Ако целулитът ви дразни

Нека е ясно: да имаме целулит е нормално. По различни причини с него се сдобиват от 85 до 90% от жените. Но и желанието да имаме гладка кожа е нормално. Затова постоянно търсим начини как да коригираме „портокаловата“ й повърхност

Люба Вангелова 01 July 2021

Откъде идва

Съгласно международната класификация на болестите (МКБ-10/ICD-10) целулитът е „естетически нежелана промяна в релефа на кожата, която губи своята гладкост и става неравна“. Изразът „естетически нежелана“ се използва неслучайно – това означава, че подобни промени са нормални и по никакъв начин не вредят на здравето.

Целулитът не е проклятие, а разбираем биологичен процес. На първия етап от образуването му външни промени не се забелязват – кръвоснабдяването на мастната тъкан е влошено, адипоцитите – клетките, от които се състои тази тъкан, се удвояват, но все още нарушенията са незначителни. Вторият етап също може да остане невидим за невъоръжено око, появява се само ако притиснем кожата с пръсти. Мастните клетки се увеличават още повече, изтласкват кръвоносните съдове към периферията, което нарушава кръвообращението. При третия етап към нарушенията се прибавя и изтъняването на дермалния слой – затова „възлите“ започват да изпъкват и са видими по кожата. Четвъртият етап включва образуването на болезнени плътни възли, които притискат нервните окончания. Кожата може да бъде студена при допир, със синкав цвят. Възпаление и изразен оток е знак за петия етап и може да наложи медицинска намеса.

План за борба

Антицелулитните процедури (за разлика от тези за грижа за лице) са насочени към по-дълбоките слоеве на подкожната мастна тъкан. Това ги поставя по-близо до медицината в сравнение с процедурите, които имат за цел предимно решаване на естетически несъвършенства. Но не означава, че борбата с „портокаловата“ кожа се извършва предимно в лекарския кабинет. При цялото си желание козметикът не може да въздейства върху дълбоките подкожни мазнини. Възможно е обаче да бъде повлиян горният слой – където се образува целулитът. Освен с процедури ще се наложи да подобрите начина си на живот, храненето, съня, физическата и общата активност, да балансирате нивата на стрес и да минимизирате лошите навици. Едва тогава може да дадете шанс на козметиката да помогне.

Крака в ръцете

Доказан ефект върху видимия целулит има лимфодренажният масаж – увеличава лимфния поток, подобрява клетъчния метаболизъм, снабдява клетките с кислород и намалява отока. Класическият антицелулитен масаж е насочен към омекотяване на съединителната тъкан и извеждане на излишната застояла течност. Мнозина се страхуват от болезнените усещания, които причинява. След него остават синини, макар експертите да твърдят, че не трябва – но докато специалистът „опипа“ кожата и прецени необходимостта от интензивността на въздействие, се появяват малки натъртвания. В допълнение към ефективния ръчен масаж може да се включи и вакуум с гумени вендузи, който помага за „разбиване“ на бучките в съединителната тъкан. Тук съществува риск от увреждане на кръвоносните съдове. Същото се отнася и за популярния масаж със суха четка, който се прави с кръгови движения по посока на лимфния поток – от стъпалата нагоре. Твърдата четка може да направи кожата чувствителна, а прекаленият натиск да я увреди.

Специалистите препоръчват лимфодренажния самомасаж – той също трябва да се извършва по посока на лимфния поток с кръгови поглаждащи движения с лек натиск.

Апаратни процедури

Цяла гама от хардуерни технологии, работещи с вакуум и налягане заедно или поотделно, има задача да се справи с видимия целулит. Сред най-приятните и леки е пресотерапията – облечени сте в специален костюм, който се издува и притиска определени части от краката ви. Нейното действие е по-скоро като допълнителна мярка срещу застоя на течности в организма.
За по-ефективна се счита механичната вакуум терапия, или вакуумно-ролков масаж. Най-известната технология е LPG. Тя съчетава действието на масаж с помощта на специални ролки и вакуумното действие. Второто име на LPG е ендермология – ускоряване на метаболитните процеси, подобряване на лимфния и кръвния поток, въздействие върху подкожната мастна тъкан, което допълнително засяга разграждането на мазнините. Обикновено курсът започва с 5–7 сесии. Крайният брой зависи от индивидуалното състояние.

Друга популярна технология е радиочестотната терапия, насочена към локализирани мастни натрупвания, както и към дермалния слой на кожата. Радиовълните проникват в различни дермални слоеве, тъканите се нагряват и по този начин се отключва процесът на регенерация. Под въздействието на топлината колагеновите влакна се свиват, уплътняват, укреп-ват дермата (кожата се стяга). Топлината също предизвиква липолиза – разграждане на мазнината. Курсът включва 6–12 процедури.
Съществуват комбинирани технологии – вакуумна ролкова терапия с биполярна радиочестота (VelaShape). При нея заедно с лимфния дренаж и ускоряването на кръвния поток има и директен ефект върху подкожната мастна тъкан в гънките, уловени от вакуума.

Една от най-популярните технологии остава ендосферата – апарат с накрайник, в който 50 малки силиконови сфери се въртят и вибрират. Ефектът ускорява метаболизма на течностите в тъканите, омекотява фиброзната тъкан и ускорява естествената липолиза. Приложението на технологията е безболезнено и е подходящо за кожа със слаби съдове, за която например не се препоръчва LPG или ръчен антицелулитен масаж.

За да се включат мускулите в процеса на премахване на целулита, се използва миостимулация (микротокова стимулация). Тази техника насърчава нормализирането на метаболитните процеси, отстраняването на излишната течност и косвено стимулира липолизата.

Ултразвуковата липолиза също е позната техника в антицелулитната борба. Използват се нискочестотни ултразвукови вълни, които имат най-голяма дълбочина на проникване и ефективно разграждат мастните натрупвания. Невъзможно е обаче да се предвиди колко процедури ще са необходими за забележим резултат, както и да бъде определена тяхната честота. Специалистите препоръчват комбинирането на ултразвукова липолиза с техники, които помагат за разнасянето на застоялата лимфа и увеличаването на притока на кръв.  

Домашна работа

В спора дали козметиката помага срещу целулита, позиции завоюва становището, че кожата не позволява на козметичните съставки да преминат отвъд епидермиса, а целулитът е разположен много по-дълбоко, така че няма смисъл да се харчат пари и време. Както винаги истината бяга от крайностите. Напълно възможно е по козметичен път да се повлияе на подкожната мастна тъкан – просто са необходими и допълнителни мерки за ефективност в борбата с целулита, за които стана дума дотук.

За улесняване проникването на активните вещества в антицелулитните козметични продукти се използват липозоми – нещо като липидни контейнери, които заобикалят роговия слой, епидермиса и дори дермата, за да доставят необходимите съставки до „адреса“. Липозомите „пренасят“ компонентите (кофеин, L-карнитин, теофилин и други), необходими за стимулиране на разграждане на мазнините. Познатото обвиване на краката с фолио, което дори майките ни правеха, също подпомага „доставката“.

За стимулиране на кръвообращението, за лимфен дренаж, тонизиране и детоксикация на кожата козметиката използва екстракти от водорасли, морска вода и сол, термални води и лечебна кал, растителни екстракти (гуарана, зелен чай), както и минерални и витаминни комплекси. Но всичко това не отменя изискването да се откажете от лошите навици и да се движите повече. А колкото до стреса – опитайте се да се тревожите по-малко за лекия целулит. В него няма нищо лошо, освен това е присъщ на почти всички.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР