Къде е сниман сериалът „Короната“

Поредицата е снимана на 100 локации - от Лондон и Глостършър до Шотландия, Ню Йорк и Австралия. Някои от ключовите места, на които се развива действието, по принцип са достъпни и отворени за посетители

Лилия Илиева 11 March 2021

В края на миналата година започна новият четвърти сезон на сериала на Netflix „Короната“, който разбуни духовете в британското кралско семейство, но ние в EVA го харесваме и следим с любопитство.  Ако сте запалени като нас, сте имали удоволствието в тези времена, в които пътуванията са табу, да се разходите визуално в „имения на Нейно Величество“. Поредицата е снимана на 100 локации - от Лондон и Глостършър до Шотландия, Ню Йорк и Австралия. Някои от ключовите места, на които се развива действието, по принцип са достъпни и отворени за посетители.

Дворецът Бъкингам

Бъкингамският дворец е официална резиденция на британските монарси в Лондон от 1837 г., когато в него се установява кралица Виктория. Днес е център на администрацията на Елизабет II. Нейно Величество го ползва и за официални церемонии и визити. Има 775 стаи, 78 бани, 92 офиса, 188 спални за персонала, 52 спални за гости. Построен е през 1703 г. от херцога на Бъкингам Джон Шефийлд. След смъртта на своя баща крал Джордж VI, през 1952 г. Елизабет II се мести там, въпреки нежеланието на съпруга й принц Филип да живеят в огромния и неуютен дворец. Нанасят се в частни апартаменти в северното крило. В Бъкингам се раждат две от четирите им деца – принц Чарлз и принц Андрю.

През 2003 г. „Дейли Мирър“ внедрява репортер като лакей в двореца. Той го описва като потискащо място с безкрайни мрачни коридори, с овехтяла, макар и отлично поддържана мебелировка, сред която кралица Елизабет и принц Филип закусват от пластмасови съдове, докато слушат портативен транзистор.

За да го пресъздадат на екрана, продуцентите на „Короната“ използват интериорите на различни сгради. Много кадри, включващи входа и стълбищата, са заснети в имението Ланкастър Хаус, което е близо до Бъкингамския дворец. Сцената, в която Даяна кара ролери, е в зала „Голдсмитс“ в Централен Лондон. Използвани са още интериори на Уилтън Хаус в Уилтшър, Стария кралски военноморски колеж в Гринуич, имението Уадесдън в Бъкингамшир, Университета в Гринуич, Ротам Парк и Мур Парк в Хъртфордшър. Използван е домът на принцеса Ан в Гаткомб.

Замъкът Уиндзор

Семейството на кралицата не обича Бъкингам и предпочита да прекарва времето си, особено уикендите, в Уиндзорския замък, който също е спорен образец за домашен уют. Уиндзор е най-старият кралски дом във Великобритания, изпълнява функциите на дворец и крепост повече 900 години. Осем кралски династии са живели в него. Построен е през 1080 г. от Уилям Завоевателя, четири години след спечелването на битката при Хейстингс и възкачването му на трона. Разполага с 13 акра земя и е най-големият замък в света (1000 стаи), в който все още се живее. Във вътрешността му се намира параклисът „Сейнт Джордж“. В него са погребани крал Хенри VIII и третата му съпруга Джейн Сиймур, както и всички английски монарси от XVIII век насам.

В „Сейнт Джордж“ се провеждат и церемониите по обявяването на посветените в рицарство, носители на Ордена на жартиерата. През 1916 г., в разгара на Първата световна война, когато Великобритания воюва с Германия, крал Джордж V (дядо на Елизабет II) променя немската си фамилия от Сакс-Кобург Гота на Уиндзор и от обич към местността, и най-вече за да се разграничи от германските си корени. През Втората световна война дворецът служи за бомбоубежище на кралското семейство. Там минава голяма част от детството на бъдещата кралица Елизабет II.

През 1992 г. 100 от стаите са унищожени от пожар. Ремонтът продължава пет години с технологията, използвана при строежа на сградата през 11. век, и струва 53 милиона долара. Днес 500 служители се грижат за поддръжката на замъка. Във великолепните апартаменти има произведения от кралската колекция, включително картини на Рембранд, Рубенс, Каналето. През август и септември източната тераса е отворена за посетители. Оттам има прекрасен изглед към дворцовия парк и розовата градина, създадена за Джордж IV през 1820 г.

За да бъде пресъздадена атмосферата на Уиндзор, е използван замъкът Белвоар в Лестършър и имението Бъргли Хаус в Линкълншър.

Замъкът Балморал

Частна резиденция на Елизабет II и принц Филип в Шотландия. Двамата си почиват там през август и септември. Тогава се организират барбекюта, на които принц Филип в по-младите си години печал пържоли и наденички и ставал особено нервен, когато наденичките прегаряли. Имението е отворено за туристи от края на април до края на юли. Дават се стаи под наем. Всяка година го посещават около 85 000 души. Околностите му са любимо място за езда на Елизабет II.

В „Короната“ Балморал е ключово място. Там Даяна преминава теста на кралското семейство, преди принц Чарлз да й направи предложение за брак, а един уикенд се оказва не особено приятен заради присъствието на семейство Тачър.

За външни снимки е използван замъкът от 19. век Адверики Хаус в Шотландия. Интериорите са на имението от Викторианската епоха Кнебуърт Хаус в Хертфордшър и имението от 1166 г. Хедсор Хаус в областта Бъкингам.

Имението Сандрингам

Това е мястото, в което кралското семейство по традиция прекарва Коледа и до което пътува с влак. Макар че коронованата фамилия предпочита да не споделя снимки от семейните си празници, в Музея на Мадам Тюсо има техни восъчни фигури именно от събирането им на Коледа, облечени в забавни пуловери. Точно на празника в Сандрингам принц Хари си позволи да разчупи кралския протокол и през 2017 г. да заведе Меган Маркъл, която тогава му беше само годеница.

Сандрингам е едно от най-грозните места, обитавани от кралски особи, твърдят английските репортери. Когато канят гости там, домакините често сервират доматена супа от консерви.

Вместо Сандрингам в сериала е снимано имението Съмърлейтън Хол в Източна Англия.

Дворецът Кенсингтън

Този 547-стаен дворец е известен като дома на принц Уилям и Кейт Мидълтън и на принц Хари и Меган Маркъл, преди да избягат от Острова. Купен е от крал Уилям III и съпругата му Мари II за 20 000 лири през 1689 г.

В него е родена и е живяла кралица Виктория и е бил лондонската резиденция на покойната принцеса Даяна.

От средата на 2017 г., след като принц Уилям реши да прекрати службата си за хеликоптерна компания за спешна помощ, за да може със съпругата му да се концентрират върху кралските си задължения, двамата се преместиха в апартамент на четири етажа с 20 стаи. Така принц Джордж може да посещава училище в Лондон. Преди това семейството прекарва много от времето си в имението Сандрингам.

Сцените в двореца Кенсингтън са снимани в именията Херфийлд Гроув в Ъксбридж и Брокет Хол в областта Хертфорд и пансиона Уелингтън в Съмърсет.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР