашно), морски дарове с екзотични подправки или люти индийски кърита, местната кухня предоставя експлозия от вкусове.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР