Цюрих – нищо скучно

„Сив, буржоазен, скучен“ – като банков център, който се радва на един от най-високите жизнени стандарти в света, Цюрих често е определян с неподходящи думи

Любомир Василев 04 June 2021

„Сив, буржоазен, скучен“ – като банков център, който се радва на един от най-високите жизнени стандарти в света, Цюрих често е определян с неподходящи думи. Но най-големият мегаполис в Швейцария отдавна е и творчески център. Той е родното място на дадаизма, някогашна резиденция на Джеймс Джойс и дом на последната сграда, която Льо Корбюзие проектира преди смъртта си.

Днес иновациите продължават. Разрастващата се ресторантска сцена смесва гастрономията с изкуството, а нощният живот обхваща всичко – от експериментални коктейлни барове до клубове за електронна музика, отворени до сутринта. И ако само допреди няколко години кулинарната сцена там се асоциираше с образи на мрачни банкери в бизнес костюми със склонност към консервативната кухня, то през последните няколко години градът увеличи драстично гастрономичния си кредит и се очертава като една от най-горещите дестинации за хранене в Европа.

Цюрих е космополитен град, но въпреки това притежава специфичното очарование на малко градче. В страна, в която яденето на сирене е превърнато в изкуство, след като се наситите на класическите фондю и раклет, разбирате, че храненето тук е страхотна комбинация от интернационалност и новаторски концепции.

La Reserve е хотел, в който отсядам през последните две години. Не само заради внушителния дизайн на Филип Старк, а и заради двата му уникални ресторанта. La Muna определено е ресторант, който те кара да се връщаш. Той е превзел бившето таванско помещение под грандиозния купол на хотела, а Старк се стреми да подобри съществуващите структурни елементи, като оставя оригиналните тухлени стени и дървени подове. Усещането за уют е уникално. Кръстен на магичното перуанско растение „муня“, ползвано за облекчаване на състояния, свързани с височинната болест, концепцията на ресторанта е микс между Япония и Перу. Вариантите на севиче с ароматни подправки и пресни билки се нареждат рамо до рамо до телешките пържоли терияки с трюфел, или до сашимито, поднесено с уакаме (т.нар. водорасли на дълголетието) и сос Понзу.

Eden Kitchen & Bar е вторият много добър ресторант тук. Голямата отворена кухня, представяща един незабравим спектакъл, е поверена на италианския готвач Марко Ортолан – ветеран от престижни ресторанти в Италия, Англия, да не говорим за опита му, придобит в Аржентина и Хонконг. Това богатство от космополитни влияния е очевидно в менюто. Неприлично голямата купа с шоколадов мус за десерт е задължителна.

Baur’s олицетворява изисканата интерпретация на традиционното брасери – дизайнът и атмосферата са впечатляващи. Класическата европейска кухня тук използва само най-престижните сезонни продукти, като не забравя феновете на вегетарианството и веганската кухня. Шатобриан със сос Беарнез запазва класиката, а винената листа е подготвена от Марк Алберт – световен шампион за сомелиери през 2019 г.

Kronenhalle – тази славна бирария е един от символите на Цюрих и още от отварянето й през 1924 г. тук се похап-
ват хрупкави шницели върху чинии с монограм и Шатобриан, поднесени на сребърни колички от сервитьори с бели ръкавици. Тук са се хранили Джойс, Фройд и Айнщайн; аплиците са проектирани от Джакомети, а стените са с оригинални рисунки на Пикасо, Шагал, Матис и Миро. Храната остава добра и до днес – старомодна, меланхолична и очарователна. Консомето от волска опашка с костен мозък е сред задължителните за мястото.

Облечените с кожа столове, тежките завеси и тъмният дървен под на Hato създават атмосфера на истински лукс. Интригуващото меню на шеф-готвача Нeйтън Далимор е отчетливо азиатско. Можете да започнете със суши или една от петте опции дим сум (азиатски кнедли). Основните ястия са приготвени на рубата грил – азиатска скара с дървени въглища. Изберете агнешкото в корейски стил.

Maison Manesse е ресторант с една звезда „Мишлен“, представен от родения в Австралия шеф Фабиан Спикуел. Той го превръща в мястото с най-иновативната и експериментална кухня в града. Персоналът е със спортни черни тениски, а боядисаните в бяло открити греди на интериора създават усещането за уютна и неформална обстановка. Менюто се сменя често, но винаги цели да ангажира гостите с интерактивен елемент, като тартар от говеждо с избор на гарнитури и лист с предложения как да ги използвате. Или домашно приготвени питки, предназначени за печене директно на масата пред вас.

С вълнуващ нощен живот, изпълнен с барове и космополитни ресторанти, разположен на красиво езеро с живописен стар град и исторически център, Цюрих е готов да бъде заобичан. За мен това е мястото, в което влаковете никога не закъсняват, а чувството ми за ред си идва на място. И догодина, когато алпийските върхове отново побелеят, пак ще бъдем тук, за да похапнем вкусно, преди да потеглим.

Spaghetti Kitchen препоръчва/
La Muna
Eden Kitchen & Bar
Baur’s
Kronenhalle
Hato
Maison Manesse

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР