Регина Симон: Има инструменти, които могат истински да ви изненадат

Разговаряме с Регина Симон, търговски директор „Електроинструменти“ в „Роберт Бош ЕООД“.

Елка Влаховска 15 June 2021

Регина Симон

Снимка: личен архив

За предизвикателствата да си жена в един предимно мъжки професионален свят, за радостта да обичаш работата си безусловно, както и за това дали една дама може да се чувства комфортно с косачка за трева или с винтоверт в ръка, разговаряме с Регина Симон, търговски директор „Електроинструменти“ в „Роберт Бош ЕООД“.

Г-жо Симон, когато жените чуят за електроинструменти, си представят „играчки“ за мъже. Вие как се озовахте в тази сфера?

Винаги съм се занимавала с „мъжки“ неща. Преди съм работила в областта на автоматизацията на производствените процеси, което е доста сложно и свързано с високотехнологични продукти. В „Бош“ попаднах поради факта, че имам този опит – както с технически продукти, така и като ръководител на инженерен екип.

Значи сте жена, която не се страхува от техниката?

Да, и най-интересното е, че не съм инженер. Имам сериозен стаж в сферата на търговията. Ако си добър търговец, можеш да продаваш всичко. Имах колега, който дойде при нас от фирмата за бельо „Триумф“. Беше ми ясно, че ще се шегуват с него. А аз знаех, че както е продавал добре бельо, ще продава добре и електроинструменти. Така и стана.

Как се продават електроинструменти на дамската аудитория?

Има дами, които поставят плочки, претапицират мебелитете си, умело шпакловат стени и поставят тапети. Това им е хоби или им доставя удоволствие и те по естествен начин са наши клиенти. Но ние целим да заинтригуваме и другите жени, които се страхуват да ползват електроинструменти. За нас, българите, обикновено досега е било евтино да извикаме майстор, който да направи дребни ремонти в дома, но на Запад тези услуги са доста скъпи.

Хората там правят много неща сами. Точно това искаме да покажем и тук - че не е толкова сложно да си измайсториш маса или да си сглобиш мебели, или да поставиш плочки, ако имаш правилните инструменти и насоки.

Културата на майсторенето е както при кулинарията - допреди няколко години някой представяше ли си, че толкова много българи ще се състезават за мастър шеф?

Как обучавате хората?

Бош“ инвестира много средства да популяризира марката и да възпитава. Участваме в мероприятия с наши партньори в големите вериги магазини. Една от тях прави събитията Lady’s night с производители на гипс картон, лепила или санитарен фаянс, където дамите се обучават на майсторене в дома. Ние пък даваме идеи как жените да изработят коледна елха от стари палета, използвайки прободен трион, шлайфмашина и винтоверт. Тези събития се радват на огромен успех.

Имаме експерт-тренер, който прави обучителни видеа за социалните мрежи, за да покаже интересни приложения и проекти с нашите инструменти. И каналите ни в Ютюб и Фейсбук се радват на голям интерес и множество последователи.

Вече над 10 години сте търговски директор на Бош Електроинструменти. Кое беше голямото предизвикателство пред вас в тази фирма?

Преди съм се занимавала с проектен бизнес, а тук всеки ден има продажби, комуникация с клиенти, предизвикателства, свързани с доставки и сервизно обслужване - нещо, което е много важно в нашата дейност. Тази динамика в началото много ме стресираше. Беше предизвикателство също, че попаднах във вече създаден екип, в който трябваше да се докажа като ръководител и да успея да изградя доверие.

Какво бихте казали на младите жени, които сега градят кариера?

България е една от държавите, в които жените имат голяма възможност да се развиват. Наскоро излезе статистика, че България е на едно от челните места в заеманите от жени мениджърски позиции. Има и исторически обяснения, свързани с това, тъй като по времето на социализма ни учеха да сме равни, да не се страхува жената да бъде инженер, кранист и дори космонавт. Това донякъде ни е дало увереност, че можем.

Младите имат големи шансове да се възползват от тези нагласи. Не трябва да се влияят от това дали са жени, а какво могат и да инвестират в обучение и в знание - това е най-важното.

Когато имат познанията и влагат сърце и отдаденост в нещата, които правят, няма как да не успеят. И да не мислят за материалното, аз никога не съм мислила за това, то просто се случва.

И все пак успехът е резултат от много работа. Правили ли сте някога компромиси като жена? Чувствали ли сте вина, че ощетявате семейството си за сметка на кариерата?

Мисля, че няма жена, която да се е отдавала много на работата си и да не е изпитвала подобно чувство. И да, имала съм угризения, че не прекарвам достатъчно време с дъщеря си.

Как преодолявахте тези моменти?

Във времето, в което си бях у дома, бях на 100 процента отдадена на дъщеря си. Когато порасна ми е казвала, че се е чувствала щастливо дете, защото е имала повече лични моменти с мен отколкото повечето от приятелките й с майките си. И да не страдам от това, че не съм била достатъчно дълго време с нея, защото макар и по-кратко, то е било много пълноценно. Но съм изпитвала чувство на вина, неминуемо.

Работите много, а как релаксирате?

Когато бях по-млада, работех много, дори и нощем, но това е свързано с енергията на човека. Сега се старая да търся баланс, защото осъзнавам, че здравето не е даром и човек трябва да се грижи за него. Релаксирам като пътувам сред природата, имам градина, която поддържам, обожавам да слушам птиците през пролетта…

Правите ли понякога дигитален детокс?

За съжаление, не. Опитвам се да си поставям граници, но не се получава. Чета всички новини в телефона или от компютъра. Страшно дълго говоря по мобилния, което също не е много здравословно.

Колко часа в денонощието сте свързана с „устройствата“?

През последната година и половина хората започнаха да се чувстват длъжни постоянно да са в онлайн срещи. Понякога по 9 часа на ден не свалям слушалките, разговаряйки с колеги и клиенти. В края на деня главата ме боли, чувствам се изтощена до предел. Не е полезно това, което се случва в момента.

Имате ли прогнози за моделите на работа в бъдеще?

Едно е ясно, че няма да се върнем никога към предишния модел на работа, аз поне мисля така. Прекалено удобно е това, което се случва сега – работа от вкъщи и срещи онлайн. Преди пандемията, например, съм пътувала 9 пъти в годината до централата ни в Будапеща. Миналата година бях там само през февруари, преди локдауна. А тази година – нито веднъж. Това не може да не се калкулира от компаниите по някакъв начин и да не се оцени фактът, че може да се спестят разходи.

Когато работихте хоумофис, остана ли ви време да направите промени в дома или в градината?

О, да. И аз както и всички хора, които си останахме задълго вкъщи, имах няколко проекта за разкрасяване на дома и градината. Това беше и добрият начин да релаксирам. Имам младо куче, което изгриза градинските мебели, а аз напълно ги реставрирах.

С какви електроинструменти работите вие?

В градината ползвам косачка, ножица за подстригване на храстите и понякога тример, а мъжът ми работи с водоструйката, с която почиства плочките на терасата. А от другите инструменти за майсторене в дома - ползвам единствено винтоверт и ексцентършлайф.

Извинявайте, но те за какво се използват?

Използвах ексцентършлайфа точно за реставриране на мебелите. Винтовертът пък е полезен навсякъде, когато се налага да завинтиш с лекота някое винтче, което се е разхлабило, или дори за по-големи проекти като да измайсториш нещо отначало докрай.

Значи инструментите на „Бош“ са подходящи за реставриране на мебели?

Има много такива инструменти, както от зелената серия на „Бош“ за домашния майстор, така и продукти на марката „Дремел“, които са предназначени за по-фини дейности. Те дават възможност да се гравира, пирографира, шлайфа и реже на малки участъци.

Използват ги също и жени, които правят бижута, декорации, гравюри. Работим и с много творци, които създават модели на самолети, кораби или разлчини макети.

От серията за домашния майстор на „Бош“ за реновиране на винтидж предмети са подходящи шлайфащите машини и мултифункционалните инструменти.

А има и приложения, които могат истински да ви изненадат. С различни приставки към винтоверта ни IXO, например, можете да отворите бутилка вино, да запалите огън за барбекюто или да овкусите храната си.

Зелената серия е за домашния майстор, но има ли друга символика в „зеленото“?

Точно поради тази игра на думи възникна идеята да направим кампанията GreenPlanet. „Бош“ е първата фирма, която е постигнала неутралитет по отношение на произведените вредни емисии. Предприемаме редица мерки, каквито са използването на соларни панели в заводите, разделното събиране на отпадъците, придвижването с електромобили или хибридни автомобили, а конкретно в нашия бизнес – засилваща се тенденция е да влагаме рециклирани материали в производството на електроинструментите. Другото, което правим, е да засаждаме дръвчета.

В тази връзка направихме кампанията GreenPlanet, която приключи на 31 май. В рамките на месец и половина за всеки продаден зелен електроинструмент с екипа ни се ангажирахме да посадим по едно дръвче. В момента се обработват данните от продажбите, но смятам, че ще засадим минимум около 1000 дръвчета, благодарение на нашите потребители, които са се доверили на марката „Бош“ и са закупили през този период градинска техника или електроинструменти.

Мислите ли да повторите подобна еко инициатива?

О, да, разбира се. Дори мислим да я надградим, като я допълним с кампания за опазване на горите от пожар. Защото не е важно само да засаждаме дървета, но и да ги опазваме.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР