Великден - семейство, традиции, трапеза

В новата авторска рубрика на EVA Юлия Спасова, дама с отношение към красотата и стила в дома и в живота, споделя свои идеи, естетически нагласи и лични емоции.

29 April 2021

Пролетта пропуква тук и там, а с нея на вратата чука големият християнски празник Възкресение Христово, символ на новото начало, на вярата, топлината и уюта в семейството.

Великден в моето съзнание представлява красива картина, много цветна от шарените яйца, зелената трева и цъфналите дървета. Но картината е и ароматна, освен красива… Ухание на пролетни нарциси, зюмбюли и фрезии се носи из въздуха, а във всеки дом се смесват божествени аромати на прясна салата, крехко агнешко и топли козунаци, късащи се на конци.

След като няколко седмици преди настъпването на празника домът ми е безупречно чист с основното пролетно почистване, идва ред на декорацията и подготовката за празничната трапеза. А това са стихиите на майка ми, от която съм взела отношението към детайла.

Две-три седмици преди Великден нетърпението да украся дома си празнично напира у мен и ме вдъхновява да купя нова декорация в крак с модерните трендове или да допълня колекцията си от престижна немска марка, първите фигури от която имам наследени от баба ми! Преди години мама добавяше по нещо красиво от великденската колекция на марката, когато имаше възможност да пътува в чужбина, а сега двете, заедно с моите деца, продължаваме традицията, като година след година прибавяме парченце пролет. Това е великденски подарък за дома и много емоция за цялото семейство, особено за децата, които се пренасят в приказката на празника с много зайчета, яйца и пиленца. Клонките в красиви вази, семпло украсени с декоративни яйца и фигурки, създават съвсем друга атмосфера на дома – наситена с уют, топлина и красота.

Великденската маса играе почетната роля на огнище и трябва да бъде перфектна – красива, стилна и в същото време да излъчва свежест, чистота и пролет. Покривката е основата, от която тръгваме и върху която подреждаме всеки следващ елемент от цялостната емоция. Едноцветната покривка ни дава възможност за по-цветни и пролетни декори на порцелана и цялостната стилистика на масата. Но ако изберем по-цветна и весела основа, трябва да следим всичко останало да е в унисон. Аз лично предпочитам едноцветна покривка, върху която да разгърна изящен цветен порцелан в леки, пастелни окраски, координирани към него салфетки, стилни прибори, индивидуални поставки за яйце, купи, пълни с цветни пролетни салати, плата с ухаещ козунак, много шарени яйца и красива ваза с лалета или кокичета.

В моя дом на великденската трапеза чашите винаги са изящни, издаващи звън на кристално стъкло при всяка наздравица. Да не забравя пролетното усещане и красивото присъствие на ароматна великденска свещ на масата. Безценно!

Всички сме на масата, щастливи, усмихнати и заедно! Децата търсят скрити шоколадови яйца и зайчета по заимствана европейска традиция. Следва чукането с яйца и обявяването на победителя – бореца, както казват бабите. И неусетно обядът се превръща в прекрасна семейна сбирка, въплъщаваща близостта, обичта, отношенията и, не на последно място, елегантно режисираната домашна обстановка.

А дали е така днес? За съжаление, миналата година, а както изглежда – и тази, промени до известна степен традициите ни от поколения наред. Великден по време на пандемия не звучи добре, но искам да вдъхна на всички вяра, увереност, здраве и надежда, че отново ще имаме пищните семейни и приятелски събирания с много смях, музика и танци.

А дотогава, не спирайте да създавате приятна атмосфера за най-близките си, с които живеете и с които ще се съберете в най-тесен семеен кръг на Великден. Украсете дома си с красива декорация и вдъхнете живот, пролет и вяра с няколко клонки пролетна върба; извадете пролетния си сервиз и създайте настроение и желание за живот! Вяра за радостни дни напред и здраве!
Христос Воскресе!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР