Прасковки

По рецепта на шеф Светлана Иванова и „Тефтерът на баба“

Светлана Илиева 28 March 2021

Снимка: Илиан Илиев

Шеф Светлана Илиева вероятно познавате от малкия екран. Тя беше участник в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, където завърши на престижното трето място. В момента Светлана работи в предаването „На кафе“ на Нова телевизия и е помощник главен готвач в ресторант Constantinoff RestoBar. Представяме ви една от рецептите в „Тефтерът на баба“, издаден от ИК „Хермес“

За тестото: 1 кг брашно, 4 яйца, 250 г кисело мляко, 200 г захар, 200 мл олио, 1 ч.л. амонячна сода, 100 г мармалад от шипки, трохите от изпечените сладки

За украсата: 200 г захар, червена и жълта сладкарска боя

Разбиват се яйцата със захарта с помощта на миксер или тел за разбиване. Добавя се олиото и отново се разбива. Амонячната сода се разбърква в киселото мляко и след като шупне, се добавя към другата смес. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, се добавят 200 г брашно. Бърка се до получаване на гладко тесто, което се оставя да престои около час.

След това се добавя останалото брашно и се размесва добре до получаване на еластично, нетвърдо тесто. С намазани с олио ръце се оформят малки гладки топчета, които се нареждат в тава върху хартия за печене.

Прасковките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути без вентилатор. След като са изпечени, идва моментът, в който трябва да се издълбаят. Това става с помощта на остър нож. Напълват се с шипков мармалад, смесен с трохите от издълбаните сладки, и се слепват. Слепените прасковки се потапят в разредени във вода червена и жълта боя, след което се овалват в захар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР