Алкалната диета – звездите я следват

Виктория Бекъм е на 46 г. и прави всичко, за да изглежда млада, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу са слаби и позитивни, а Ел Макферсън на 56 години е с гладка кожа. Всички те спазват принципите на алкалната диета – и много я хвалят.

eva.bg 10 April 2021

От няколко години Виктория Бекъм се храни според книгата Honestly Healthy Alkaline Programme на звездните диетоложки Вики Едгсън и Наташа Корет (полусестра на Сиена Милър, сред чиито клиенти са Роби Уилямс и Натали Имбрулия).

Книгата съдържа красиви снимки и рецепти, както и общи препоръки за „нов начин на живот“, при които се дава предпочитание на храната, която след като попадне в тялото ни става алкална.

Смята се, че тялото работи оптимално, ако се поддържа киселинно-алкалният баланс (нивото на рН на кръвта обикновено трябва да бъде между 7,35 и 7,45).

Ако нивото на киселинност на кръвта е по-високо, тогава метаболитните процеси могат да бъдат нарушени: храната се абсорбира по-лошо, има дефицит на минерали и микроелементи (калий, магнезий, калций, натрий), мазнините се натрупват, количеството слуз се увеличава, имунитетът намалява, състоянието на косата и кожата се влошава, пада нивото на енергията. Повечето храни, които ядем днес, са киселинни, но има и друг фактор – прекомерният фитнес също нарушава баланса в полза на киселинността.

Като цяло „лошата“ храна е изцяло от животински произход – червено месо, птици, риба (с изключение на пъстърва, сьомга и морски дарове), бяло брашно, бял ориз, гъби, кетчуп, горчица, изкуствени подсладители, сладкиши, кафе, газирани напитки, черен чай и почти всички видове алкохол. Сред алкалните храни пък присъстват много зеленчуци и плодове, включително онези, които имат кисел вкус - кисели ябълки и ябълков оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, нар, суров спанак (при нагряване става киселинно-образуващ), ядки, водорасли, билки, зърнени храни (предимно овес, елда, просо и киноа), банани, стафиди и други сушени плодове, пресен джинджифил, кокосово и бадемово мляко, зехтин, кокосово и ленено масло, масло от гроздови семки, авокадо.

Горещите привърженици на тази диета като Виктория Бекъм вярват, че ежедневното меню трябва да се състои от 80% алкализиращи и само 20% киселинно-образуващи храни. Повечето нутриционисти твърдят, че ако 2/3 от храната е алкална, това е повече от достатъчно. Но също така е и вярно е, че не всички диетолози смятат алкалната диета за панацея. Например, не е доказано доколко стомашната среда влияе върху общия киселинно-алкален баланс. Природата има огромен брой защитни механизми, които независимо от храната го поддържат на оптимално ниво. Следователно, силното пристрастяване към алкалната диета може да бъде и вредно.

От друга страна, при желание за бързо отслабване, в кръвта се образуват много отпадни продукти и алкалните храни могат да допринесат за допълнителната детоксикация. При диета за бързо сваляне на тегло и пречистване на организма е полезно да се пие и половин литър топла йонизирана алкална вода на гладно – получава се с помощта на алкални филтри, най-утвърдени на пазара са японските.

Ел Макферсън е сред горещите почитатели на алкалната диета, като в менюто й всекидневно е включен суров бейби спанак. Често присъства и салатата от цвекло с козе сирене, и дивата сьомга. Позволява си само чаша еспресо сутрин, тъй като кафето е много киселинно-образуващо. Още когато навърши 50 г., в чест на юбилея си тя, съвместно с личния си диетолог д-р Симона Лобшър, разработи и пусна козметична добавка с алкализиращ ефект. Продуктът съдържа 45 съставки (китайски билки, храносмилателни ензими, минерали, витамини), които подпомагат метаболизма на тялото.     

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР