Младостта е маратон

Когато за красота говорят лекарите – на вашето внимание: д-р Мария Хаджийска и д-р Стиляна Трендафилова

Люба Вангелова 26 March 2021

Снимка: фотография Костадин Кръстев-Коко, стайлинг Добромир Киряков, грим Алина Манова, коса Георги Петков

Ритъмът на съвременния живот изправя пред нас предизвикателството да поддържаме младостта и красотата си с оптимално темпо и минимално инвазивни методи. Опитваме се да открием формулата как да реализираме подобна трудноизпълнима задача, и то в промеждутъка между безкрайните ни отговорности. Всеки, който излиза от клиники Derma-Act, сякаш е ходещ отговор на този въпрос. Д-р Мария Хаджийска ни посочи отличен изход от ситуацията: „Удължаване на младостта може да си пожелаете от златната рибка или от духа от лампата на Аладин, а защо не и от нас с д-р Стиляна Трендафилова?“ Д-р Трендафилова е дерматолог, а д-р Хаджийска е специализант-дерматолог в Derma-Act. В специалност като тяхната визията казва повече от думите. По врeме на интервюто бързо направих корекция във въпросите си и замених думата клиент с пациент. Първо, защото лекарите имат пациенти, а не клиенти. И второ, не по-малко важно – защото се убедих, че в клиники Derma-Act всеки човек е преди всичко обгрижван, а не обслужван.

ЕСТЕТИКА И ТЕНДЕНЦИИ

Трябва ли да бъде съставен дългосрочен план на процедурите за грижа за младостта?

Д-р Трендафилова: Грижата за младостта няма ограничения и срокове – това е маратон, а не спринт. Често пациентите идват за процедури и искат да върнат последните десет години за един ден. Но трябва да се осъществи цялостен подход. На първо място трябва да се погрижим за качеството на кожата – равномерен и свеж тен, лечение на пигментации или зачервявания, подобряване на текстурата и т.н. Следва работата по създаване или възвръщане на загубен обем или пък подобряване на опорния апарат на кожата и съответно лифтинг ефект. Всичко в комбинация с хидратиране и заглаждане на фините линии и бръчки. Когато това постоянство и грижа са навременни, те стават част от превенцията. Именно тя осигурява по-дълготрайни резултати, по-натурален вид и най-вече намалява броя процедури в бъдеще.

Д-р Хаджийска: Да създам индивидуален план за пациентите си по време на консултация е основата, върху която се гради прогресът в резултатите. И те сами го виждат в огледалото след всяко следващо посещение. Естетичната консултация минава през 7 стъпки, като планът обикновено е много детайлен и строго индивидуален за всеки един пациент. Разбира се, той може да се промени в процеса на работа, да се приоритизира по друг начин, но следването му е задължително за постигане на резултат.

Появиха ли се нови предпочитания у пациентите в условията на пандемичните ограничения?

Д-р Трендафилова: В тази нелека ситуация, в която съществуваме, хората започват все повече да проявяват желание да правят нещо за себе си. Всички искаме да изглеждаме добре и да си вдъхнем малко увереност. Положителното е, че наистина все по-често чувам: „Знам, че няма кой да ме види, но искам да го направя за себе си“.

Д-р Хаджийска: Едно от хубавите неща на т.нар. ново нормално е, че всички хора започнаха да се грижат повече – за себе си, за близките си, за семействата си. Забавянето на темпото и паузата ни помогнаха да осъзнаем, че трябва да инвестираме енергия и грижа в себе си, за да се чувстваме здрави и щастливи. Съответно се увеличи и ръстът на естетичните процедури по време на пандемията както при нас, така и в световен мащаб. Направи ми впечатление, че пациентите много наблягат на грижата за околоочния контур – това, което не е закрито от маската.Какви са новините от Derma-Act?

Д-р Трендафилова: Новините са повече от добри. В началото мечтата ни беше да създадем клиника, която да осигури достъпни процедури и лечение на пациентите, да ги научи как да се грижат за себе си. Екипът ни беше малък, разполагахме с по няколко кабинета и апарата. По пътя научихме, че човек трябва да мечтае за големи неща. Д-р Константинос Пагидас направи всичко това и учи и нас да мечтаем. За 4 години клиника Derma-Act наложи висок стандарт, обучи много лекари и им даде възможност за развитие, трупане на опит и знания. Екипът ни в момента става все по-голям, работи в две прекрасни клиники, предлага огромен набор от процедури с най-новите и качествени апарати, които съществуват в цял свят. Това ме кара да се чувствам като част от нещо голямо, което има светло бъдеще.

Д-р Хаджийска: Ние се развиваме постоянно. Най-голямата новина от тази година е отварянето на новата ни локация – мисля, че всички разбраха за нея. Допълваме портфолиото си от процедури, като ще предлагаме на нашите пациенти присаждане на коса, естетична гинекология, пластична хирургия. Екипът ни от специалисти почти се удвои, както и площта ни за работа, увеличихме апаратурата – въобще не е скучно при нас. А още е едва месец март, имаме цялата година пред себе си и вярваме, че най-хубавото предстои.

Какво означава за вас работата в Derma-Act?

Д-р Трендафилова: Тя е част от живота ми. Нещо, за което винаги съм си мечтала – да работя с приятелите си, да работя това, което ме кара да искам повече от себе си. Обичам работата си и хората, с които творим всеки ден. Работата ни е една всекидневна борба със самите нас – винаги се стараем да си припомняме как сме започнали, откъде сме тръгнали. Това е от огромно значение за отношенията между нас като колеги и за отношението и връзката ни с пациентите. Всеки ден се учим едни от други, както от знанията си, така и от грешките си. Това ни прави по-добри професионалисти и най-вече ни помага да запазим себе си, да бъдем по-човечни и отзивчиви.

Д-р Хаджийска: Работата в Derma-Act за мен е като пътешествие в страната на неограничените възможности, чувствам се като Алиса в Страната на чудесата. Само дето тази страна не е сън, а реалност, а чудесата всъщност са нашата креативна съвместна работа и многото доволни наши пациенти. Няма по-хубаво от това да работиш с любимите си хора, да се стремите заедно да бъдете по-добри и да разчитате един на друг във всичко. За това си имаме и специален хаштаг #Dermaactfamily.

В РЪЦЕТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ

Вярно ли е твърдението, че колкото по-малко агресивна е една процедура за красота, толкова по-качествена е?

Д-р Трендафилова: Най-качествената процедура за всеки пациент е тази, след която получава желания резултат. В конкретния случай, за да получим желан ефект, понякога се налага да подходим по-инвазивно. В медицината 2+2 не е равно на 4. Ако за един дадена процедура е дала ефект, това не означава, че ще се случи при друг. Трябва да се подхожда спрямо индивидуалните особености на кожата, опорните тъкани, начина на живот, възрастта и генетичните фактори.

Д-р Хаджийска: Има тенденция в целия свят към миниинвазивните и максимално щадящи процедури. Преди 20 години жени инжектираха бионеразградим силикон в устните си, в днешно време това е абсурд. Определено хиалуроновата киселина е водещо средство на избор в момента. Процедурите с филъри са по-щадящи, по-атравматични и с достатъчно дълготраен ефект. Неслучайно трендът в момента е да се прави т.нар. liquid facelift – течен фейслифт. За него се използват 10-15 мл хиалуронови филъри, което е далеч по-малко инвазивно, травматично, по-евтино и с по-нисък риск от усложнения от оперативния фейслифт.

Защо се наложи мнението, че филърите правят лицето да изглежда неестествено?

Д-р Трендафилова: Защото липсваше цялостен подход, т.нар. Facial Assessment, тоест оценка на съвкупността от фактори, които водят до появата на дадена бръчка или проблем в определена зона. Обикновено всичко се свеждаше до това бръчката да се запълни с филър. Но като всяка област в медицината – и естетичната бележи своето развитие. Наблюдаваме много голям напредък, като се започне от обособяването на т.нар. инжекционна анатомия, на анализ и оценка на лицето и начина на живот. Самите пациенти си обръщат все повече внимание и започнаха да разбират, че резултатите от дадени процедури зависят и от самите тях, от грижите, които полагат за себе си, от здравословния начин на живот и т.н. Наложи се също т.нар. комбинация от процедури, която цели цялостно контуриране и освежаване на лицето с помощта на филъри, ботулинов токсин и апаратни терапии, които да са така направени, че лицето да е свежо, младо, да може да се показва без грим, но и в същото време да не си личи, че има намеса. Това е новият тренд в естетичната медицина и най-интересното е, че идва от младите хора.

Д-р Хаджийска: Наложи се заради случаи като например появата на Деми Мур на ревюто на Fendi през януари и целия шум и критика в социалните мрежи, които се създадоха около визията й – несъразмерните скули и пропорции на лицето. А само преди 10 години на корицата на „Харпърс Базар“ под наслов „Неотразима на всяка възраст“ иконичната й визия провокира реакции колко секси и млада изглежда и каква енергия излъчва. Това е пример за една неестествена промяна, която по-скоро е критикувана и отблъсква хората от естетичните корекции.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР