Нели Насева: Излъчваме това, което чувстваме

Елка Влаховска 11 May 2021

Снимка: Yoga Vibe

Нели е основател и съсобственик на верига студиа Yoga Vibe. Работи повече от 15 години като корпоративен адвокат. Чрез йога и медитация намира начин да се освободи от всекидневния стрес и да успокои забързания си ум. Тя е високоакредитиран преподавател по йога към Yoga Alliance. Често участва в международни йога фестивали и обучава бъдещи инструктори.

Класовете й са забавни и целта й винаги е да направи всеки на постелката щастлив и осъзнат за собственото си тяло и вътрешния си свят. Нели вярва, че йога практиката ни прави по-добри хора и е най-истинският начин да изразим любов и благодарност. Вдъхновява се както от физическия напредък на своите ученици, така и от духовното им израстване и постигането на вътрешен мир.

Нели, ти си корпоративен адвокат. Какво те накара да превърнеш йогата от свое хоби в работещ бизнес с 4 йога студиа, собствена козметична линия и онлайн платформа за здраве?

Дълго време практикувах йога, просто за да се чувствам добре, да съм спокойна и да нямам болки в тялото си. Когато обаче нещо започне да променя живота ти осезаемо към по-добро, имаш нужда да го споделиш с останалите. Пътувах доста и събирах впечатления от преподавателите и йога студиата в чужбина. Липсваше ми в България място от модерен тип, където да е светло, просторно, красиво и където всеки да се чувства приет, независимо дали е млад, дали е слаб или гъвкав. Концепцията, че йога е за всички и всеки има право да се погрижи за себе си, залегна в основата на студиа Yoga Vibe. Вярвам, че с тях направихме йога достъпна за съвременния човек, независимо от религията и възрастта му.

По-голямата част от практикуващите са дами. Каква е причината все повече жени да се обръщат към йога?

На пръв поглед дамите се чувстват по-комфортно на постелката от мъжете, защото са по-гъвкави, по-подвижни и движенията за тях са по-интуитивни. Но има много повече от това – дълбочината в практиката се крие в свързването с тялото ни, което йога постига чрез съвършено сливане на дъха и движението. Виждам го непрекъснато през годините – йога помага на жените да обикнат тялото си, да се приемат, да спрат да се съревновават и съпротивляват.

Има ли значение каква практика/тип клас ще изберат дамите?

Невероятното богатство на йога е, че за всяка жена, независимо от възрастта, ограниченията в тялото или физическите възможности, има подходяща практика.

Казват, че йога ни освобождава от тежките мисли и негативните емоции. Как се случва това?  

Йога използва много средства, за да постигне това. Движението е много силен инструмент за промяна на фокуса от външния свят и случващото се около нас към собствения свят от усещания. Използваме различни медитативни и дихателни практики за успокояване на ума. Един лесен пример за всички читатели – в момент на силна негативна емоция или притеснение могат да опитат да вдишат за 4 секунди, да задържат дъха си за 4 секунди, да издишат за още толкова и отново да задържат дъха си за 4 секунди преди следващото вдишване. Звучи лесно, но изчистващият ефект върху емоциите и ума е огромен – следва се прост принцип за контрол върху дъха, познат като 4-4-4-4.

В свои семинари наричаш енергийни инвестиции дребните действия, които не отнемат много време, но подобряват настроението, енергията и излъчването на жените. Ще споделиш ли някои от тях?

Жените често смятаме, че грижата за другите винаги стои на първо място, и нерядко пренебрегваме себе си, вярвайки, че това е най-доброто. Забравяме, че излъчваме това, което чувстваме. Ако сме недоволни, разочаровани, ако не се харесваме, това виждат и другите хора в нас. Как можем да сме удовлетворени, спокойни и изпълнени с радост? Като правим повече от нещата, които ни карат да се чувстваме добре. Тези действия и навици увеличават количеството и качеството на енергията ни – може да е хубава вана, пилинг за тяло с божествен аромат, писане в дневник, разходка, медитация. За всеки от нас списъкът е различен и в това е красотата на процеса. По време на обучения карам дамите да включват в дневния си график от задачи и най-важната задача – да отделят време за себе си.

В йога се използват натурални аромати от етерични масла. Как въздействат те?

Умът и емоциите ни се контролират от ароматите (етерични масла и бленд от тях) и от звуците (тибетски купи и други инструменти за звуколечение). В йога използваме и двете. Преди две години създадох Yoga Vibe Sense – серия от високовибрационни масла, които въздействат върху настроенията ни и помагат да се чувстваме силни и енергични. Всяко от тях използва силата на природата и способността на етеричните масла да ни променят. Йога инструкторите често си служат с тях по време на класовете, но всеки може да ги използва и в домашни условия.

Повече за студиа Yoga Vibe: https://www.yogavibe.net/bg
Виртуално студио Yoga Vibe Online: https://yogavibe.online/
Магазин за натурална козметика и високовибрационни масла: https://yogavibeshop.cloudcart.net/category/kozmetika

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР