Филм за Боян Петров с награда от Тренто

eva.bg 08 May 2021

“Отново съм тук” (Here I am, Again) проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма. На метри под върха Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция не е открит.

Днес дойде новината, че “Отново съм тук” (Here I am, Again) печели престижната “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Това е най-старият международен филмов фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията. Той е създаден през 1952 година.

Само месец след като едва оцелява след блъсване от кола, алпинистът и зоолог Боян Петров започва поредното възстановяване и дълга подготовка, за да достигне мечтата си – да качи всичките 14 осемхилядника. Без допълнителен кислород и 3 пъти преборил рак, Боян вече е изкачил 10 от тях. Сега е ред на световния гигант – Еверест. Алпинистът стартира

своето пътешествие, загрявайки с най-малкия сред 8-хилядниците - “джуджето” Шиша Пангма, номер 11 в неговия списък.

Режисьорката Поли Генчева и операторът Красимир Андонов замислят филма още преди изчезването на Боян. „Обещанието, което дадох на Боян на летището преди да замине, че ще направим изключителен филм за него, не ми даваше мира и това беше най-силният ми мотив да завършим лентата“, казва Поли Генчева.

Премиерата на филма в България ще бъде в началото на декември, когато ще можем да си припомним несломимия дух на Боян Петров в една история, която празнува живота и би могла да бъде вдъхновение за всеки, отправил се към мечтите си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР